Balı limon ve zencefille karıştırarak tüketmeniz daha etkili sonuçlar verir. Aynı zamanda soğan suyu ile balı karıştırmak da bronşları açar. Soğan balgam söktürücü etkiye sahiptir. Soğan yemek veya 1-2 çay kaşığı soğan suyu içmek bronşların açılmasını sağlar.
Genellikle, akut bronşit tedavi olmadan kendi başına geçer. Bazen, mukusu incelten ibuprofen gibi steroidal olmayan bir anti-enflamatuar ilaç (NSAID), akut bronşiti hafifletmeye yardımcı olabilir. Birkaç çay kaşığı bal yemek veya bir nemlendirici kullanmak da semptomları azaltabilir ve rahatlamaya yardımcı olabilir.
3 su bardağı su kaynatın ve içerisine 10- 15 damla kadar okaliptüs yağı damlatın. Zencefil: İshale, hazımsızlığa ya da öksürüğe iyi gelir. Birkaç bardak zencefil çayı tüketerek bronşitinizi geçirebilirsiniz. Zerdeçal: Zencefil kadar önemlidir ve düzenli tüketimde bronşiti azaltır.
Kronik bronşitin en yaygın nedeni sigara içmektir. Sigara içicilerinin tamamına yakınında kronik broşit tespit edilmektedir. Hava kirliliği, bulunan çevrede veya işyerinde toz ya da zehirli gazlar da uzun süreli maruz kalındığında kronik bronşite neden olabilmektedir.
Akciğer içindeki hava yoları hasar görmesi, normalde bronşlarda tutulan zararlı maddelerin akciğere dolmasına neden olur. Bu sağlıksız hava geçişi zaman içinde bakteri ve mikropların akciğerlere geçerek çeşitli sorunlara yol açmasıyla sonuçlar.
İlgili 17 soru bulundu
Hem akut bronşitte hem de kronik bronşitte bronşlarda şişme ve mukus artışı olduğu için en büyük belirti; az miktarda yapışkan ve zor çıkan balgam, öksürük, nefes darlığı ve hırıltılı solunumdur.
Bronşit Türleri
Akut bronşite; soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara sebep olan viral patojenler yol açar. Kronik bronşite göre daha sık görülen akut bronşite neden olan etken tedavi edildiğinde, yaklaşık 10 gün içerisinde iyileşme sağlanır.
Bronşit doğal yollarla nasıl geçer sorusuna İbrahim Saraçoğlu'nun bir cevabı da sinirli ot ve yaban kekiğidir. Bir tutam sinirli ot ve bir tutam yaban kekiğini kaynamış suya ekleyin ve 5 dakika demlenmesini bekleyin. Hazırladığını bitki çayını akşam yemeklerinden sonra içebilirsiniz.
Akut bronşit 10 14 gün kadar sürebilir ve belirtilerini 3 haftaya kadar devam ettirir. Göğüs nezlesi olarak da tanımlanır ve kronik bronşit gibi kalıcı etkileri yoktur.
Bununla birlikte, özellikle anti-enflamatuar özellikleri ile akut bronşit tedavisinde kullanılabilir. Özellikle kuru öksürük ve balgam için zencefil çayı ve nane çayı içebilirsiniz. C Vitamini: C vitamini, güçlü bir antioksidan, bronşitlerden daha çabuk kurtulmanıza yardımcı olabilir.
Bol miktarda su tüketmek bronşit tedavisinde oldukça etkilidir. Su balgam çıkarmaya yardımcı olur ve vücuttaki intihabı daha rahat dışarı atar. Küvetinizi sıcak su ile doldurun ve 2 su bardağı epsom tuzu ekleyin. Epsom tuzu akut bronşitin ortaya çıkardığı semptomları kontrol altına alır.
Saraçoğlu, keçiboynuzu suyunun sabah ve akşam olmak üzere günde 2 bardak tüketilmesini tavsiye ediyor. Keçiboynuzu kürü içerdiği etken maddeler sayesinde bronşları temizler. Nefes darlığı, öksürük ve balgam sorunları için adeta doğal bir reçetedir.
Balı tek tüketmek yerine limonla ya da zencefille tüketmeniz daha etkili olacaktır. Soğan suyuyla balı karıştıranlar da bu karışımın bronşite iyi geldiğini söyler. Tuzlu su: Gargara yaparak boğazdaki balgamı ve ağrıyı azaltabilirsiniz. Nefes borunuzu temizler ve rahatlatır.
Uzun süredir sigara kullanan kişilerde KOAH öncesinde yaygın olarak görülen kronik bronşit, akut bronşitten farklıdır. Akut bronşit genellikle 10 gün içinde tedavi edilir, kronik bronşit ise tekrarlayan nöbetler halinde devam eder ve vücutta kalıcı hasar bırakabilir.
Kesinlikle sigara içilmemeli, hava kirliliği, böcek ilaçları ve diğer tahriş edici maddelerden kaçınılmalıdır. Akut bronşitin etkeni çoğu kez virüsler olduğu için antibiyotik kullanılması uygun görülmese de arkadan bakteriyel bir enfeksiyon da gelişebileceği için antibiyotik genellikle başlanır.
Akut bronşit 8 haftaya kadar sürebilir: Bronşitin ilk 2-3 günü; verimsiz, kuru öksürük olarak da bilinen öksürük ile karakterizedir. Öksürük bronşlarda, gırtlak bölgesinde ve alt boğazda öksürük reseptörlerinin tahriş olmasıyla iltihaplanan hava yollarının sonucu olarak gelişen bir semptomdur.
Günde bir fincan papatya çayı ya da kuşburnu içmek göğüs ağrılarına ve nefes darlığına iyi gelir. Nefes açmak için düzenli aralıklarla nane çiğnemek de işe yarayabilir. Nanelerin taze olmasına özen gösterilmeli, yemeklerde ise kuru nane kullanılmalıdır.
Nefes darlığında solunum tedavileri planlanabilir. Nefes darlığında özellikle astım ve KOAH söz konusuysa buna yönelik inhalasyon ilaçlarıyla tedavi uygulanır. Nüks durumu varsa daha özellikli bir tedavi planına uyulması gerekir.
Azitromisin 500 mg oral olarak bir kez, daha sonra 4 gün boyunca günde bir kez 250 mg veya 7 gün boyunca günde 2 kez 500 mg klaritromisin gibi bir makrolid verilir.
Ihlamur. Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi kış hastalıkları sırasında da sıkça destek aldığımız ıhlamur, bronşit öksürüğüne de iyi geliyor. Bronşit öksürüklerinden kurtulmak için evde ıhlamur çayı demleyip afiyetle içmeniz yeterli oluyor.
Çam kozalağı sirkesi astım ve ya bronşit gibi hastalıklarda oldukça tedavi edici bir etkiye sahiptir. Çam kozalağı sirkesi akciğerlerin temizlenmesine ve sağlığına kavuşmasına destek olur.
Bol sıvı tüketmek boğazın nemlenmesine yardımcı olarak tahriş edicilerin etkisini azaltır. Günde en az sekiz bardak su içmek, bitkisel çay veya limonlu ılık su tüketmek gece öksürüklerini hafifletir. Uyumadan önce boğaz pastili kullanmak boğazdaki tahrişi azaltarak öksürüğün giderilmesine yardımcı olur.
Bronşiol olarak adlandırılan küçük hava keseciklerinin enfeksiyonu sonucu ortaya çıkan iltihaplanma, keseciklerde daralmaya neden olur ve bunun sonucunda akciğer kapasitesi büyük oranda azalır.
Öncelikle tüm ulaşılabilen hava yolları ( bronşlar) gözlemlenir. Yollar içindeki iltihap ve fazla balgamlar aspire edilir. Hava yolları genişleten ilaçlar ve serum ile hava yolları yıkanır ki buna akciğer lavajı diyoruz.
Bronşektazi (bronş genişlemesi), bronşların doğuştan ya da sonradan 'geri dönüşsüz' biçimde genişlemesidir. Bronş genişlemesine, çeşitli biçimlerde ve bronş ağacında değişken yaygınlıkta rastlanabilir. Doğumsal olduğu kadar, bronşlara yerleşen enfeksiyon etkenlerinden de kaynaklanabilen geri dönüşümsüz bir bozukluktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri