Sorunun yanıtı aslında çok açık. Çocuk Koruma Kanunu'na göre 18 yaşını doldurmamış her birey çocuktur, daha erken yaşta ergin olsa bile.
18 yaşın üzerindeki kız çocuklar, 01.10.2008 öncesi bakmakla yükümlü olunan kişi olarak sağlık yardımlarından faydalanmıyorsa; erkek çocukları gibi yaş ve eğitim durumlarına göre anne veya babasının sağlık sigortasından yararlandırılacak.
Bekar kız çocuğu örneğin, orta öğretime devam etmemesi halinde 18 yaşını tamamladığında babası üzerinden sağlıktan yararlanma hakkı sona erecektir.
Erkek Çocuklarıyla Aynı Şartlara Tabi Olan Kız Çocukları
Yani 18 yaşını doldurduktan sonra anne veya babaları üzerinden sağlık yardımı alma haklarının devam etmesi için bekar olmaları ve öğrenimlerinin devam etmesi gerekiyor.
CEVAP 22- 18 yaşın üzerindeki erkek çocuklar, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi durumunda ise 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayanlar, ana veya babasının sağlık güvencesinden yararlanmaya devam edecektir.
İlgili 25 soru bulundu
Üniversiteden mezun olan bir genç, 24 yaşındaysa iki yıl değil bir yıl prim ödemeden sağlık hizmeti alabilir, yaş 25'i geçti mi primini kendi ödemek durumunda.
Lise ve dengi öğrenimden mezun olan gençlerimiz mezun oldukları tarihten sonra 20 yaşını, yükseköğrenim görüyorken mezun olan gençlerimiz ise mezun oldukları tarihten sonra 25 yaşını geçmemek üzere iki yıl süre ile primleri Devlet tarafından karşılanmak suretiyle genel sağlık sigortasından yararlanma hakları ...
Kanuna göre, anne babası sigortalı olsun olmasın 18 yaşından küçük Türk vatandaşları GSS primi ödemeksizin sağlık hizmetlerinden yararlanıyor. Söz konusu yaş sınırı, lise ve dengi okul öğrencilerinde 20, yükseköğrenim görenlerde 25 olarak uygulanıyor.
* 18 yaş üstünde olan gençlerden anne veya babası genel sağlık sigortalısı olanlar lise öğrenimi için 20 yaş, üniversite öğrenimi için 25 yaşına kadar genel sağlık sigortasından faydalanmaya devam ederler.
Buna göre, kızınız 1 Ekim 2008 tarihinde bakmakla yükümlü olduğunuz kişi olarak sizin üzerinizden sağlık yardımı alıyor idiyse, bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünü sona erdiren evlenme durumunun ortadan kalkmasıyla, yeniden bakmakla yükümlü olduğunuz kişi olarak sizin üzerinizden sağlık yardımı alabilir.
Bu Sözleşme uyarınca çocuğa uygulanabilecek olan kanuna göre daha erken yaşta reşit olma durumu hariç, onsekiz yaşına kadar her insan çocuk sayılır.
5237 sayılı Türk Ceza Kanununun (TCK) 6/1-c maddesi uyarınca 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur. 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununun (ÇKK) 3/1-a maddesi uyarınca daha erken yaşta ergin olsa bile, 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur.
Üniversite öğrencisi erkek çocuğu öğrenciliği sona ermediği sürece sağlıktan yararlanma hakkı var mıdır? Üniversite öğrencisi erkek çocuğu, öğrenciliği devam etse dahi, en fazla 25 yaşını doldurduğu tarihe kadar bakılmakla yükümlü olunan kişi olarak sağlık hizmetlerinden faydalanabileceklerdir.
Kız çocuğu için muhtemel yumurtlama gününden 2-4 gün önce ilişkiye girilmeli, servikal mukusun en bol olduğu dönemde ilişkiye girilmemelidir.
Kız Bebek Kaçıncı Haftada Belli Olur? Bebeğin anne karnındaki gelişimi ve kız bebeğin kaçıncı haftada belli olduğu bilimsel açıdan şöyle açıklanabilir: Bebeklerin cinsel organları gebeliğin 12. haftasında fiziksel olarak gelişir. Bu nedenle kız bebeğin cinsiyet tahmini için 12. haftayı beklemek gerekir.
Yukarıda belirtildiği şekilde, 18 yaşını doldurduğu için Kurumca re'sen genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilen ve prim borcu çıkarılan çocuk için, eğer öğrenimi devam ediyorsa ilgili Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik Merkezine başvurularak öğrenci belgesinin verilmesi gerekir.
18 yaşındakiler
Evlenebilirler. Genel ve yerel seçimlerde oy kullanabilirler. Kendi pasaportlarını çıkartabilirler. Dini cemaatlere üye olabilir veya bunlardan ayrılabilirler.
18 yaş öncesinde sigorta girişi emeklilik şartlarının belirlenmesinde dikkate alınır. Örneğin Ocak 1982 doğumlu bir kişi, Ocak 1999 tarihinde SSK'lı çalışmaya başladı. Bu kişi henüz 18 yaşını doldurmamakla beraber Eylül 1999 öncesi yapılan sigorta girişi nedeniyle EYT'ten yararlanabilecek.
18 yaş öncesi sigortanın emekliliğe etkisi
Kanun maddesinden açıkça görüleceği üzere 18 yaş altındaki çalışmalar sigorta başlangıcı sayılmamaktadır.
İşsizlik maaşı alınan süre boyunca işsizlik maaşı alan kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler de sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanır. Yani eşi işsiz kalan ve işsizlik parası almaya başlayan bir ev kadınının da gelir testi yaptırması veya genel sağlık sigortası primi ödemesi gerekmez.
GSS prim borcunu ödeme gücü bulunanların borçlarının 31 Ağustos'a kadar ödenmesi gerekiyor. Gelir testi, 31 Temmuz 2023 tarihine kadar yapılacak. Testte hane içinde kişi başına gelirin 3 bin 336 liranın altında çıkması halinde prim borçları silinecek.
Sadece Çocuğa Sağlık Sigortası Yaptırabilirsin
Bu nedenle diğer alternatiflere kıyasla daha yüksek prim ödemen gerekir. Son olarak bu noktada dikkat etmen gereken önemli bir konu var! Çocukların ancak 25 yaşına kadar aile poliçesinden yararlanabilirler. Aynı zamanda evlenmemiş olmak şartı da aranır.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile belirlenen Genel Sağlık Sigortası (GSS) tüm sigortalı vatandaşların hayatını kolaylaştırırken bakmakla yükümlü olduğu eşi ve çocuğu var ise onların hayatının da güvence altına alınmasına olanak tanıyor.
4857 sayılı İş Kanununda da kişilerin 18 yaşından önce sigortalı olmasına engel olan bir durum mevcut olmamakla birlikte çalışma yaşında alt sınır olarak 15 yaş baz alınmış, bu sınır altındakilerin çalışması için izin alınması gerektiği belirtilmektedir.
1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren GSS primi ödeme yükümlülüğü doğar. Aynı genç, mezuniyetten sonra yüksek lisansa kayıt yaptırırsa 15 Ağustos 2025 tarihine, yani 25 yaşını dolduracağı tarihe kadar GSS primi ödemeden sağlık hizmeti almaya devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri