Ventriküler Fibrilasyon ve Nabızsız Ventriküler Taşikardi (VF/VT) ritimlerinde kalp debisi sonlanır ve 4 dakikadan sonra serebral hasar başlar. Hasarı önlemek için elimizdeki süre çok kısıtlı olduğundan erken defibrilasyon oldukça etkili ve hayat kurtarıcı bir yöntemdir.
VF ve nabızsız VT ilk dakikalarında en önemli girişim çevredekilerin erken kardiyopulmoner resüsitasyon ve erken defibrilasyon yapmasıdır. Şahitli arrest olgularında 2 kurtarıcı soluk verildikten sonra nabız kontrolu yapılır.
Şok Uygulanmayan Ritimler
Buna göre asistoli ve nabızsız elektriksel aktivite (NEA) şok uygulanamayan ritimler olarak kabul edilmektedirler NEA monitörde bir elektriksel aktivite varken hastada dolaşımın bulgusu olan nabızın olmaması durumudur.
VF/nabızsız VE hastaları için bir şok sonrası derhal 2 dakikalık CPR'na başlanır ve defibrilatör şarj olurken CPR'a devam edilir.
İlgili 29 soru bulundu
• Şoklanamaz ritimler (Asistoli/NEA)
Ventriküler Fibrilasyon (VF)/ nabızsız Ventriküler Taşikardi (nVT) ritmindeki hastaların tedavisinde defibrilasyon gerektiği için bu ritmler “şoklanabilir ritimler” olarak sınıflandırılmışlardır.
Asistoli, şok uygulanamayan bir ritimdir. Yüksek kaliteli CPR minimum (beş saniyeden az) kesinti ile sürdürülmelidir. Ayrıca ileri havayolu girişimi (endotrakeal entübasyon) için CPR durdurulmamalıdır.
Tedavi kardiyopulmoner resüsitasyon (CPR) ve defibrilasyon ile yapılır. Bifazik defibrilasyon, monofazik defibrilasyondan daha iyi olabilir. İlk tedaviler etkili değilse ilaç epinefrin (erişkinler için 1 mg) veya amiodaron (erişkinler için 300 mg) verilebilir.
Ritim VF, nabızsız VT ise, monofazik OED ile 360 joule, bifazik OED ile 120-200 joule bir kez defibrilasyon uygulanır.Ardışık 3 kez şok uygulaması 2005 klavuz bilgilerinde tavsiye edilmez. İlk doz şoktan sonra KPR yapmak, tekrarlayan şokların yararından daha fazladır.
İntihar riskinin yüksek olduğu, psikotik tablonun ağır olduğu, manik epizodun kontrol altına alınamadığı ya da hızlı yanıt istenen durumlarda, ağır depresif tablolarda, “nöroleptik malign sendrom” denilen medikal tablo ve pek çok ruhsal bozuklukta kullanılabilmektedir. Bu durumlarda EKT en hızlı ve etkili yöntemdir.
Nabızlı ventriküler taşikardi tedavisinde hastanın senkop, şok, hipotansiyon gibi unstabilite bulguları mevcutsa kardiyoversiyon ilk seçenektir. Üç girişime rağmen tedaviye yanıt alınamazsa Amiodoron 300 mg 10-20 dk içinde gidecek şekilde intravenöz infüzyon yoluyla verilir.
VF, düzensiz elektriksel aktivitenin neden olduğu bir geniş kompleks taşikardidir ve EKG'de ayrı QRS kompleksleri ile genellikle 300'den büyük bir ventriküler hız ile karakterize edilir.
Kalbi duran kişiyi yaşama döndürmek için bir an önce kalbe şok vermemiz gerekir. Bunu ne kadar erken yaparsak yaşam şansı o kadar artar. Etkin bir kalp masajı olmadan yaşam şansı 1 dakikada yüzde 80 iken, 10 dakikada yüzde 50'den azdır. Zaman ilerledikçe kalpteki çırpınma yerini hareketsizliğe bırakır.
Ventriküler Fibrilasyon sırasında nabız kaç olur? Bir ventriküler fibrilasyon atağı geçirildiğinde EKG ile ölçülen nabız 300 atım ila 400 atım arasındadır.
Ventriküler Taşikardiler Ankara
Kalp çarpıntısı olarak bilinen taşikardi, birçok nedenle ortaya çıkabilir. Spor, egzersiz ya da yoğun bir heyecandan sonra her sağlıklı insanda çarpıntı gelişebilir. Bu tamamen normaldir ve kalbin artan iş yüküne bağlı olarak gösterdiği doğal bir yanıttır.
VF ve nabızsız VT'de önerilen ilaçlar ise; adrenalin ya da vazopressin, amiodaron, lidokain, magnezyum ve prokainamiddir.
Kardiyoversiyon, kalbin normal ritmini anormal bir ritimden geri getirme işlemidir. Ayrıca kardiyoversiyon için doğru akım veya DC akım uygulaması olarak da adlandırılır.
Defibrilatör Klinik Uygulama Alanı
Kalbe dışarıdan uygulanan ve değeri 360 joule düzeyine kadar yükselebilen, ya da dahili elektrodlar ile cerrahi uygulamalar sırasında ( 50 joule gibi) ,doğrudan kalp kasına verilen elektrik enerjisi, kalbin normal sinus ritmine dönmesine olanak sağlar.
1 watt saat = 3600 J. 1 kilovat saat = 3.6 × 106 J (ya da 3.6 MJ) 1 watt saniye = 1 J. 1 ton TNT = 4,184 GJ.
Ventriküler fibrilasyon.
Ventriküler fibrilasyon, hızlı, kaotik elektriksel uyarılar, gerekli kanı vücuda pompalamak yerine ventriküllerin etkisiz bir şekilde titremesine neden olduğunda meydana gelir. Bu ciddi sorun, kalp dakikalar içinde normal ritmine döndürülmezse ölümcüldür.
Dirençli VF Nedir? Şoka dirençli VF veya nabızsız VT, bir veya daha fazla şok sonrası devam eden veya tekrarlayan VF veya nabızsız VT anlamına gelmektedir.
“Ventriküler erken vuru” adından da anlaşılacağı üzere “ventrikül” diye isimlendirilen kalbin karıncıklarından gelen erken kasılma olayıdır. “Erken” denmesinin nedeni kalbin normalde beklenen atımından önce gelmesidir.
Şok cihazı veya Defibrilatör, düzensiz kasılmalar içinde (ventriküler flatter veya fibrilasyonda) olan ve bu yüzden kan pompalayamayan ve kendi kendine de zarar veren kalbin tekrar normal ritmine dönmesini elektroşok ile sağlayan araçtır.
Şoklanabilir ritimdeki erişkin kardiyak arrest olgularında 3. şoktan sonra 1 mg IV (IO) adrenalin verilmelidir. İYD devam ettiği müddetçe her 3-5 dakikada bir 1 mg IV (IO) adrenalin verilmeye devam edilmelidir.
Tedavide; Gİ dekontaminasyon, atropin 1 mg iv, sıvı infüzyonu uygulanır. Orta toksisite; SKB'nın 80 mmHg altında olması, kalp hızının dakikada 40'ın altında olması durumudur.Tedavide; elektif entübasyon, Glukagon 3-5 mg iv, atropin 3 mg iv ve1-3 g Ca Klorid yada 3-9 g Ca Glukonat verilmesi önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri