Anatominin kolay anlaşılması ve lenfatik metastazların sistematik olarak değerlendirilmesi amacıyla boyun, bölgelere ayrılarak incelenir. Bu bölgeler boyun üçgenleri olarak adlandırılır. Sternokleidomastoid ( SKM ) kas ön ve arka üçgen olmak üzere boyunu ikiye ayırır.
Boyun ön üçgeni, trigonum musculare, trigonum submentale, trigonum submandibulare, trigonum caroticum olmak üzere dörde bölünür. Tiroid bezi, paratiroid bezler, larinks, trakea ve hyoid altı kaslar trigonum musculare'de bulunurken, gl. submandibulare ise trigonum submandibulare'de yer alır.
Boyun ağrısının azaltılması ve gelecekteki boyun ağrılarının önlenmesi, boyun egzersizlerinin faydaları arasında sayılabilir. Bu egzersizler, boyun kaslarını güçlendirebilir ve gerginliği azaltabilir. Ayrıca, boyun egzersizleri, omuz ağrısının da azaltılmasına yardımcı olabilir.
Yüzeyel Boyun Fasiyası: Bu fasiyanın sardığı ana yapı platisma kasıdır. Arkaya doğru kalınlaşarak derin fasiya ile birleşir. Supraplatismal ve subplatismal olmak üzere iki katman halinde platismayı sararak seyreder. Yüzeyel fasiya ile derin fasiya arasında potansiyel bir boşluk vardır.
Boyun kasları, başın desteklenmesinde ve uygun duruşun korunmasında çok önemli bir rol oynar. Kafatası tabanı ve çeneden omuz ve köprücük kemiğine kadar uzanan, 20'den fazla çeşide sahip boyun kasları, başı, boyun ve omurganın üst kısmını destekleme ve dengelemekle görevlidir.
İlgili 34 soru bulundu
Yumrukların atılması, özellikle biceps (kol büyük başkası), triceps (kol üç başkası) ve ön kol kasları dahil olmak üzere kolların birçok kasını çalıştırır. Bu kaslar, yumruk gücünün artmasına ve kol gücünün gelişmesine katkıda bulunur. Omuz Kasları: Boks, omuz kaslarının güçlenmesine yardımcı olur.
Genellikle boyunu destekleyen kasların aşırı gerilmesi ile oluşur. Ağır bir şey kaldırmak, aşırı spor, iş aktivitesi, yanlış masa başı çalışması kas spazmına neden olabilir. Ayrıca yanlış pozisyonda uyuya kalma, yüksek yastık ve kötü seyahat şartları da boyun tutulması yapabilmektedir.
Boyun kasları genel olarak önde larinks önü kasları, hyoid ve sternum arasında bulunur. Bunun dışında ayrıca hyoid kemikle mandibula, dil ve styloid arasında da bağlantı vardır. Digastrik kası mastoidden hyoide kadar uzanır ve anteriorda mandibulaya doğru yukarı çıkar.
Kemik, disk, kas ve bağ yapılarından oluşan bozukluklar nedeniyle boyunda ağrı gelişebilir. Boyun fıtığı, kireçlenme ve dejeneratif disk hastalığı, servikal dar kanal ve yaralanmalar boyun ya da ense ağrısının sık birer sebebidir. Nadiren tümörler, boyun bölgesinde ağrı sebebi olarak karşımıza çıkabilir.
Algoloji kliniğine, çoğu zaman cerrahi bir durum yoksa ve fizik tedaviden fayda görülmediyse akut ve kronik sırt, boyun ve bel ağrıları olan hastalar başvurabilir.
Boyun kasları, sizi boynunuzdan tutmak isteyenlere karşı koşmak için çok önemlidir. Yer mücadelesinde çok işlevseldir. Ayrıca başa alınan darbelerde boynun kuvvetli olması, oluşacak hasarı azaltır. Benzer biçimde boğaza yapılan saldırılarda da boyun kaslarının güçlü olması saldırganın amacına oluşmasını zorlaştırır.
Deltoid olarak bilinen omuz kasları, kollarınızı kaldırma, döndürme yeteneğinizi kontrol eder. Boksörler, güçlü yumruklar atarken kasları yoğun şekilde kullanır. Kolunuzda yer alan triceps ve biceps kasları, yumruk atarken (triceps) ve korunma durumunda (biceps) kritik öneme sahiptir.
Ense bölgesi, vücutta kafa ile gövde arasındaki bağlantıyı sağlayan ve çeşitli hayati dokuların yer aldığı, kritik anatomik bölgelerden biridir. Boyun ve sırt kasları ile bu kaslara ait ligaman ve bağlar ense anatomisinin temelini oluşturur. Omurganın en üst kısmını oluşturan servikal bölümü ensede yer alır.
Boynunun her iki tarafında üç ana tükürük bezi vardır. Parotis beziniz kulaklarının önünde, submandibular beziniz çenenizin altında ve sublingual bezleriniz de dilinizin altında bulunur. Boynundaki kan damarları Lenf bezleri: Bu vücudunuzdaki enfeksiyon veya iltihap mücadele sürecinde şişkinlik.
[ANATOMİ, FONKSİYON VE PATOLOJİ] SCM, boyun kaslarından yüzeysel katmanlarında yer. alan bir kastır. En büyük ve en yüzeysel servikal.
Savaşmanın ya da kaçmanın mümkün olmadığı durumlarda artan enerji ve kas gerginliği boşalamadığı için ağrılı kas spazmları ortaya çıkar. Vücudun her bölgesinde ortaya çıkabilir.Stresin etkilerine karşı en hassas bölge olan sırt ve boyun kaslarında ise ağrılar daha yoğun hissedilir.
Keskin olmayan, sürekli ve hafif bir ağrı olarak tanımlanır. Yayılan ağrı: Ağrı, sinir boyunca boyundan omuzlara ve kollara yayılabilir. Yoğunluk değişebilir ve yanma şeklinde hissedilebilir. Karıncalanma, uyuşma veya halsizlik: Bu hisler boyundan öteye geçip omuz, kol veya parmaklara yayılabilir.
Boyun kaslarınızı gevşetmek için boyun kaslarınızı esnetin. Ayakta ya da oturarak boynunuzu önce sağa, daha sonrada sola doğru yavaşça çevirin. Döndüğünüz her yönde yaklaşık 10 saniye bekleyin. Boyun kaslarınızın gerildiğini hissetmelisiniz.
Soğuk ya da sıcak kompresler uygulamak: Boyun tutulmalarında ilk 24-48 saat ağrının en şiddetli olduğu zamandır. Bu zamanda soğuk uygulamak enflamasyonun azaltılmasını sağlarken sıcak kompres ise kan akışını destekleyerek gerilen kasların gevşemesini sağlar.
Boyun tutulması tipik olarak, özellikle başın yana doğru çevrilmeye çalışılması sırasında ağrı hissedilmesi ve boynu hareket ettirmede güçlük ile karakterize olan bir durumdur. Boyun tutulmasına aynı zamanda baş ağrısı, boyun ağrısı, omuz ağrısı veya kol ağrısı da eşlik edebilir.
Boyun düzleşmesinde en sık görülen şikayet boyun ağrısıdır. Boyun düzleşmesinden kaynaklanan ağrı sırt ve omuza yayılabilir. Bazı durumlarda baş ağrısı da eşlik edebilir. Kola yayılan ağrı, uyuşma, karıncalanma, güçsüzlük gibi belirtiler de varsa düzleşmeyle birlikte boyun fıtığı da araştırılmalıdır.
Bunun için ağrılı bölgeye 20 dakikalık sürelerle buz torbası veya havluya sarılmış buz parçaları ile kompres yaptıktan sonra ılık bir duş almak veya sıcak su torbası uygulamak yeterli olmaktadır. Bu yöntemler var olan ağrıların giderilmesi için kullanılır.
Boyun ağrısı şikayetlerinde ilk başvurulması gereken bölüm Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri