Reeskont Nasıl Hesaplanır? Reeskont Miktarı = (Normal Değer X Faiz Oranı X Gün Sayısı) / (36.000 + (Faiz oranı X Gün sayısı)) olarak hesaplanmaktadır. Senette alınacak miktar, nominal değeri ifade etmektedir. Senette belirtilmiş oran, faiz oranını ifade etmektedir.
Reeskont oranı formülü aşağıdaki gibidir: Reeskont Miktarı = (Nominal değer x Faiz Oranı x Gün Sayısı) / (36.000 + (Faiz Oranı x Gün Sayısı))
Söz konusu tebliğ uyarınca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nca vadesine en fazla 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak faiz oranı yıllık %25,75 , avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık %26,75 olarak belirlenmiştir.
Reeskont, kısaca tekrar iskonto anlamına gelir. Yani, herhangi bir bankanın elinde bulunan ve daha ödeme zamanı gelmemiş olan senetleri bankanın kendi belirlediği belli başlı şartlar karşılığında merkez bankasına iskonto ettirerek paraya çevirmesi diyebiliriz.
Reeskont faizinin uygulandığı bazı durumlar şu şekildedir: Merkez Bankası, bazı koşullar ve teminatlara bağlı olarak kabul ettiği bazı senetler için avans verebilir. Senetlerin nakit paraya dönüştürülmesi işlemleri sırasında kullanılır. Bu sayede nakit değer ile asıl değer arasında görülen değişiklikleri belirler.
İlgili 20 soru bulundu
Reeskont Neden Yapılır? Borç ve alacak senedinin değerleme günündeki nominal değeri, senedin vade tarihine dek olan süreye isabet eden faizi de içerir. Reeskont işlemi, ilgili faiz miktarının belirlenip vergi matrahının hesaplanması ve bu tutarın gelir ya da gider olarak dikkate alınmasını sağlar.
Reeskont; ödemelerin, nominal değeri (üzerinde yazılı olan değer, gelecekteki değeri) ile bugünkü değeri arasındaki farktır. Reeskont işlemi ise işletmelerin bilançolarında yer alan alacakların ve borçların değerleme gününün kıymetine irca edilmesi (indirgenmesi) işlemidir.
Reeskont oranı, varlığın nakde dönüştürülmesi esnasında uygulanan ve senette veya vadeli çekte faiz oranının belirtilmediği takdirde uygulanan orana denir. Reeskont oranı avans faiz oranıyla genelde aynı olup iskonto faiz oranından ise yüksektir.
Reeskont kredilerinden kimler faydalanabilir? Reeskont kredilerinden ihracatçılar, ihracata yönelik mal üreten imalatçı şirketler, yurtdışı müteahhitler, uluslararası fuarcılık yapan şirketler, döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyet icra eden şirketler faydalanabilir.
Buna göre, 1 Temmuz 2023'ten itibaren kanuni faiz oranı sözleşmeyle tespit edilmemişse yüzde 9, temerrüt faiz oranı sözleşmeyle belirlenmemişse yüzde 9, ticari işlerde yüzde 16,75 olarak uygulanacak.
Reeskont; bir banka tarafindan :iskonto edilmiş ti- cari senet ve vesikalann TCMB reeskont,ora ııı üzerinden • satın alınması işlemidir. Avans ise; teminat olarak alınan ticari senet ve vesikalar ile Devlet Tahvilleri ye borsada kayıtlı sağlallı tah- viller karşılığında ödünç verme işlemidir.
Dolayısıyla, senette faiz oranı belirlenmemiş ise 24 Haziran 2023 tarihinden itibaren yapılacak reeskont işlemlerinde bu Tebliğ ile avans işlemleri için belirlenen yıllık % 16,75 faiz oranı uygulanacaktır.
Senet 4 aylık vadeli olduğundan aylık faizi 500 TL olur. Fakat vadeye göre 3 aylık kısmı 2008 yılına ait, 1 aylık kısmı 2009 yılına aittir. Buradaki 2009 yılına ait olan 500 TL nin 2008 yılı gelirlerinden çıkartılıp 2009 yılına aktarılması gerekir. İşte bu işleme reeskont işlemi denir.
Reeskont işleminde hangi oran kullanılır? Senede bağlı alacak ve borçların değerleme günündeki kıymetlerine irca edilmesi sırasında; Varsa senet üzerinde yazılı faiz oranı, Senet üzerinde faiz oranı yoksa T.C. Merkez Bankasının resmi ıskonto hadleri, kullanılıyor.
Reeskont, vadesi gelmemiş senede bağlı borç ve alacakların, değerleme günündeki gerçek değerlerine indirgenmesi işlemi. Borç ve alacak senedinin değerleme günündeki nominal değeri, senedin vade tarihine kadar olan süreye isabet eden faizi de içeriyor.
Reeskont uygulaması zorunlu değil. Ancak seçimin bütün alacak ve borç senetleri için yapılması şart. Bankalar, bankerler ve sigorta şirketleri alacak ve borçlarını reeskonta tabi tutmak zorunda.
reeskont oranının yükselmesi kredi hacminin daralmasına, azalması ise kredi hacminin genişlemesine neden olur.
Reeskont kredisi henüz ödeme tarihi gelmemiş olan bir senedin iskonto ettirilerek (kırılarak) nakde çevrilmesi sonucu elde edilen ödemeye verilen isimdir. Reeskont kredisinin vade planı ve toplam vade süresi değişiklik gösterebilir. Genel olarak ihracat faaliyeti gerçekleştirenler tarafından kullanılır.
TCMB Reeskont Kredileri Nedir? İhracatçılara ve döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerde bulunan firmalara TCMB kaynağından kullandırılan uygun maliyetli, İhracat taahhütlü kredilerdir.
Mal ve döviz kazandırıcı hizmet ihracatında bulunan firmalarımız için uygun maliyetli finansman sağlanması amacıyla, TCMB ile işbirliği içerisinde, Bankamıza tanınan limit çerçevesinde kullandırılan TL/Döviz Kredisi programıdır.
Dolayısıyla, senette faiz oranı belirlenmemiş ise 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren yapılacak reeskont işlemlerinde bu Tebliğ ile avans işlemleri için belirlenen yıllık % 25,75 faiz oranı uygulanacaktır.
Reeskont Avans Faizi Hesaplama
TCMB reeskont faiz oranı yıllık olarak belirlenir ve her dönem farklı oranlar açıklanır.
Hukuk Dairesi; kambiyo senedi düzenleme işinin TTK'da yer alması sebebi ile ticari iş niteliğinde olduğunu, bu nedenle temerrüt durumunda reeskont faizi uygulanacağını belirtmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri