Brahma (Sanskrit: ब्रह्मा), Hindu dininde yaratılışın tanrısıdır.
Brahmanlar, prensip olarak bir yaratıcıya inanırlarsa da, Peygamberlere inanmazlar. Bâtıl inançlarına göre Brahma, en olgun ve hep sükut eden bir ilah olup, her şeyin aslıdır. Fakat bu ilah, diğer iki ilah vasıtası ile işlerini yapar. Bunlardan biri Vişnu, diğeri Siva'dır.
Hindu dininde yaratılış tanrısına Brahma denilmektedir. Alimler sınıfına mensup olan kimse anlamına gelmektedir. Bu kelime evrenin ruhu ve mutlak varlık sözcüklerinden türetilmiştir. Brahman kelimesi ilk kez Mehmet Bahaettin'in Yeni Türkçe Lugat eserinde geçmiştir.
Brahman, Hint felsefesi geleneğinde, hem içkin hem de aşkın olan ve hem evrende hem de kendisinde var olan en yüksek varlığa kendinden kendine birleşmenin nihai ve en yüksek hedef olarak addedildiği dünya ruhudur.
Bu tanrı, tüm evrenin yaratıcısıdır ve ona Pracāpati (Yaratıkların Efendisi) denir. O, sadece dünyadaki canlıların değil, tanrıların da yaratıcısıdır. Şatapatha Brāhmaṇa'da (XI, 2, 3, 1) şöyle denir: “Başlangıçta sadece Brahman vardı. O, tanrıları yarattı; onları yarattıktan sonra dünyaları onlara barınak olarak verdi.
İlgili 40 soru bulundu
Brahma, Hindu dininde yaratılışın tanrısıdır. Vişnu ve Şiva ile birlikte Trimurti denilen tanrı üçlemesini teşkil eder.
Hinduizm, M.Ö.
Brahma, genellikle eşlerinden biri olan bilgi ve bilgelik tanrıçası Saraswati ile birlikte görülür. Brahma, Hint mitolojisinde esas olarak dünyayı, gökyüzünü, havayı, suyu ve bunların içindeki tüm canlıları Dünya'daki ilk gününde yaratan yaratıcı tanrı olarak tasvir edilir. Binek hayvanı kuğu veya kazdır.
Süs tavukları ırkı içerisinde gösterilen Brahma tavuk cinsi aynı zamanda en çok tercih edilen tavuk ırkı olma özelliğine de sahiptir. Gerek fiziksel özellikleri gerekse de yumurta verimliliği ve eti için de Brahma tavuk cinsi en çok beslenilen tavuk ırkı olarak bilinmektedir.
Saraswati (Sanskritçe: सरस्वती) Hinduizm'deki üç büyük tanrıçadan birisidir; diğerleri Lakşmi ve Durga'dır. Saraswati, Yaratıcı olarak inanılan tanrı Brahma'nın eşidir.
Hindu Tanrılarından Şiva ve Vişnu ile birlikte Trimurti'yi yani Hindu tanrı üçlemesini oluşturur. Brahma, yaratım sürecine “Om” (Aum) sözüyle (sesiyle) başlamıştır ve bu ses insanda, tanrılarda, dünyada her zaman yankılanmaktadır. Brahma yüce bir tanrıdır zamandan ve mekandan münezzehtir.
Katı vejetaryenler
Genç kadın Brahman kastına mensup. Brahmanlarda et yemek yasak.
üçlemesi) yaratıcı tanrısı, Brahman ile de en yüce ve mutlak tanrı ve hakikat kastedilmekte- dir. Brahman her şeyin ötesinde ve üstündedir. Mezhepler kendileri için seçtikleri tanrıları Brahman olarak kabul ederler. ile yakından ilişkilidir.
Çoğu dinlerin aksine Hinduizm, tek bir tanrıya tapınmayı öngörmez. Bir Hindu; Şiva, Vişnu, Rama, Krişna veya diğer tanrı ve tanrıçalara tapabilir ya da her ferdin içinde yer alan "Yüce Ruh"a veya "Yıkılmaz Ruh"a inanabilir ve hâlâ Hindu olarak anılabilir.
Hint Kültüründe özellikle Hinduizm'de inek, ana unsur sayılan toprağın ve verimliliğin sembolü olarak kutsal kabul edilir. Çünkü Vedalarda inek, bütün iyiliklerin kaynağı, tanrıların ve insanların besini olarak nitelendirilir.
Brahmanizm dininin Hinduizm dininden farkı ise dhamma inancıdır. Dhamma inancı kutsal metinlerin yazıldığı bir din karşılığı olarak bilinmektedir. Gerçek doktrinlerin ve doğruların yer aldığı bu din bu şekli ile Brahmanizm'den ayrılmıştır.
Brahma tavukları, civciv ya da yarka durumda iken etlik pirinç yemi ile beslenmelidir. Civciv, yarka durumundan çıktıklarında yumurta yemi, taneli yem ve yeşillikler ile beslenmelidir. Brahma tavuklarının beslendikleri yemlerin besin içeriğinin yüksek olmasına dikkat edilmelidir.
Dünyanın en büyük horozu olan Brahma cinsi bu horoz tam 8 kilo ağırlığında.
Eski İran'da MÖ 1400-1200 arasında bir peygamber olarak kabul edilen Zerdüşt tarafından kurulan Zerdüştlük inancı, varlığını sürdürmeye devam eden en eski dinlerden ve kayıtlara geçmiş olan ilk tek tanrılı inançlardan biridir.
Vişnu (/ˈvɪʃnuː/; Sanskritçe: विष्णु "Her şeyi Kuşatan"; IAST:Viṣṇu), Vaişnavizm'de Mutlak Varlık, Nihai Benlik; Yüce Tanrı. Vişnu veya Yüce Tanrı'nın en yüce varoluşsal konumu Hindu kutsal metinlerinden Yajurveda, Rigveda ve Bhagavad Gita'da bildirilir.
Hinduizm'in temel tanrılarını Üçleme (Trimurti) olarak tasvir edilmiştir. Bunlar Vişnu, Şiva ve Brahma'dır. Araştırmada bu üç Tanrının yanı sıra diğer önemli Tanrı ve Tanrıçalardan Lakshima, Durga, Sarasvati, Krishna, Rama, Hanuman, Ganesha, Kali, Nandi, Ganga ve Budha isimli tanrılardan bahsedilmiştir.
Günümüzde çoğunlukla İslam ülkelerinin bayraklarında kullanılan bir sembol olarak bilinmektedir.
İlk İbrahimî din Yahudiliktir; sonrasında sırasıyla Hristiyanlık ve İslamiyet kurulmuştur. Yahudilik ve Hristiyanlık, kökenlerini İshak (Y'ishak) ve soyuna bağlarken İslamiyet, İsmail (Y'işmael) ve soyuna bağlar.
Din simgesi. Beyaz arka plan üzerinde izole siyah haç silueti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri