Bozcaada, yaklaşık 42 km. karelik yüz ölçümüne sahiptir. En yüksek yeri 192 metre ile Göztepe'dir. Tipik Akdeniz iklimini andırmakla beraber, boğazın tam çıkışında bulunması nedeniyle kuzey rüzgârlarını fazlaca alır. Adanın 12 burnu, bu burunlar arasında da 11 koyu vardır.
Bozcaada, yaklaşık 42 kilometre karelik yüz ölçümüne sahiptir. En yüksek yeri 192 metrelik Göztepe'dir. Akdeniz iklimini andırmakla beraber, boğazın tam çıkışında bulunması nedeniyle kuzey rüzgârlarını fazlaca almaktadır. Bozcaada'da yazlar serin ve kurak, kışlar ılık ve az yağışlı olarak geçer.
COĞRAFYA. Bozcaada'nın yüzölçümü etrafındaki adacıklarla beraber 37.6 km2, çevresi 38 km'dir. Bozcaada, iç kısımlarındaki ufak yükseltilerin dışında büyük düzlüklerden oluşuyor. En yüksek noktası 192 mt. ile Göztepe'dir.
Yüz ölçümü 38 km2 olan adanın, en yakın kıyıya olan uzaklığı 5 kilometredir.
BOZCAADA İÇİNDE ULAŞIM
Adanın yolları oldukça düzgün olup asfalt kaplıdır. Arabayla tüm adayı dolaşmak yarım saati bulmaz. Eğer arabanız yoksa kalenin önünden yaz dönemi boyunca kalkan minibüsleri kullanabilirsiniz. Bu minibüsler adanın başlıca plajları olan Ayazma,Sulu Bahçe, Habbele ve Mermer Burnu'na giderler.
İlgili 31 soru bulundu
Bozcaada Kaç Günde Gezilir? Bozcaada'nın gezilip görülecek noktaları, doğal güzellikleri ve tarihi dokusu göz önüne alındığında, adanın keyfini çıkarmak ve tüm güzelliklerini keşfetmek için en az 2-3 gün ayırmanızı öneririm.
Gestaş, yeni ücret tarifesini açıkladı. Geyikli-Bozcaada hattında gidiş-dönüş 300 TL olan araç ücreti %83 zamlanarak 550 TL olurken, yaya geçişi de 50 TL oldu. Birinci ikameti adada olanlara uygulanan %50 indirim ile araç geçişi 275 TL'ye yükseldi. 1 Ocak 2022'de araç için ödenen ücret 80 TL'ydi.
Bozcaada'ya Çanakkale İl Merkezinde bulunan İskeleden ve Ezine İlçesi Geyikli Beldesinde bulunan Gestaş Deniz Ulaşım Turizm Ticaret A.Ş'ne ait deniz araçlarıyla ulaşılır. Yaklaşık 30 dakikada adaya ulaşabilirsiniz. Kışın günde 3 kez, yazınsa hemen hemen her saat başı sefer olsa da saatler değişebilmektedir.
Bozcaada'nın neyi meşhur. Bozcaada şarabı, reçeli, kurabiyesi ve denizi, kalesi, mistik yapısıyla meşhurdur. Ada ilk olarak ter temiz denizi ile akla gelir, pırıl pırıl sular, 10larca güzel plaj. Bozcaada Kurabiyesi çok meşhurdur.
Bozcaada'da sadece beach olarak hizmet veren sadece bir tesis, Habbele koyunda bulunuyor. Bozcaada'da mayısın son haftalarından ekim ortasına kadar rahatlıkla denize girilebiliyor. Ama yaz tatilcileri en çok temmuz ve ağustos aylarını tercih ediyor.
Eski adı Tenedos olan Bozcaada'nın bu adı, mitolojik bir öyküyle açıklanır. Tarihin her döneminde cazibe merkezi olan Bozcaada, Fatih Sultan Mehmed zamanında 1455-56'da Osmanlı topraklarına katılmıştır. 1912 Balkan Harbi yenilgisinin ardından Yunanistan'ın kontrolüne geçmiştir.
2022 yılı verilerine göre ilçe nüfusu 3.120'dir.
0. yüzyıl başında nüfusun yarısından biraz fazlasını Rumlar oluştururken, bugün adada sadece 3 Rum kalmıştır.
Bozcaada'ya ulaşım Gestaş tarafından, feribot (arabalı vapur) ile sağlanıyor. Bozcaada ile Geyikli Yükyeri Feribot İskelesi arasındaki 4 mil mesafe, ortalama yarım saat sürüyor. Yaz sezonunda iki feribot karşılıklı çalışıyor. Yazın 45 dakikada bir yapılan seferler, kışın günde üçe kadar inebiliyor.
Bozcaadanın en güzel plajı. Suyu çok soğuk,fazla dalga yok,çocuklu aileler için ideal bir plaj,fazla derin değil.Yiyeceklerinizide beraberinizde götürürseniz akşama kadar denize girip beraberinde piknik yapabilirsiniz.
Çullama. Bozcaada'nın geleneksel lezzetleri denildiğinde akla gelen ilk lezzetlerden biri de çullama olmaktadır. Çullama, tavuk ve ciğer ile hazırlanan bir çeşit börektir. Akdeniz, Ege ve Girit mutfağında en meşhur lezzetlerden biri olan çullamanın orjinali el ile açılan yufka ile hazırlanmaktadır.
Aracınızla feribottan adaya indikten sonra trafiğe açık 2 cadde seçeneğini kullanarak arabanızı belediyenin ücretsiz park yerlerinden birine koyabilir, sonra otelinize yürüyerek gidebilirsiniz. Sonrasında merkezde araç kullanmak yok, merkez dışındaki plajlara tabiki arabanızla gidebilirsiniz.
Adaya otobüs geçişi sağlanamadığı için yaya olarak geçiş sağlayacağız. Yüzmek için yanınızda bulundurmanız gereken eşyaları küçük bir el çantası ile aldıktan sonra feribota binerek yarım saat sürecek yolculuğumuzun ardından Bozcaada'ya varıyoruz.
Biz. Gestaş Deniz Ulaşım, 2006 yılı Ağustos ayında Çanakkale bölgesindeki iskeleler ve deniz ulaşımının özelleştirme kararıyla Türkiye Denizcilik İşletmeleri'nden (TDİ) Çanakkale İl Özel İdaresi'ne devriyle faaliyetlerine başlamıştır. Şirketimiz, %99.87 hissesine sahip Çanakkale İl Özel İdaresi şirketidir.
a) Her bir sefer için tek bilettir. Ancak Geyikli-Bozcaada seferi için gidiş-dönüş tek bilet kullanılır.
Hızlı Feribot
Hergün sabah ve akşam saatlerinde yapılan seferlerde yolculuk ortalama 2 saat sürüyor. Bandırma'dan sonra Lapseki-Çanakkale üzerinden Geyikli'deki iskeleye varmak 3 saati buluyor.
BOZCAADA BİLETİNİ ONLİNE AL, FERİBOTTAKİ YERİNİ AYIRT! - Bozcaada yolcuları, Geyikli-Bozcaada Hattı'nda biletinizi https://online.gdu.com.tr/bilet-al#bilet linkinden kredi kartıyla online olarak satın alabilir, yola çıkmadan feribottaki yerinizi ayırtabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri