Brahma (Sanskrit: ब्रह्मा), Hindu dininde yaratılışın tanrısıdır. Vişnu ve Şiva ile birlikte Trimurti denilen tanrı üçlemesini teşkil eder.
BRAHMA. Brahma Hinduizm'in yaratıcı tanrısıdır. Hindu Tanrılarından Şiva ve Vişnu ile birlikte Trimurti'yi yani Hindu tanrı üçlemesini oluşturur. Brahma, yaratım sürecine “Om” (Aum) sözüyle (sesiyle) başlamıştır ve bu ses insanda, tanrılarda, dünyada her zaman yankılanmaktadır.
Brahman, Hint felsefesi geleneğinde, hem içkin hem de aşkın olan ve hem evrende hem de kendisinde var olan en yüksek varlığa kendinden kendine birleşmenin nihai ve en yüksek hedef olarak addedildiği dünya ruhudur.
Brahmanizm dini çok tanrılı bir din olarak bilinir. Gerçek Brahamanistler tek Tanrı'ya inanmaktadırlar. Fakat din içerisinde Tanrı'nın sıfatlarını ve onun tezahürlerine de taparlar. Bundan dolayı çok tanrılı bir din olarak adlandırılır.
Hinduizm'in temel tanrılarını Üçleme (Trimurti) olarak tasvir edilmiştir. Bunlar Vişnu, Şiva ve Brahma'dır. Araştırmada bu üç Tanrının yanı sıra diğer önemli Tanrı ve Tanrıçalardan Lakshima, Durga, Sarasvati, Krishna, Rama, Hanuman, Ganesha, Kali, Nandi, Ganga ve Budha isimli tanrılardan bahsedilmiştir.
İlgili 42 soru bulundu
Hinduizm, M.Ö.
Şiva'nın Büyük Kahramanlıkları
Şiva, dev bir kara kaplumbağası ya da deniz kaplumbağası olmayı üstlendi, zehri avucunda toplayıp içti. Zehir boğazını yaktı ve kalıcı mavi bir iz bıraktı, bu sebeple birçok isminden biri Nilakantha ya da Mavi Boğaz oldu.
Brahmanlar, prensip olarak bir yaratıcıya inanırlarsa da, Peygamberlere inanmazlar. Bâtıl inançlarına göre Brahma, en olgun ve hep sükut eden bir ilah olup, her şeyin aslıdır. Fakat bu ilah, diğer iki ilah vasıtası ile işlerini yapar. Bunlardan biri Vişnu, diğeri Siva'dır.
Yok Edici Tanrı
Bazı görüşlere göre Şiva Tanrı'nın üçüncü biçimi/yüzü, Trimurti'nin (Hint Teslisi) bir parçasıdır. Trimurti'de, Brahma yaratıcı, Vişnu koruyucu, Şiva ise yok edicidir. Her ne kadar yok etmeyi temsil etse de, olumlu bir güç olarak görülür (Kötülüğün Yok Edicisi).
Shiva; önemli Hindu tanrılarından bir tanesidir. Shiva, şeytanın yok edicisi ve olağanüstü dünyayı oluşturan bir tanrıdır. Sürekli olarak devam eden yaratma ve yıkma döngülerini yöneten kişidir. Gücüne rağmen Shiva Kailash Dağı'nda münzevi bir hayat sürmeyi seçmiştir.
Brahma, Hindu dininde yaratılışın tanrısıdır. Vişnu ve Şiva ile birlikte Trimurti denilen tanrı üçlemesini teşkil eder. Brahma Purana'ya göre Manu'nun babasıdır. Manu, kendisinden bütün insanların türediği kişidir.
Katı vejetaryenler
Genç kadın Brahman kastına mensup. Brahmanlarda et yemek yasak.
Brahma, Hindu Vedanta felsefesinde bütün varlıkları kapsayıcı üstün ruh olarak kabul edilen ve cinsiyetten münezzeh Brahman ile karıştırılmamalıdır. Brahma'nın eşi Saraswati'dir, ayrıca Sávitri veya Gáyatri adıyla da anılır. Saraswati, Vedaların Annesi anlamında Vedamáta denilen vedik tanrıçadır.
üçlemesi) yaratıcı tanrısı, Brahman ile de en yüce ve mutlak tanrı ve hakikat kastedilmekte- dir. Brahman her şeyin ötesinde ve üstündedir. Mezhepler kendileri için seçtikleri tanrıları Brahman olarak kabul ederler. ile yakından ilişkilidir.
Üçlü tanrı anlayışına göre; Brahma-yaratıcı tanrı, Vishnu-koruyucu tanrı, Şiva ise yok edici tanrı olarak kabul edilmektedir.
Brahma, Vişnu ve Şiva şeklindeki Hindu üçlemesi, yaratma, koruma ve yok etmeyi kontrolün- de tutan baş Tanrının üç açıklaması olarak kabul edilir. Bununla birlikte Hindu monoteizmi, çeşitli inanç ve kültlerin farklı tanrılarını azletmez, onları bir Tanrı- nın açıklamaları olarak kabul eder.
Şiva'nın sembolü, erkeklik organıdır (Linga).
zaman ile özdeşleştirildiği için yok edici denilen bir tanrıdır. sembolü erkeklik organıdır(linga).berenas ve bombay da ona bhairava adı verilir..shiva'nın elinde trişüla denilen üç uçlu mızrak vardır, bu yüzden ona triloçana (üç gözlü) denir.. beş yüzlü dört kollu yakışıklı bir erkektir.. şiva. ibranicede oturmak.
Shiva Göz Kabuğu, yaşamın tüm akışlarının, ruhsal bilginin ve yaratıcı görselleştirmeye doğru sürekli değişimin yaratılmasını, yok edilmesini ve korunmasını sembolize eder. Shiva'nın Gözü olarak da adlandırılan Shiva Kabukları, Üçüncü Göz Çakrasını açar, eril-dişi enerjisini dengeler.
Çoğu dinlerin aksine Hinduizm, tek bir tanrıya tapınmayı öngörmez. Bir Hindu; Şiva, Vişnu, Rama, Krişna veya diğer tanrı ve tanrıçalara tapabilir ya da her ferdin içinde yer alan "Yüce Ruh"a veya "Yıkılmaz Ruh"a inanabilir ve hâlâ Hindu olarak anılabilir.
Buradan da anlaşılabileceği gibi Ganeşa bilgi ve hikmetin üstadı, Tanrısı, aynı zamanda başlangıçların ve kategorilerin Rabbi, engellerin kaldırıcısı, Dharma'nın koruyucusu, Karma'nın ve kozmik hafızanın, bilgeliğin efendisi, iyi şansın Tanrısı'dır, meşhur Swastika işareti Ganeşa'nın işaretidir, Ganesha "Aum" dur.
Sayısız Hindu tanrısı arasında Şiva ise en dikkat çekenlerden bir tanesi çünkü kendisi bazı yönleriyle iyiliği, bazı yönleriyle ise kötülüğü temsil eden ilginç bir karaktere sahip. Tanrı Şiva, Hindu inancının en güçlü üç isminden bir tanesi.
Hinduizm'in yok edici tanrısı olarak nitelendirilen, büyük tanrılarından biri olan Şiva'nın merkezde olduğu birçok efsane bulunmaktadır. Şiva'nın yüceliği, mutlak hakikat oluşu ve müşfikliğinin yanı sıra gazabı, yok ediciliği ve dünyaya karşı kayıtsızlığı da bu anlatıların konusunu oluşturmaktadır.
Ülkenin 1,2 milyarlık nüfusunun yüzde 94'ünü Hindular ve Müslümanlar, yüzde 6'sını Hristiyanlar, Sihler, Budistler ve Jainler oluşturuyor. Hindistan'da bağımsızlıktan sonra ilk nüfus sayımı 1951'de, sonuncusu ise 2011'de yapıldı. Buna göre, nüfus 1951'de 361 milyon iken 2011'de 1,2 milyarı aştı.
Hindularca kutsal sayılan Ganj nehrinin yanında yer alır ve binlerce yıldır burada ibadet etmek için ülkenin her yanından gelenleri misafir eder. Varanasi, Tanrı Şiva Vishwanat'ın (Varanasi'nin koruyucu tanrısı) şehri olarak bilinir; Hinduizm'in en kutsal yerlerinden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri