75 m2 brüt alan olsun. 1500/100=15 m2 alan brüt alandan çıkarılacaktır. 75-15=60 m2 alan dairenin net alanıdır.
Brüt metrekare hesabından duvar kalınlıkları, merdiven ve asansör boşlukları gibi kullanılmayan alanların hesaptan çıkarılması ile net metrekare alanı elde edilir. Ya da konuttaki her bir oda, mutfak ve balkon gibi alanlardaki duvar uzunluklarının birbiri ile çarpılması sonucunda bulunur.
Şimdi bu iki terimi açıklamaya çalışalım: Net alan: Bağımsız bölümün içerisinde, duvarlar hariç, bunların arasında kalan alandır. Brüt alan: Bağımsız bölümün duvarlar dahil alanı ile ortak alanların bağımsız bölüme düşen miktarının ilave edilmesi ile hesaplanan alandır.
- Brüt metrekare: Evin kat ya da bina içerisindeki çiziminden varolan tüm toplam alanları ifade eder. Bu toplam alanın içerisinde; duvarlar, kolonlar, balkon, taraça, merdiven boşlukları, kat içindeki asansör boşluğu gibi alanlar yer alır.
Brüt kelimesi “kesintisi yapılmamış, kesintisiz” anlamına gelir. Emlak sektöründe ise brüt, gayrimenkulün toplam alanını ifade eder. Gayrimenkulün büyüklüğü, brüt alan ve net alan olarak ifade edilir. Net metrekare, gayrimenkulün duvarlar arasındaki “süpürülebilir alan” olarak ifade edilen kısmıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Pınar hanım merhaba, maalesef bağımsız bölümlerin, yani konut yada işyeri tapu senetlerinde metre kareleri yazılmamaktadır.
Tapuda yazan metrekare de brüt metrekaresinin gösterildiği evler, gerçeğiyle karşılaştırıldığında beklentinin altında yer alıyor. 130 metrekare olarak aldığınız eve, 100 metrekare olarak yerleşebiliyorsunuz. Tapuda genellikle brüt metrekare yer alıyor.
Bunun için önce yapının bulunduğu arsanın metrekaresi dikkate alınır. Örneğin 5.000 metrekarelik bir arsa üzerinde 50 bağımsız bölüm olduğu düşünülürse arsa payı da 25/400 şeklinde tapuda yazıldığı varsayılsın. Bu durumda toplam metrekare arsa payında belirtilen 400 paydasına bölünür.
Dikdörtgen gibi köşeli bir odanın metrekaresini öğrenmek için iki duvarın uzunluklarını ölçüp birbirleri ile çarpmak gerekir. Bu işlem her oda, banyo ve mutfak için gerçekleştirildikten sonra sonuçlar toplanır. İç alanların metrekarelerinin toplamı da evin net metrekare bilgisini verir.
En basit haliyle net maaş hesaplaması Net Maaş = Brüt Maaş – (SGK Primi + İşsizlik Primi + Gelir Vergisi + Damga Vergisi) baz alınarak hesaplanır. 6.000 - 7,56 - 126 - 60 – 840 = 4.965,45 TL net maaş sonucuna ulaşılmaktadır. Bu formüllerle kolayca hesaplama yapılabilir.
5 yanlışın 1 doğruyu götürdüğü sınavlarda, yanlış sayımızı 5 ile böleriz. Elde ettiğimiz sayıyı da doğru sayısından çıkartırız. Böylece neti hesaplamış oluruz.
Açık çıkmalar, balkonlar, zemin, çatı ve kat terasları, kat ve çatı bahçeleri gibi en az bir cephesi açık olan mekanlar ile aynı katta veya farklı katta olup bağımsız bölümün eklentisi olan mekanlar ile ortak alanlar bağımsız bölüm net alanı içinde değerlendirilmez.
Bağımsız Bölüm Brüt Alanı: Bağımsız bölümün içerisindeki; duvarlar, kolonlar, merdiven sahanlıkları ve basamakları ile bu merdivenlerin altlarında kalan yerler ile sadece bağımsız bölüme ait ve bağımsız bölümün içinden doğrudan bağlantılı olan; balkonlar, teraslar, kat bahçeleri dâhil kapladığı alandır.
2021 asgari ücret ne kadar? 2021 yılına ait brüt asgari ücret tutarı 3.577,50 TL iken, net asgari ücret tutarı ise 2.825,90 TL olarak belirlenmiştir.
Bunun yanında kesin ve tam sonucu verme garantisi olmamakla birlikte, brüt maaşın yaklaşık %71'i net maaşa tekabül etmektedir. Tabii bu oranın yıllık vergi ve kesinti oranlarının güncellenmesiyle değişiklik göstereceğini, asla net ve tam sonucu vermeyeceğinin bir kez daha altını çizelim.
Not: Şimdi merak edip dairenizin, yada iş yerinizin Net ve Brüt metre karesini öğrenebilmek için belediyeye bir dilekçe ile baş vuruyorsunuz. Bir harç yatırıp sıraya giriyorsunuz, yarım gününüz gidecek ve projeden size bir kopya verecekler.
Eskiden küçük bir daire olarak göreceğimiz 70 metrekarelik bir daire günümüz şartlarında iki oda, bir salon için standart büyüklükte denebilir.
Artık 2020 yılından itibaren projelendirilmiş tüm gayrimenkullerin Net ve Brüt m2leri tapularda yazmaya başladı. İlerleyen zamanlarda bu m2 algılarının değişeceğini umuyorum. Beni sosyal medya hesaplarımdan takip edebilir veya Abone Olabilirsiniz.
Bir dairenin kira bedeli kabaca, dairenin bedelinin 180'de, 200'de 1'i olarak alınabilir. Kısacası, bedeli 100 bin lira olan bir evin kirası ortalama 500 lira civarında olmalıdır. Kira bedeline göre evin değerinin belirlenmesi, en basit ama en gerçekçi yöntemdir.
Evlerin tapusunda 'kat irtifakı' ya da 'kat mülkiyeti' gibi ifadeler yer alıyor. Çoğu kişi bu ifadelerin ne anlama geldiğini bilmeden ev alıyor ama bu ifadeler iskanla ilgili. İnşaat 'resmen' tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti yazıyor.
Gayrimenkulün değeri, öncelikle daha az tapu harcı ödemek amacıyla piyasa değerinden düşük gösterilmektedir. Tapu harcı alım satımda her bir taraf için %2 olmak üzere toplam %4 uygulanmaktadır.
Tapu harcı, satışı gerçekleştirilen tüm gayrimenkuller için tapuda beyan edilen satış bedelinin %4'ü olarak hesaplanan bir harçtır. Konutun tapu harcı ödenirken, tüketiciden talep edilen ve tapu harcına dahil olmayan bazı döner sermaye masrafları bulunmaktadır. Bu masraflar toplamda 1298,5 TL'dir.
Eski tapularda sadece binanın yapıldığı arsa alanı ve bu arsadaki pay gösterilir, evinizin metrekaresi yazmaz. Mesela eviniz 500 m2 arsa üzerine yapılan bir binada ise tapuda yüzölçümü hanesinde sadece 500 m2 yazar. Yeni tapularda ise binanın yapıldığı arsanın alanı, evinizin net alanı ve brüt alanı yazar.
100 M2 Brüt Daire Alanı İçin Örnek Hesaplama
%20 yaklaşık oran olsun. 100 m2 brüt alan olsun. 2000/100=20 m2 alan brüt alandan çıkarılacaktır. 100-20=80 m2 alan dairenin net alanıdır.
Tapuda belirtilen toplam alanın metrekare cinsinden değeri, arsa payına bölünür. Bu işlemden elde edilen sayı, kişinin pay değeri ile çarpıldığında arsa payı bulunmuş olur. Bu işlem sonucu ortaya çıkan arsa payı, metrekare cinsinden kişinin sahip olduğu arsa hisse payına karşılık gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri