Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
Akciğer kanseri en çok omuz ağrısına neden olan kanser türüdür. Kadınlarda görülen meme kanserinin de ilk bulgusu omuz ağrısı olabilir. Yine kemik tutulumunun yaygın olduğu prostat kanseri omuz ağrısı yapabilir. Safra kesesi ve safra yollarını tutan kanser türleri de omuz ağrısı yapar.
Boyun fıtığı
Omuz eklemi dışından kaynaklanan omuz ağrılarının en sık nedeni boyun fıtıklarıdır. Boyun fıtığına bağlı olarak kola giden sinirler sıkıştığında hasta ağrıyı omuzunda hissedebilir. İyi bir muayene ile omuz ağrısının ekleminin kendisinden mi yoksa başka bir bölgeden mi kaynaklandığı kolayca anlaşılabilir.
Kol ağrısı, hastalık belirtisi olarak görülebilir. Dirsek, omuz ve bilekte iltihaplanma, romatoid artrit, karpal tünel sendromu ve kalp hastalıkları kol ağrısı neden olabilmektedir.
En sinsi hastalık Akciğer kanseri, omuz ve kol ağrısı ile kendini gösteriyor. Kansere neden olan tümör, 2'inci kaburganın üst kısmına, boyuna ve omuza yakın bölgede yapılanıyor. Burada bulunan sinir ve damarlara bası veya yayılım gösterdiğinden şiddetli omuz ve kol ağrılarına neden oluyor.
İlgili 43 soru bulundu
Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
Akciğer kanserlerinin % 20-30'unda, meme ve prostat kanserlerinin ise % 50-70'inde kemik ağrısı şikayetleri vardır. Kanser kemiğe metastaz yaptıysa bazı hastalarda ağrı hiç görülmeyebilir. Fakat görülen ağrılar da daha çok geceleri başlayan ve egzersizle artan şiddetli derecede ağrılardır.
Kireçlenme, sıkışma, yaralanma, enfeksiyon ve metabolik hastalıklar, boyun fıtığı ve fibromiyalji bu bölgede oluşan ağrıya neden olan yaygın sebepler arasında yer alır.
Omuz ağrısının özellikleri, sorunun nedenine bağlı olarak farklılık gösterir ve ağrı farklı biçimlerde hissedilir. Omzunuz sürekli ağrıyabilir veya sadece hareket ettirdiğinizde ağrıyabilir, yani ağrı geçici veya sürekli olabilir, bu durumda tıbbi teşhis konulması ve tedavi edilmesi gerekir.
Boyun fıtığı, kireçlenme ve dejeneratif disk hastalığı, servikal dar kanal ve yaralanmalar boyun ya da ense ağrısının sık birer sebebidir. Nadiren tümörler, boyun bölgesinde ağrı sebebi olarak karşımıza çıkabilir. Boğazda uzun süren enfeksiyonlar da şişmiş lenf nodları ile birlikte ense ağrısına sebep olabilir.
Yanlış uyku pozisyonu, stres ve diğer nedenler. Alışık olmadık bir yerde, örneğin otobüs koltuğunda veya kanepede boyun desteksiz bir şekilde uyumak boyun ağrısı sebebi olabilir. Stres ve endişe kas spazmlarını arttırır ve boyun tutulmasını, boyundan omuza yayılan ağrıları tetikleyebilir.
Boyundan omuza yayılan ağrılar
Elinizde veya kolunuzda bir karıncalanma hissinin yanı sıra omzunuzda bir ağrı hissediyorsanız, bunun nedeni boynunuzdaki bir sorundur. Boyun kireçlenmesi, ve boyun fıtıkları omuza ve kola giden sinirlerin kök bölümünü etkileyerek omuz ve kola ağrısına yol açabilirler.
Bu durumda boyun bölgesindeki hareketlerde kısıtlamalar meydana gelebilmektedir. Hareketleri gerçekleştirirken bu kişilerde acı hissi oluşabilmektedir. Boyun hareketlerinin kısıtlanması ve ağrıların şiddetlenmesi durumunda mutlaka bir doktora gitmek gerekmektedir. Boyun ağrıları için ortopedi bölümüne gidilmelidir.
Ağrı, kanser hastalarının %30-45'inde erken dönemde ortaya çıkabilirken, geç dönem hastalarının %75'inde bir sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu ağrıların şiddeti %40-50 hastada orta-ciddi olarak tanımlanırken, hastaların %25-30'unda ağrılar ciddi ve dayanılamayacak kadar şiddetli olabilmektedir.
Nadiren de olsa kalça kemiği (pelvis), omuz ya da çene gibi farklı kemiklerde de kemik kanserine rastlanır.
Kemik kanseri ağrısı genellikle sürekli ve yoğun bir şekilde hissedilir. Ağrı, kemiklerin etrafındaki dokularda baskıya neden olan kanser hücreleri tarafından tetiklenir. Ayrıca kemiklerdeki tümöre bağlı olarak da ağrı meydana gelebilir.
Omuz ve sırt bölümlerinden meydana gelen ağrılar konusunda Fizik Tedavi bölümüne genelde gidilir. Ayrıca ortopedi bölümü üzerinden de yine doktor kontrolünde gerekli çözüm yöntemleri ele alınır.
Omuz ve sırt ağrıları için Fizik Tedavi bölümünün yanı sıra Dahiliye bölümlerdi yardımcı olmaktadır. Hastalığı belirlenme sürecinden sonra, farklı departmanlara ilgili doktorun yönlendirme yetkisi bulunmaktadır.
Omuz ağrısını geçirebilmek için evde yapılabilecek bazı işlemler bulunmaktadır. Bu işlemler; buz tedavisi, ısı tedavisi, esneme – germe hareketleri, masaj ve biberiye yağı karışımından oluşmaktadır. Buz ve ısı tedavileri kasların rahatlamasını ve gevşemesini sağlamaktadır.
Genel ağrı: Ağrı çoğunlukla boynun bir yerinde veya bölgesindedir. Keskin olmayan, sürekli ve hafif bir ağrı olarak tanımlanır. Yayılan ağrı: Ağrı, sinir boyunca boyundan omuzlara ve kollara yayılabilir. Yoğunluk değişebilir ve yanma şeklinde hissedilebilir.
Bursa denen eklem içi keseciğin iltihabıdır. Ağrı ve hareket kısıtlılığına neden olan bursa iltihapları, genellikle omuz çatı kemiğinin (akromion kemiği) gaga şeklinde olması nedenli sıkışmalar, omuz seviyesi üzerinde yapılan aktiviteler, spor faaliyetleri ve düşme sonrası görülür.
Kemik tümörlerinin en yaygın iki belirtisi tümörden etkilen kemiklerde; ağrı ve şişlik ile yine tümörden etkilenen kemiklerde kırık oluşumudur. Kemikte ağrı ve şişlik: Genelde kemik tümörü olan hastalar önceleri aktivite ile başlayan ama zamanla istirahatte de ortaya çıkabilen ağrı ile hekime başvururlar.
Kemik kanserinde ağrılar ise genelde bacakta ya da kolun bir kısmında ortaya çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri