Acımsı olan ve yenilmeyen kabuğu, oldukça incedir ve kolayca soyulur. Meyvesi yarı saydam-beyaz, üzüme benzer yumuşak kıvamda ve tatlıdır. Çekirdeği yaklaşık 2 cm uzunluğunda, 1-15 cm çapında, sert ve parlak kahverengidir. Çekirdeği hafifçe zehirlidir ve yenilmez.
Lezzetiyle fark yaratan liçi meyvesi, kabuğu soyularak ve içindeki çekirdekleri çıkarılarak yenilir. Kabuğu serttir ve kolayca soyulabilir. Tek başına yenilebileceği gibi tatlılarla, salatalarla ve dondurmalarla da tüketilebilir.
Liçi, kanama riskini arttıran bitki ve takviyelerle alındığında kanama riskini daha da arttırabilir. Ginkgo biloba ile birlikte kullanımı sonucunda çok sayıda kanama vakası bildirilmiştir. Litchi meyvesi önemli miktarda profilin içermektedir. Hassas bireylerde tüketimi ciddi anafilaktik reaksiyonlara neden olabilir.
Liçi, C vitamini açısından oldukça zengindir. Selenyum, bakır, fosfor, magnezyum ve kolin bulundurmasının yanı sıra, zeytinyağında da bulunan oleik asit ile metabolizma hızlandırıcı etkiye sahip ve kalp hastaları için faydalı bir süper meyve olarak karşımıza çıkıyor. tarafından sağlanmaktadır.
Liçi, Güney Asya ve Güney Amerika'da yetişen, bolca şifalarıyla kendini çok sevdiren, tropik bir meyvedir. Dış kabuğu biraz serttir fakat içindeki meyveli kısım; üzüm yumuşaklığında tatlı bir lezzete sahiptir. Adeta içinde beyaz üzüm vardır.
İlgili 25 soru bulundu
Meyve çekirdeği kahverengidir. 2 cm uzunluğunda ve 1 cm çapındadır. Hafif zehirli olduğu için çekirdeği tüketilmemektedir.
Liçi meyvesi Çin dışında, Hindistan, Vietnam, Filipinler, İsrail, ABD'nin Teksas, Florida, Hawaii eyaletleri ve Kaliforniya eyaletinin kıyı kesimleri ve Endonezya'da da yetişir. Türkiye'de ise şu anda yalnızca Mersin ve ilçelerinde yetiştirilmektedir.
Liçi meyvesi beyaz üzümün tadını andırır, üzümden biraz daha tatlı diyebiliriz. İçerdiği yüksek orandaki C vitaminin yanı sıra; kalsiyum, bakır, fosfor, selenyum, magnezyum ve lif kaynağıdır.
Tropik olması sebebiyle nasıl yendiğine dair birçok soru işareti vardır. Lezzetiyle fark yaratan liçi meyvesi, kabuğu soyularak ve içindeki çekirdekleri çıkarılarak yenilir. Kabuğu serttir ve kolayca soyulabilir. Tek başına yenilebileceği gibi tatlılarla, salatalarla ve dondurmalarla da tüketilebilir.
Liçi meyvesi, çiçek açmasından yaklaşık 100 gün sonra, Temmuz - Ekim ayları arasında olgunlaşır. Liçi, C vitamini açısından oldukça zengindir.
Liçi ağacının tohumdan çoğaltılması imkansız olmasa da çok zordur. Eğer tohumdan çoğaltılma yapılacaksa, taze meyveden çıkan tohumun hemen ekilmesi gerekir. Söz konusu tohumlar bekletilirse çimlenmesi söz konusu dahi olmaz. Tohumdan çoğaltılma başarıldığında ise meyve vermesi için 20 senelik bir süreye ihtiyaç vardır.
ALIÇ ÇEKİRDEĞİ NASIL TÜKETİLİR? Alıç çekirdeği genellikle alıç meyvesi ve yaprağı ile birlikte hazırlanan çay şeklinde tüketilebilmektedir.
Sıcak iklimlerden hoşlanan liçi ağacını evde saksı da yetiştirmek için asgari 15-20 litrelik saksı kullanmamız yeterli olur. Güneşli alanlardan hoşlanan liçi ağacının iç mekanda sağlıklı bir şekilde yetişmesi için saksıyı güneş gören pencere önlerine koymamız gerekir.
Ejder meyvesi adıyla popülerleşen pitaya, bilimsel adı Hylocereus cinsi çeşitli kaktüs türlerinin meyvesidir. Ejder meyvesi aynı zamanda bazı çeşitli toplumlarca çilek armudu gibi adlarla da anılmaktadır. Meksika ve Orta Amerika kökenli olan tropikal meyvenin tadı kivi ve armutun karışımına benzetiliyor.
İçeriğindeki bolca C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Vücudu hastalıklardan koruyor. Yüksek kalsiyum miktarı ile kemik gelişimine destek oluyor. Kan basıncını düşürme özelliğine sahip olan ejder meyvesi, yüksek tansiyon riskini önlüyor.
Liçi, başlıca olarak Çin'in güneyinde yetişen bir meyvedir. Kral meyvesi olarakta bilinir. Tatlı ve lezzetli bir tropikal meyvedir. Tatlı yapımında ve normal yenilerek tüketilebilir.
Çarkıfelek meyvesi antioksidan meyveler arasında yer alır ve bu özelliği sayesinde vücudu zararlı maddelerden arındırır. İltihapları temizlerken yeni hücre oluşumunu da destekler. Antioksidan gücünü kullanarak hem zayıflamaya hem de arınmaya yardım eder. Bu özelliği sayesinde kolesterolü de dengelemektedir.
Antiviral, kanser önleyici, damar genişletici etkileri bulunan liçinin aşırı miktarda tüketimi tahriş olmuş zarlara, kanamaya,karın kramplarına, ateşe ve boğaz ağrılarına neden olabilir.
Kökeni Çin olan Liçi meyvesinin diğer ismi Kral meyvesi. Asya'nın güneyinde ve Güney Amerika'da yetişen bu meyve, üzümden daha tatlı ve belirgin bir lezzete sahip. Hindistan, Vietnam, Filipinler, İsrail, ABD'nin Teksas, Florida, Hawaii eyaletleri ve Kalifoniya eyaletinin kıyı kesimleri ve Endonezya'da yetişiyor.
Meyvenin etli kısmı ile çekirdekler arasında bir boşluk vardır, bu nedenle meyve sallandığında tıkırtı sesi duyulur. Meyvenin tadının elma ile kavun arasında olduğu söylenir, belirgin bir gül kokusu vardır.
Ana vatanı Meksika, Orta ve Güner Amerika olan ejder meyvesini 2019 yılında eşinin merakı ile başladığı 2021 yılında a ilk dikimini gerçekleştirdiğini anlatan Ahmet Talih, "Merak ile başladığımız bu üretime meyveyi şuanda üretmiş olmanın mutluluğu içerisindeyim.
Soursop, guanabana gibi isimleri de olan graviola oldukça sulu bir meyve olduğundan meyve suyu ve reçel gibi ürünlerde malzeme olarak kullanılıyor. Çok sayıda faydası olduğu söylenen graviola olgunlaştığında hafif ekşimsi bir tadı oluyor.
1 kg guava meyvesi fiyatı 90-100 TL aralığındadır.
Ama yine az bilinen bir şey daha varsa o da bu meyvelerin uzun süredir Türkiye'de de üretildiği. Aralarında avokado, mango, pitaya (ejder meyvesi), çarkıfelek, longan, liçi gibi ürünlerin de olduğu 40'tan fazla tropikal meyve çeşidi Muğla'dan Adana'ya kadar bir hatta yüzlerce dönümlük seralarda yetişiyor.
Güney Amerika ve Asya'da genellikle üzerine tuz, şeker ve sos gibi maddeler dökülerek yenir. Meyvesi çiğ olarak tüketilebilen feijoa, pasta ve tart gibi tatlılara katılabilir. Sıkılarak elde edilen feijoa suyu son yıllarda tercih edilmeye başlanan meyve sularından birisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri