2. Branşlaşma (spesifikleşme) prensibi: Branşa yönelik çalışmalar yani spesifikleşme, sporda başarı elde etmek için temel şartı oluşturur. Spora başlayan bir kimsede en baştan itibaren bu spora özgü özel çalışmalar, yani spesifikleşme eğilimi vardır.
BRANŞLAŞMA SİSTEMİ NEDİR? Branşlaşma sistemi; öğrencilerin akademik ve sosyal-duygusal gelişimlerinin daha verimli bir şekilde takibinin yapılmasını amaçlayan ve mesleki profesyonelleşmenin sağladığı avantajları öğrencinin hayatı- na yansıtmayı hedefleyen bir uygulamadır.
Bir fiziksel aktivite sırasında, insan organizması içindeki çeşitli maddeler kullanılmaya bağlı olarak eksilir. Jakowlew'e göre fiziksel aktivite sırasında oluşan bu eksilmenin, aktivite ardından tamamlanması eksilenden daha fazla olmaktadır. Bu olaya süper kompenzasyon (fazla tamlama) adı verilir.
Bir spor dalına bağlı olmaksızın tüm branşların temelin atılmasıdır. Motorsal, zihinsel, psiko-sosyal, beceriyi içeren temel teknik ve taktik gelişimdir. Her türlü motorsal özelliğin geliştirilmesidir. Sadece yapılan branşın özelliklerinin değil, genel özelliklerin de gelişimidir.
İlgili 37 soru bulundu
Felsefi olarak "bireyselleşme", bir şeyin nasıl "başka bir şey olmayan" bireysel bir şey olarak tanımlandığına dair genel fikri ifade eder. Bu, bireysel bir kişinin dünya üzerindeki diğer unsurlardan nasıl farklı kabul edildiğini ve bir kişinin diğer insanlardan nasıl farklı bir kişi olduğunu da içerir.
Gelişim nöbetleşe devam eder: Bir gelişimin çok hızlandığı dönemde, diğerleri duraksama gösterebilir. Örneğin, yürümenin ön plana çıktığı dönemde konuşmanın duraklama eğilimine rastlanabilir. Gelişim bir bütündür: Tüm gelişim alanları (fizyolojik-bilişsel-psikososyal) birbiriyle etkileşim içindedir.
Periyodizasyon, profesyonel sporcuların, yarışma takvimleri de dikkate alınarak, uzun süreli antrenman içeriği planlaması olarak ifade edilir. evrelerinin farklı antrenman evrelerine bölünmesiyle oluşturulur.
Artan yüklenme ilkesi ile hedeflenen motorik ve kondisyonel özellikler belli bir süre içerisinde geliştirilebilir. Çıkış ne kadar çabuk olursa, düşüş de o kadar çabuk olacaktır. Onun için yüklenmeler yavaştan başlayarak, artarak yapılmalıdır. Her futbolcunun yüklenmeye karşı vücudunun vereceği cevap farklıdır.
Alternatif yüklenme ilkesi adından da anlaşılabileceği gibi toplam antrenmanı ifade etmekle birlikte; antrenmanın antrenman ünitelerinden meydana gelmesine bağlı olarak, antrenman içerisinde esas antrenmanı (üniteyi) ve onun yarattığı zorluk ve zorlanmaları dikkate almayı gerektirir.
Detraining, antrenmanlar ile elde edilen fizyolojik ve performans özelliklerinin kazanımları korumak için gerekli olan antrenman sıklığı, yoğunluğu veya süresindeki bir azalma veya kesilmesi olarak ifade edilmektedir.
Vücudumuz, dinlenme sırasında, antrenmanda harcadığı kaynakları yerine koymanın yanında başlangıç düzeyinin üzerinde bir tamamlama sağlar. Bu durum, fazla tamlama (supercompansation ) olarak adlandırılır.
Antrenman çeşitleri interval antrenman, tempo antrenmanı, farklet antrenmanı, tepe antrenmanı, drill antrenmanları, uzun koşu antrenmanları, jogging ve rahatlama koşusudur.
Bir fiziksel aktivite sırasında, insan organizması içindeki çeşitli maddeler kullanılmaya bağlı olarak eksilir. Jakowlew'e göre fiziksel aktivite sırasında oluşan bu eksilmenin, aktivite ardından tamamlanması eksilenden daha fazla olmaktadır. Bu olaya süper kompenzasyon (fazla tamlama) adı verilir.
antrenmanlardaki yüklenme düzeyinde azaltılması, gerekli dinlenmenin sağlanmasıdır. kapsamının azaltılması, genel olarak teknik- taktik becerilerin deva ettirilmesi, müsabakaya özgü dinamiklerin güçlendirilmesi ve süperkompanzasyon sağlanmasıdır.
Makro ve mikro döngü. Makro döngü 4-6 haftalık oluşturulan kuvvet, hipertrofi veya yağ yakımı antrenmanlarından oluşurken, mikro döngü ise bu periyotların kendi içerisinde yapılacak haftalık antrenman planlamasındaki döngülerdir.
Relatif Kuvvet: Vücut ağırlığının 1 kg'na karşılık gelen kuvvettir. Spor disiplinlerinde gerekli morfolojik ve biyokimyasal uyum koşullarını sağlanabilmesi için kuvvet antrenmanında, o spor disiplininde en çok görülen kasılma biçimlerine uygun antrenman yöntemlerine baş vurulmalıdır.
Yıllık antrenman planlamasının uygulanabilir fonksiyonel parçalara bölünmesine Periyodlama Yada Dönemleme ismi verilir.
Reaksiyon sürati, organizmanın dış uyaranlara karşı tepki verme hızıdır [10]. Dış uyaranlara hızlı bir şekilde tepki verebilme, birçok spor branşında sporcuların yüksek performansa ulaşabilmeleri açısından önemli bir performans parametresi olarak görülmektedir.
Tamamlama ilkesi, tamamlanmamış/eksik bırakılmış etkinliklerin, şekillerin, seslerin tamamlanarak algılanma eğiliminde olduğunu açıklar. Devamlılık ilkesi, aynı yönde giden noktaların, çizgilerin ve uyarıcıların birlikte gruplandırılarak algılanma eğiliminde olduğunu belirtir.
Tamamlama (kapatma) ilkesi nedir? Bu ilkeye göre nesneler tamamlanmasa bile insanlar bu nesneleri bütün bir şekil, harf, resim gibi algılar. Yani resmin bütünün bazı parçaları olmadığı zaman bizim algımız bu görsel parçaları tamamlar.
Psikomotor gelişmede, genel olarak, bütün vücudun tepkiye hazır olması gereklidir. Özellikle kolların, bacakların ve elin tepki gösterebilecek olgunluğa ulaşması gerekir. Tepki kökenli psikomotor davranışların, kendine özgü bir yapılış hızı vardır; geç, erken, yavaş ya da aşırı tepkiler zarar verebilir.
ETKİN (AKTİF) KATILIM İLKESİ
Sporcuların, antrenman sırasında karşılaştıkları zorlukları aşmak amacıyla becerilerini, biyomotor yeteneklerini ve psikolojik özelliklerini geliştirmek için atrenörlerinin uyarılarını iyi bir biçimde algılamaları gerekir.
Antrenmana uyum sağlama, egzersizlerin sistemli bir biçimde tekra edilmesi sonrasında ortaya çıkan değişimlerin toplamıdır.
Verimsel dinlenme: Burada maksimal ya da submaksimal intervallerde nabzın 140in altına inmeden tekrar yükleme yapılması esastır. Genelde yogun interval metodunda kullanılır. Yüksek efor ve devamlı egzersizde enerji anaerobik laktik( oksijensiz atp üretimi) sistem tarafından karşılanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri