Soğuk zamanlar ile özdeşleşen boza genellikle kış mevsiminde tüketilir. Bozanın vitamin, mineral, lif gibi besleyici içeriğinden dolayı sağlığa pek çok faydaları vardır. Bunun dışında genellikle tatlı-ekşi tadı ile boza sevenler tarafından sıklıkla tercih edilen geleneksel bir Türk içeceğidir.
Türklerin geleneksel ve kadim içeceklerinden olan boza, Türklerin yaşadığı çeşitli coğrafyalarda X. yüzyıldan beri severek içilmekte ve tüketilmektedir.
Günümüzde eski Osmanlı coğrafyası ile Orta Asya coğrafyasının bazı kısımlarında yapılır. Balkan coğrafyasından Türkiye, Kosova, Bulgaristan, Makedonya, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Karadağ, Sırbistan, Romanya gibi ülkelerde ve Asya'dan Kazakistan, Kırgızistan kesimlerinde içilen bir içecektir.
Mezopotamya'da üretilmeye başlandığı tahmin edilen boza; darı, arpa, bulgur, mısır unu, şeker, maya gibi bileşenlerin fermantasyonu ile Mısır ve Trakya'da yaygın olarak tüketilir olmuş.
' diye sorduğumuzda, şu muzip yanıtı almıştık; “Boza, darıdan yapılır, o nedenle sıcak tutar. Bir de cinsel gücü arttırır, o yüzden akşamları satılır.
İlgili 16 soru bulundu
Sultan Mehmet tarafından boza dahil birçok içeceğe yasak geliyor. Sebep yine bu içeceklerin alkol içeriyor olması. Bu yasağın ardından birçok boza dükkanının kapandığı biliniyor. Zaman içinde hafifleyen yasaklar dolayısıyla boza, başta İstanbul olmak üzere birçok yerde yeniden tüketilmeye başlıyor.
Bozanın alkole dönüşmesi için 3 ay geçmesi iki kere köpürmesi gerekir.
Özellikle soğuk kış günlerinin en güzel içecek tercihidir. Hafif ekşili, tatlı ve yoğun kıvamlı boza, Eskişehir'de çay kaşıkları ile servis edilir. Kökeni Orta Asya'ya dayanan ve buğdayın fermantasyonu ile yapılan bu içecek Eskişehir'de mısırdan yapılıyor.
Ülkemizde üretilen bozada alkol oranının %1 civarında olduğu diğer ülkelerde ise bu oranın %1-6 olduğu bildirilmektedir [5, 9]. Bozanın ilk üreticileri Türkler olmasına rağmen ülkemizde uzun yıllar ihmal edilmiş sadece kışın sokak aralarında satılan ve tüketilen bir ürün olarak tanınmıştır.
Tabiî, haram olunca, azı da haram olur, çoğu da. Eğer boza sarhoş yapmayacak halde ise, o zaman boza, şobiyye, şıra, incir ve hurma suları gibi helal meşrubat hükmünü alır. Bu meşrubat ise ittifakla helaldır.
Çünkü, boza sağlıklı ve hiçbir katkı maddesi olmayan bir içecek. Birçok faydası var. Kemikleri güçlendiriyor, emzikli kadınların sütünü artırıyor, harareti azaltıyor, vücudu besliyor, hazmı kolaylaştırıyor, cinsel güç veriyor.
Boza içerdiği aktif mayalarla ve laktik asitle sindirim sistemini rahatlatır. Ancak fazla tüketilmesi halinde gaz ve ishal gibi sorunlara neden olabilir.
Peki, boza sıcak mı içilir? Sıcak bir içecek olarak algılanmasına rağmen aslında boza soğuk içilir. Tarçın ve sarı leblebi ile birlikte tüketilen bozaya tarçın toz, sarı leblebiler ise bütün halinde atılır. Koyu kıvamlı olduğundan dolayı dilerseniz bozayı kaşık ile çorba gibi de tüketebilirsiniz.
"Eski İstanbul'da boza satılan ve içilen yeri ifade eden bozahane sözcüğü çoğu zaman meyhane ile eş ya da yakın anlamda kullanılmıştır. 16. yüzyıldan kalma kayıtlara göre bu dönemde iki türlü boza vardı. İlki, alkol oranı içeni sarhoş edecek kadar yüksek olan ekşi ya da acı bozaydı ve içilmesi fetva ile yasaklanmıştı.
Bozanın ilk ortaya çıkışı günümüzden yaklaşık 8000-9000 sene öncesine dayanıyor. Bu bağlamda da günümüzde hala tüketilmekte olan en eski içeceklerden bir tanesi. Günümüzde genellikle darıdan yapılan boza farklı topluluklar tarafından farklı hammaddeler kullanılarak da üretilmiştir.
Bardağı 3 TL - Vefa Bozacısı, İstanbul Resmi - Tripadvisor.
Boza kelimesini Türkçeye kazandıran, Farsçadan gelen "buze" kelimesidir, darı anlamına gelir. Bozaya farklı uygarlıklarda da rastlıyoruz. Örneğin Moğollar'da "bodso" olan boza, Arapça'da "maü'd-duhn" (akdarı suyu) olarak nitelendirilir.
Bağışıklık sistemi ile sindirim sisteminin sağlığı birbiriyle yakından ilişkilidir. Boza, probiyotik içeriği sayesinde bağırsak florasının düzenlenmesini sağlar. Bu içeriklerin yanı sıra vitamin ve minerallerden zengin içeriği sayesinde boza içeceği, bağışıklık sisteminin sağlığını destekler.
Peki bozanın bozulduğu nasıl anlaşılır? Eğer tadı çok ekşir, üzerinde kabarcıklar oluşur ve keskin kötü bir koku yayılırsa, boza bozulmuş demektir. Tüketirken bu gibi durumlara dikkat edilmelidir. Mayalı bir içecek olan boza; Fosfor, demir, sodyum, niyasin, A, B1, B2 ve C vitamini açısından zengindir.
Bunun nasıl olduğunu aktaran bozacı Özbek Özkonak şunları söyledi: “Bozanın kış içeceği olmasının sebebi sıcakta bozanın çabuk eksilmesidir. Eskiden buzdolabı olsun, diğer soğutmacılar olsun şimdiye göre çok daha azdır.
Vefa Bozacısı, Türkiye'de bozanın tanıtılmasında ve sevilmesinde etkili olan, bu işi ustalıkla yapan bir kuruluştur. Darı irmiği, şeker, su, mısır gibi tahıllardan elde edilen boza içeceği sağlık açısından da etkili ve faydalı bir içecektir.
Boza sıcak mı soğuk mu içilir? Boza genellikle oda sıcaklığında bir süre bekledikten sonra, üzerine tarçın ve sarı leblebikonularak kaşıkla tüketilir. Ağız tadına göre değişmekle birlikte, doğrudan buzdolabından çıkarıldığı gibi soğuk şekilde de tüketilebilir. Bozacılar ise genelde bozayı sıcak şekilde servis eder.
Boza pek çok kişi tarafından genellikle soğuk ve üzerine leblebi tozu eklenerek tüketilmektedir. Bunun nedeni ise leblebi tozunun bozaya ayrı bir tat vermesidir. Ayrıca mide suyunu bastırır ve hazmı kolaylaştırır.
Boza mayhoş tada sahip koyu kıvamlı bir içecektir. Koyu kıvamı sebebiyle bardaktan direkt içmeye alternatif olarak kaşıkla da içilebilir. Boza +4°C' de buzdolabında muhafaza edildiğinde 4-5 gün açıldığı zamanki tadını korur. Bazıları bozanın ekşimiş halini daha çok sever.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri