Boyun: Boyunda ben; baş ve gövdeyle, yani ruh ve fizikle bağlantı anlamına gelir. Burada bulunan ben, enerji akışını engeller ve hayal kırıklığı manasına gelir. Boynun ortasında bulunan ben, ailede acıya neden olabilecek çılgın, şiddetli bir karakteri temsil eder.
Yüzdeki veya vücuttaki benler kimi zaman kişiye ayırt edici bir güzellik katarken, bazen de sinsi bir hastalığın habercisi olabiliyor. Vücudumuzda doğuştan var olan ya da sonradan çıkan benler göz alışkanlığından dolayı fark edilmeyebiliyor ancak benler üzerindeki değişiklikler cilt kanserine işaret edebiliyor.
Kişinin derisinde sonradan ben çıkması büyük oranla normaldir. Nitekim bu benlerin sayısı, büyüklüğü, rengi ve şekli cilt kanseri teşhisinde önemli bulgulardandır. Kişiler yeni oluşan benleri sık sık kontrol etmeli; renk değişimi, büyüme, asimetri ve şekil değişikliği gördüğünde bir dermatoloji uzmanına görünmelidir.
Nevüsler halk dilindeki ismi ile benler, vücudun herhangi bir bölgesinde doğuştan veya sonradan çıkan genellikle kahverengi lekelerdir. Neredeyse her kişide görülebilen bu cilt lekeleri, cilde renk veren pigment hücrelerinin anormal yerleşiminden dolayı meydana gelir.
Asimetrik görünümlü, beş milimetreden büyük ve rengi koyu kahverengi, siyah, açıkkırmızı gibi iki ya da daha fazla renkli benler riskli olabilir. Bütün bu belirtilerin yanında üzerinde kanama, kabuklanma, tahriş olduğunda iyileşmenin gecikmesi gibi durumlarda dikkat edilmelidir.
İlgili 19 soru bulundu
“Bir benin büyümesi, kanaması, renk değiştirmesi veya üzerinde kanayan yaralar olması, kanserleşme belirtisidir.” Benler, cilde renk veren hücrelerin deri altında normalden farklı şekilde yerleşmesiyle oluşur. Ben oluşmasına yol açan en önemli faktör, ailesel geçiş.
Et beninin neden çıktığı tam olarak bilinmemektedir, ancak genetik faktörler, güneşe maruz kalma ve hormon değişiklikleri gibi çeşitli etkenlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Bazı insanlar doğuştan et benlerine sahip olabilirken, diğerleri ilerleyen yaşlarda veya yaşam boyunca yeni et benleri geliştirebilir.
“Ben” anlamına gelen ene kelimesi Arapça'da birinci şahıs tekil zamiridir.
Et benleri (epitelyal polipler) cilt renginde, çıkıntılı kökü olmayan, genellikle tehlikesiz benlerdir. 20-40 yaşlarından sonra oluşmaya başlarlar. Oluşumları vücut direncinde ani düşme, hormonal hastalıklar, diyabet, virütik enfeksiyonlar, ani kilo kaybı veya şişmanlık, hamilelik, menapoz, stres gibi durumlarda artar.
Geniş bir renk yelpazesine sahip olan benler genellikle kahverengi, siyah, pembe ya da mavi olurlar. Cilt benleri (nevüs) için çoğu zararsız cilt tümörleri olarak bilinir diyebiliriz. Benlerin cilt kanseri olma ya da cilt kanserine dönüşme ihtimalini ancak bir uzman anlar.
Benler, deriye rengini veren melanosit isimli hücrelerin belli alanlarda bir araya gelip yoğunlaşması sebebiyle oluşur. Doğuştan itibaren az sayıda da olsa yıllar içerisinde sayısı ve büyüklükleri artan benler sıklıkla iyi huylu yapılardır.
Kendi başına koparma işlemi küçük et beni için sorun oluşturmayabilir ancak büyük et benlerinin koparılması ciddi kanamaya yol açabilir. Et beninin koparıldığı bölgenin bakımı iyi yapılmazsa ilgili bölge enfeksiyon kapabilir. Yine koparılan bölgede yara iyileşmesi düzgün olmazsa et benini düştüğü yerde iz kalabilir.
Benler doğumsal olabileceği gibi zaman içerisinde de ortaya çıkabilmektedir. Ailesel yatkınlık, hayat boyu maruz kalınan güneş ışığı benlerin oluşmasında ana temel sebeplerdir. Güneş maruziyeti ile derimizde korunma amacı ile melanosit hücrelerinin sayıları artar ve gruplaşma eğilimi yani ben oluşumu tetiklenir .
Çene: Çenede ben; kararlılık, azim ve inatçılık işaretidir. Ayrıca değişim ve seyahat etme ihtiyacını da temsil eder. Unutmayın, çene de sürekli hareket halindedir.
Gözkapağında ben bulunması, aileyle uyumsuzluk ve para kaybetmeye daha eğimli olmayı işaret ediyor. Gözkapağının altında bulunan ve 'gözyaşı beni' adı verilen benler ise tıpkı adı gibi, fazlasıyla duygusal olmayı ve hemen her alanda duygusal tepkiler vermeyi simgeliyor.
OMUZDAKİ BENLER NE ANLAMA GELİYOR? Omzunuzda ben ya da benler varsa muhtemelen sorumluluk sahibi bir yapınız var. İşte, aile içinde ya da arkadaşlarınız arasında size güvenen çoktur. Öte yandan her zaman ileriye dönük planlar yaparsınız.
Benler zararlı mıdır? Benler; yüzde ve vücudun farklı bölgelerinde görülen, cilt renginden daha koyulu ve bazen renkleri değişebilen iyi huylu tümör yapılarıdır. Sağlığa olumsuz zararı olmadıkları için tedavi edilmelerine gerek yoktur; ama bazen bulundukları yerden alınmaları gerekebilir.
Kahverengi, siyah, kırmızı gibi renklerde oluşabilir. Küçük, büyük, kabarık, düz, kıllı veya kılsız şekilde dokulara sahip olabilir. Benler neredeyse her ciltte bir şekilde ve bir renkte varlığını korur. Genetik kaynaklı olarak ortaya çıktıkları söylenebilir.
Benler uzun yıllar boyunca eskisine nazaran zaman zaman büyümeler ya da kaybolmalar gösterebilir. Kaybolma, büyüme, kanama, renk değişimi ya da şekil değiştirme gibi değişiklikleri aniden gösterdiği taktirde kesinlikle en kısa zaman içerisinde bir uzmana muayene olmak gerekir.
Yetişkin bir insanda ortalama 10-40 adet ben bulunur. Benler doğuştan olabilir veya herhangi bir yaşta çıkabilir. Özellikle ergenlik döneminde hormonlarımızın da etkisi ile ben sayısında artış olur. 40'lı yaşlara kadar da yeni benler çıkabilir. Her iki şekilde de benler de oluşabilecek değişiklikler önemlidir.
Ben kelimesi, sesteş olarak da bilinmekte olan eş sesli bir kelimedir. Ben kelimesi, kişilik zamiri olarak ifade edilebilir. Ben kelimesinin ilk anlamı kendim olarak ifade edilebilir. Ben kelimesinin bir diğer anlamı ise yüzde çıkan siyah leke anlamına gelmektedir.
İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre koldaki ben sayısının fazla olması, cilt kanseri ya da melanom riskinin yüksek olduğuna işaret edebiliyor. Araştırmacılara göre bir kolda 11'den fazla ben bulunması, kanser riskinin ortalamadan yüksek olduğunun belirtisi.
Koltuk altı, boyun ve katlanan yerlerde sürtünmeden kaynaklı oluşabilir. Et beni bulaşıcı bir lezyon değildir. Fakat genetik olarak geçebilir. Hormonal değişimler et beni oluşumuna etken olabilir.
Et beni koparılmaya çalışılması, zararlı bir durum oluşturabilir. Et beni koparıldıktan sonra o bölgede enfeksiyon oluşumu görülebilir ve iz kalabilir, ciddi kanamalar görülebilir. Et beninden rahatsız olan kişilerin kendi başlarına müdahale etmemesi, bir uzmana başvurmaları gerekir.
Benler lazerle ve cerrahi olmak üzere iki farklı yöntemle tedavi edilebilirler. Lazerle ben tedavisinde; İyi huylu benler, deriden kabarık ya da deri seviyesinde olan benler, Er Yag lazer ile tek seferde iz bırakmadan tedavi edilebilmektedir. Erbium lazerin özelliği benleri tek seansta tedavi etmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri