Finans sektörü ile gayrimenkul sektörünün kesişim noktasında bulunan Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları («GYO») da bu noktada yatırımcılar tarafından ilgi odağı olan kuruluşlar haline gelmiştir. GYO'lar sermaye piyasası mevzuatı bakımından oldukça kapsamlı düzenlemelere tabi halka açık sermaye piyasası kurumlarıdır.
Gayrimenkul yatırım ortaklığının amacı, getiri potansiyeli yüksek gayrimenkullere ve gayrimenkul projelerine yatırım yapmak, portföyündeki gayrimenkullerden kira geliri ve gayrimenkul alım satım kazancı elde etmektir.
Gayrimenkul yatırım ortaklıkları ne iş yapar? Gayrimenkul yatırım ortaklığının amacı, getiri potansiyeli yüksek gayrimenkullere, gayrimenkule dayalı projelere yatırım yapmak, portföyündeki gayrimenkullerden kira geliri ve gayrimenkul alım satım kazancı elde etmektir.
Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları 5422 sayılı eski Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 8 inci maddesine, 5520 sayılı yeni Kurumlar Vergisi Kanunu'nun ise 5 inci maddesine göre kurumlar vergisinden istisna edilmiştir.
GYO'lar sermayelerinin ne kadarını halka açmak zorundadır? GYO'lar sermayelerinin en az %25'ini halka açmak zorundadırlar.
İlgili 23 soru bulundu
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Nasıl Çalışır? Gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketleri, portföylerinde bulunan gayrimenkullerden elde ettikleri kazançları her yılın sonunda temettü olarak dağıtır. Bu temettüden pay alabilmek ve gayrimenkul yatırımı yapmak için borsadan GYO hisse senetleri satın alınabilir.
Her ne kadar GYO'ların kazançları kurumlar vergisinden istisna olsa da kurum kazancı üzerinde kesinti (stopaj) yoluyla vergileme yapılmaktadır. Ancak 2009/14594 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile stopaj oranı “0” olarak belirlendiğinden ortaklık üzerinde ek bir mali yükümlülük oluşmamaktadır.
GYO'lar para ve sermaye piyasası araçlarına yatırım yapabilir mi? GYO'lar para ve sermaye piyasası araçlarına yatırım yapabilirler. GYO'ların para ve sermaye piyasası araçlarındaki yatırımları, toplam aktif büyüklüğünün %49'unu aşamaz.
Sermaye Piyasası Kurulu tarafından uygun görülmesi halinde, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na kuruluş izni için başvurulur. Gayrimenkul yatırım ortaklıkları, Bakanlığın kuruluş iznini vermesinin ardından kuruluşun tescilini takiben, yatırılan sermayeyi kullanarak şirket portföyünü oluşturmaya başlarlar.
alınmış ve son olarak da Türkiye'deki GYO uygulamaları İslam iktisadı açısından yorumlanmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise GYO'ların yapılarında ve gelir elde etme yöntemlerinde İslam iktisadına uygun olan faaliyetlerde kalması durumunda GYO'ların İslam iktisadına uygun bir yatırım aracı olduğu belirtilmiştir.
Doğuş GYO hisseleri, Borsa İstanbul Ana Pazar'da “DGGYO” hisse kodu ile işlem görmektedir.
Gayrimenkul yatırım ortaklığı paylarına yatırım yapmak isteyen yatırımcılar, borsada işlem yapmaya yetkili bir aracı kuruluşa talimat vererek diledikleri gayrimenkul yatırım ortaklığının paylarını satın alabilirler.
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO); gayrimenkullere, gayrimenkule dayalı projelere ve sermaye piyasası araçlarına yatırım yapan özel bir sermaye piyasası kurumudur. Yatırım fonlarından modellenen GYO'lar, çok sayıda yatırımcının sermayesini bir araya getirir.
Menkul kıymet yatırım ortaklıkları, bazı kısıtlamalar dahilinde altın ve diğer kıymetli madenlere de yatırım yapabilmekle beraber, temel amaçları menkul kıymet alıp satmak ve alım satımlar arasında oluşan olumlu fark ile bu menkul kıymetlerin kar payları ve faizlerinden gelir sağlamak olan kuruluşlardır.
2023'ün üçüncü çeyreğinde 4 yeni GYO daha kuruldu ve toplam GYO sayısı 43'e yükseldi.
Soru: Hisse senedi almak caiz midir? Cevap: Bu hisse senedi konusunu konuştuk. Evet, yani eğer o hisse senedini ihraç eden kuruluş dinimizin yasak etmediği alanlarda faaliyet gösteriyorsa onun hisse senedini almak caizdir. Ama dinin yasak ettiği alanlarda faaliyet gösteriyorsa, onun hisse senedini almak caiz olmaz.
Karlılık Potansiyeli: Gayrimenkul, uzun vadede değer kazanma eğilimindedir. Genellikle gayrimenkul değeri, zamanla artar ve bu nedenle yatırımcılara düzenli bir getiri sağlayabilir. Ayrıca, gayrimenkul yatırımı kira geliri elde etme imkanı sunar ve bu gelir, yatırımınızın karlılığını artırabilir.
1) BİST'te işlem gören, menkul kıymet yatırım ortaklığı dışındaki hisse senetlerinin satışından elde edilen kazançlar; - %0 oranında stopaja tabi. - Stopaj nihai vergidir. - Beyan edilmez.
Borsa kazançları
Bireysel yatırımcıların, Borsa İstanbul'da (BİST) yaptıkları hisse senedi işlemlerinden oluşan kâr veya zarar, işleme aracılık eden banka veya aracı kurum tarafından hesaplanıyor. Üçer aylık olarak belirlenen kazançlar üzerinden stopaj (vergi kesintisi) yapma yükümlülüğü de bu kurumlara ait.
DOĞUŞ GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI ANONİM ŞİRKETİ, Türkiye merkezli bir gayrimenkul yatırım ortaklığıdır. Öncelikli olarak Türkiye'nin metropolitan alanlarında konut ve ticari mülk geliştirme projelerine yatırım yapmaktadır.
Yönetim Kurulu Üyesi-Genel Müdür
2018 yılı Ekim ayından itibaren Ziraat Bankası İç Operasyonlar Genel Müdür Yardımcısı olarak görev alan Özdilek, 04.12.2019 tarihinden bu yana Ziraat Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. ' de Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür olarak çalışmaktadır.
ÖMER BARLAS ÜLKÜYönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür
1995 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden mezun olan Sayın Ömer Barlas Ülkü'nün, ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nden yüksek lisans (MBA) derecesi bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri