Hilâfetin kaldırılması 3 Mart 1924'te çıkarılan bir kanun ile halifelik resmî olarak kaldırılmıştır.
Halifelik makamı artık yok. Zaten 4 halifeden sonra bu makamın saltanata dönüştüğünü ve Osmanlının son zamanlarında işlevi olmayan bir hal aldığını görürsünüz.
Yavuz Sultan Selim'ın Osmanlı'ya getirdiği hilafet makamı 1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından kaldırıldı.
Kur'ân-ı Kerîm'de hilâfet kelimesi yer almadığı gibi halife de terim anlamıyla geçmez; ancak halife, halâif ve hulefâ kelimeleri kullanılarak insanın Allah'ın yeryüzündeki halifesi olduğu sıkça tekrarlanır (el-Bakara 2/30; el-En'âm 6/165; Yûnus 10/73; en-Neml 27/62; Fâtır 35/39; Sâd 38/26).
(Bakara: 30).
Kuran'da Allah'ın veya peygamberin vekili anlamında bir halifelik yoktur. Hiçbir fani, Allah'ın halefi veya temsilcisi olamayacağından ve Hz. Muhammet de son peygamber olduğundan dolayı halife, Allah'ın veya peygamberin vekili olamaz.
İlgili 36 soru bulundu
Bakara suresinin 30. ayetinde gecen, “Ben yeryüzünde muhakkak bir halife kılacağım…” cümleden açıkça anladığımız; Allahın halifesi olma makamı sadece Hz. Adem'e özgü bir makam değildir, bilakis tüm insanlar için potansiyel olarak var olan bir makamdır.
Abdülmecid Efendi (Osmanlı Türkçesi: عبد المجيد افندی) veya II. Abdülmecid (Osmanlı Türkçesi: عبد المجید ثانی, 'Abdü'l-Mecîd-i-sânî) (29 Mayıs 1868, İstanbul - 23 Ağustos 1944, Paris), Osmanlı hanedanından son İslam halifesi, iki kutsal caminin hizmetkârı, ressam ve müzisyen.
Bazı meclis üyelerinin halifeyi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden üstün görmeleri. Halifelik makamının ulusal egemenlik anlayışına aykırı bir kurum olması. Halifeliğin çağdaşlaşma ve laik bir kurma önünde büyük bir engel olarak görülmesi. Son halife Abdülmecid Efendi'nin padişah gibi davranması.
Halifeliğin kaldırılması, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 3 Mart 1924 tarihinde çıkardığı kanunla halifelik makamını kaldırmasıdır. Devletin laikleştirilmesi yolunda yapılmış siyasi bir devrimdir.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Sancak-ı Şerif, İslam peygamberi Muhammed zamanında kullanıldığına inanılan siyah renkte sancak. 16. yüzyıldan bu yana İstanbul'da muhafaza edilen bu sancak günümüzde Topkapı Sarayı'nda bulunan diğer Kutsal Emanetler arasında saklanmaktadır.
Bu sebeplerden dolayı, Mustafa Kemal Paşa 1924 yılında halifeliğin kaldırılmasına karar verdi, l Mart 1924 tarihinde yaptığı Türkiye Büyük Millet Meclisini açış konuşmasında, bu düşüncesini açıkladı. 3 Mart 1924'te TBMM'de kabul edilen bir kanunla halifelik kaldırıldı.
Daha sonra I. Selim, Müslüman yurtları fethetmek ve birleştirmek suretiyle, Mekke ve Medine kentlerinin savunucusu olmasıyla Osmanlıların halifelik iddiasını daha da güçlendirdi. Nihayetinde halifelik makamını ele geçirdi (1517).
Böyle bir zulüm karanlığında hikmet-i ilahi tecelli etmiş, İslam'ın nurunu ve adaletini yeniden tesis eden Ömer bin Abdulaziz halife olmuştur. İslam tarihinde kendisinden haklı olarak '5. Halife' ya da '2.Ömer', olarak söz edilmesinin ana sebebi; onun Kur'an ve sünnete uygun adaletli idareyi yeniden tesis etmesidir.
İlk Osmanlı Halifesi: Yavuz Sultan Selim-Tarihte İz Bırakanlar.
Muhammed'in ölümünün ardından 632 yılında başlayan Dört Halife Dönemi; son halife olan Hz. Ali'nin öldürüldüğü tarih 661 yılına kadar sürmüş ve yaklaşık olarak 30 yıl devam etmiştir. Dört Halife Dönemi'nde en uzun halifelik görevinde bulunan isim ise 12 yıl boyunca İslam Devleti'ni yöneten Hz. Osman olmuştur.
Dört Halife ya da Hulefa-i Raşidin (Raşid Halifeler), Muhammed'in ölümünün ardından "Ümmetin başı" sıfatıyla görev yapmış halifelerdir.
Ali bin Ebu Talib (Arapça: علي بن أبو طالب; 21 Mart 599 veya 600, Mekke - 28 Ocak 661, Kufe), İslam Devleti'nin 656-661 yılları arasındaki halifesi.
Bu hadise üzerine hilâfet makamının boşaldığına hükmeden Türkiye Büyük Millet Meclisi, 19 Kasım 1922 günü Abdülmecid Efendi'yi halife seçti. Kendisine bütün İslâm halifelerinin hâiz olduğu "emîrü'l-mü'minîn" unvanı yerine "halîfe-i müslimîn" unvanının verilmesi kararlaştırıldı.
Ömer 634 - 644 yılları arasında halifelik yaptı. Her zaman adaleti gözeten biri olduğu için kendisine Faruk-ı Ekber ismi verilmiştir. Hz. Ömer'in 10 yıllık halifelik döneminde başta Mısır ve Irak olmak üzere birçok ülke fethedildi.
Halifeliğin en önemli görevlerinden İslamiyet'i yaymak ve kutsal kitap olan Kuran-ı Kerim'i korumaktır. Osmanlı padişahlarında da bu durum devam etmiştir. Halife unvanı III. Selim dönemi ile birlikte resmi makamlarda kullanılmıştır.
Yaygın bir rivayete göre halifelik, I. Selim'in (Yavuz) Mısır Seferi ile birlikte Osmanlı hanedanının uhdesine geçmiş, bu tarihten itibaren padişahlar aynı zamanda kendilerini İslâm halifesi olarak saymışlardır.
Saltanatın kaldırılması veya padişahlığın kaldırılması, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 1 Kasım 1922'de kabul ettiği 308 numaralı "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin, hukuku hâkimiyet ve hükümraninin mümessili hakikisi olduğuna dair" adlı kararnamesi ile gerçekleşmiştir.
Osmanlı Padişahı 99. İslam Halifesi)
Bu doğrultuda İslam kadına erkek üzerinden değer vermek yerine insan olması bakımından taşıdığı değeri hatırlatmıştır. Dolayısıyla kadın ve erkek Allah'ın “yeryüzündeki şerefli halifesi” olma vazifesini birlikte yüklenmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri