Brahma (Sanskrit: ब्रह्मा), Hindu dininde yaratılışın tanrısıdır. Vişnu ve Şiva ile birlikte Trimurti denilen tanrı üçlemesini teşkil eder. Brahma Purana'ya göre Manu'nun babasıdır. Manu, kendisinden bütün insanların türediği kişidir.
Koruyucu Tanrı
Koruyucu olarak tanınan Vişnu özellikle ünlü avatarları, veya enkarnasyonları (vücut buluşları), ile tanımlanmıştır. Bu avatarlardan en ünlü ve önemlileri Krişna ve Rama'dır. Ayrıca, sıklıkla Narayana olarak da geçer.
Hindu dinine mensup olan bu inanışa göre yaratılış tanrısı Brahma olarak adlandırılır. Diğer Hindu dinlerine göre belli farkları bulunan Brahma nedir, brahmanlar kimdir, hangi dine mensuptur, Hindistan kast sistemindeki yeri ne hepsini sizler için teker teker araştırdık.
Brahmanizm dini çok tanrılı bir din olarak bilinir. Gerçek Brahamanistler tek Tanrı'ya inanmaktadırlar. Fakat din içerisinde Tanrı'nın sıfatlarını ve onun tezahürlerine de taparlar. Bundan dolayı çok tanrılı bir din olarak adlandırılır.
Brahman, Hint felsefesi geleneğinde, hem içkin hem de aşkın olan ve hem evrende hem de kendisinde var olan en yüksek varlığa kendinden kendine birleşmenin nihai ve en yüksek hedef olarak addedildiği dünya ruhudur.
İlgili 31 soru bulundu
Hinduizm'in temel tanrılarını Üçleme (Trimurti) olarak tasvir edilmiştir. Bunlar Vişnu, Şiva ve Brahma'dır. Araştırmada bu üç Tanrının yanı sıra diğer önemli Tanrı ve Tanrıçalardan Lakshima, Durga, Sarasvati, Krishna, Rama, Hanuman, Ganesha, Kali, Nandi, Ganga ve Budha isimli tanrılardan bahsedilmiştir.
Veda yaratılış mitlerinde, Mutlak Ruh'un yerinde Brahma yaratıcı tanrı olarak vardır ve evreni ve için- deki canlı-cansız tüm varlıkları yaratandır1. Hinduizm kutsal metinlerinden Mahabharata destanında yara- tıcı tanrı Brahma'nın ölüm tanrıçası Mrtyu'yu yaratması ölümün köken mitini ifade eder.
Çin & Hindistan'da Dinin Yeri. Bu düzen ilkesi, günümüzde hâlâ uygulanmakta olan dünyanın en eski dininde de çok önem taşımaktadır: Hinduizm (mensupları tarafından Sanātana Dharma, ''Ezeli-Ebedi Yol/Din'' manasında bilinen, M.Ö. 5500 gibi erken bir tarihte, ancak muhakkak M.Ö. 2300 civarında ortaya çıktığı düşünülen).
İlk İbrahimî din Yahudiliktir; sonrasında sırasıyla Hristiyanlık ve İslamiyet kurulmuştur. Yahudilik ve Hristiyanlık, kökenlerini İshak (Y'ishak) ve soyuna bağlarken İslamiyet, İsmail (Y'işmael) ve soyuna bağlar.
Özellikle Hindistan, Nepal ve Bangladeş'te yaygındır. Günümüzde yaklaşık 1 milyar inananıyla Hristiyanlık ve İslam'dan sonra en büyük üçüncü din olarak bilinir. Hinduizm, dünyanın en eski dinidir.
Bu anlayış Aranyaka ve Upanişadlar'da bütün canlılığıyla görülmektedir. Brahma kelimesi, yaratıcı tanrı olarak ilkin Vedalar'ın kurban törenlerinin yorumu ve eki olan Brahmanalar'da kullanılmıştır. Brahma sonsuzdur, değişmez, ezelîdir, mutlaktır, kusursuzdur, her şey ona dayanır.
Brahmanizm Hangi Uygarlığa Aittir? Brahmanizm Hint ve İran uygarlıklarına ait bir din olarak ifade edilebilmektedir. Brahmanlar, Hindistan da yer alan kast sisteminin en üst sınıfı olarak da bilinmektedir. Brahmanlar tarafından oluşturulan din ise Brahmanizm olarak ifade edilebilmektedir.
Şiva (Sanskritçe: शिव veya श्रीशिव, resmi IAST transliterasyonunda Śiva olarak yazılır, "şivı" diye okunur) Hinduizm'in geç dönem Vedik metinlerinde geçen İşvara veya Tanrı'nın bir biçimi. Adi Şankara Şiva isminin anlamını şöyle ifade eder "İsminin telaffuzuyla herkesi saflaştıran/arındıran" veya Saf Olan.
Bu üçlü ilah grubu Hindu geleneğinde Brahma, Vişnu ve Şiva. Aslında Trimurti sözcüğü "üç yüzlü ilah" anlamına gelir. Yani üç ayrı fonksiyonu olan tek bir ilah sözkonudur: Brahma olarak yaratır, Vişnu olarak hükmeder, Şiva olarak yok eder.
Buna rağmen Upanişadlar ve Mahabharata'nın bir parçası olan Bhagavad Gitalar ile Vedalar tüm Hindular için asıl kutsal kitaplardır.
Krişna (Devanagari'de कृष्ण, IAST kṛṣṇa) yaygın Hint geleneğine göre Vişnu'nun sekizinci avatarıdır ve ona Vişnu'nun bir avatarı olarak tapılır. Çeşitli Vaişnava okullarında ise Yüce Tanrı yani en önemli ve yüksek tanrı olarak tapınılır.
Dünya'da toplam 4 tane din bulunmaktadır. Dört tane dinin isimleri İslamiyet, Hristiyanlık, Yahudilik ve Budizm'dir. Bu dinler en çok taraftarı ve inananı olan dinlerdir.
Mısır'da tek tanrıcı Aton kültünden sonra ortaya çıkan Yahudilik ilk tek tanrılı dindir. Tanrı Yehova tarafından Musa'ya bildirilen 10 Emir çerçevesinde ortaya çıkan Yahudilik İsrailoğullarının Mısır'dan çıkışıyla ilişkili bir şekilde doğmuştur.
MÖ 28) İsa'nın doğduğuna inanan Hristiyanlar, Makedonyalı İskender'in hakimiyetiyle İsa'nın doğumu arasında elli bir sene geçtiğini (en geç MÖ 272) kabûl eden Zerdüştler vardı.
Araştırmada, bir dine mensup kişi oranının, 2020 yılında yüzde 90'a yükselmesi beklentisi yer aldı. Araştırmada, dünyada demografik açıdan en baskın dinler olan İslam ve Hristiyanlık, dünya nüfusunun yüzde 48,8'ini oluşturuyor, her iki din gelecekte de baskın olmaya devam edeceği belirtiliyor.
"ALLAH KATINDA DİN İSLÂM'DIR"
Vahyedilmiş olarak nitelenen ve bir bakıma Tanrı'nın gökten yeryüzüne ve insanoğluna uzatılmış kurtuluş ipi olan dinin temel amacı, insan ile Tanrı arasında etkili, güçlü ve sağlıklı bir bağ kurmaktır. Bu anlamda vahiy kaynaklı bütün dinlerin bir, tek ve aynı olduğunu söylemek doğru olur.
eril olduğu düşünülür, brahman cinsiyetten bağımsızdır, dört başı, dört kolu olan bir bedenle ifade edilir, manifestoları vardır, kısaca 'tasvir edilebilir', brahman ise tasvir edilemez. brahma için (bkz: saguna) deriz.
Brahma, Hindu Vedanta felsefesinde bütün varlıkları kapsayıcı üstün ruh olarak kabul edilen ve cinsiyetten münezzeh Brahman ile karıştırılmamalıdır. Brahma'nın eşi Saraswati'dir, ayrıca Sávitri veya Gáyatri adıyla da anılır.
Ülkenin 1,2 milyarlık nüfusunun yüzde 94'ünü Hindular ve Müslümanlar, yüzde 6'sını Hristiyanlar, Sihler, Budistler ve Jainler oluşturuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri