Brüt takas uygulaması, satın alınan hissenin aynı gün içerisinde satılmasını engeller. En erken (T+1) bir gün sonra satılabilir. Yani aynı gün içerisinde brüt takasta bulunan hissede al-sat yapılamaz.
Brüt takas uygulanan hisse senetlerinde işlemler sadece müşteri temsilciniz aracılığı ile gerçekleştirilmektedir. Alacağınız tutar kadar nakit paranızın işlem anında hesabınızda olması gerekmektedir. Brüt Takas uygulamasına konu olan hisse senetlerinde; GÜNLÜK ALIM SATIM YAPILAMAZ.
Alış işlemi gerçekleştikten sonra paylar, satış işlemi gerçekleştikten sonra da satış tutarı yatırım hesabınıza 2 iş günü sonra geçmektedir. Ancak takas süresini (T+2) beklemeden emirlerinizin gerçekleşmesi ile birlikte oluşacak borsa işlem limitiniz dahilinde işlem yapabilirsiniz.
Eğer satış emrin gün içerisinde gerçekleştiyse, gelen tutar ile yeni bir hisse senedi alım emri verebilirsin. Brüt takas uygulamasına konu olan hisse senetleri hariçtir.
Brüt takasa alınan hisse sentelerinde aynı gün (günlük) alım satım işlemi yapılamaz. Brüt takas kapsamında bulunan hisseleri satın alırken toplam bedel ancak nakit olarak ödenebilir, kredili satın alma işlemi yapılamaz.
İlgili 37 soru bulundu
Brüt takas uygulamasına dahil edilen hisse senetlerinin online işlemleri kapatılır ve bu sayede de spekülatif amaçlı alım satımların önüne geçilir. Bu işlem ile hisse senetleri üzerindeki ani fiyat değişimlerinin önüne geçmek ve durumun da manipüle edilmesini engellemek mümkündür.
Brüt takas uygulamasından çıkarılan tüm hisse senetlerinin fiyatlarından yüksek miktarda artış olduğu gözlemlenir. Bu nedenle bazı yatırımcılar özellikle yatırım yapmak için brüt takastan çıkarılan hisse senetlerini takip etmektedir. Brüt takasa dahil olan senetler yükselirken çıkarılan senetlerin fiyatları da düşer.
Brüt takas uygulaması, satın alınan hissenin aynı gün içerisinde satılmasını engeller. En erken (T+1) bir gün sonra satılabilir.
Sonuç olarak, Borsa İstanbul'da uygulanan açığa satış yasağının hisse senedi fiyatlarına etkisi, fiyatların yükselmesine veya düşmesine neden olabilir. Ancak, bu yasağın amacı, piyasa düzenini korumak ve fiyat dalgalanmalarını azaltmaktır.
Vermiş olduğunuz alış emirlerinizde hisse (pay) senetleri, satış emirlerinizde de satış bedelleri, işlemin Borsa'da gerçekleşmesinden sonraki 2. işgünü (takas günü) yatırım hesabınıza geçmektedir.
Borsa T2 kavramı, tıpkı T1 gibi zamanı ifade eder. T aynı günü gösterirken, T+2 işlem yapılan günden 2 iş günü sonrası için kullanılır. Yani siz işlemi Pazartesi günü yaptıysanız Çarşamba günü gerçekleşeceği anlamına gelir. Bir hisse senedini T gününde bozduğunuz zaman, T+2 gününde bakiyenin hesaptan çekebilirsiniz.
Tavan yapan hisseler ertesi gün genellikle alıcılı bir açılış yapar. Bir gün önce tavan yapan bir hisse senedini ertesi gün almak isteyen yatırımcıların, serbest fiyattan, yani tavan fiyattan alış emri girmesi gerekmektedir. Bu durumda hisse senedi ertesi gün tavan açılış yapmadıysa, aktif fiyattan alım gerçekleşir.
Spekülatör dışında bir hissede en çok lot sayısına sahip kişiye tahtacı denir. Tahtacı hisseyi kâr realize etmek ya da tavana sürüp tabana çekerek hissede spekülasyon ve manipülasyon yapabilecek maddi olanağa sahip kişidir.
“T” aynı günü gösterirken, “T+2” işlem yapılan günden 2 iş günü sonrasını ifade eder. Yani, işlemi Pazartesi günü yaptıysanız, Çarşamba günü gerçekleşeceğini gösterir. Bir hisse senedini “T” gününde bozduğunuzda, “T+2” gününde bakiyenin hesaptan çekilebilir hale gelir.
Açığa satış, kazanç potansiyeli yüksek olan bir emir türü olsa da yanlış beklentiler ile işlem yapıldığında oldukça yüksek kayıplara da neden olabilir. Borsada açığa satış için, düşüş trendinde olan bir piyasada kâr elde etmeyi sağlayacak bir yöntem demek yanlış olmaz.
Tedbir Türleri
Bu uygulamaya tabi hisseler en erken 1 iş günü (T+1) sonra satılabilir. Yani aynı gün içerisinde brüt takasta bulunan hissede al-sat yapılamaz.
Açığa satış yapılan pozisyon işlem gününün sonunda kapatılmalıdır. Eğer pozisyon kapatılmadıysa, açığa satışa konu olan kıymetin “borç olarak” aracı kurumdan temin edilmesi gerekir. Böylece pozisyon 1 günden uzun sürelerde açık tutulabilir.
Borsada Açığa Satış YASAĞI hisse için OLUMLU bir yaklaşım olup hisse üzerinde aşağı yönlü baskıyı engellemektedir. Kredili İşlem Yasağı ise bazen olumlu bazen de olumsuz sonuçlar vermektedir. Olumsuz yanı hissenin hacmin düşmesi ve talebin azalmasıdır. Bu ise hisse de yükselişi zorlaştırır.
Bu tedbirin uygulandığı hisselerde verilen emirler iptal edilemez, sadece düzeltilebilir. Verilen emri düzenlerken de hisse adedi azaltılamaz. Eğer bu bir alış emri ise limit fiyat azaltılamaz, satış emri ise limit fiyat artırılamaz.
(SASA.E) payında 23/12/2022 tarihinden itibaren 1 ay süreyle "Açığa Satış ve Kredili İşlem Yasağı", "Brüt Takas" ve "Emir İptalinin, Emir Miktar Azaltımı ile Emir Fiyat Kötüleştirmesinin Yasaklanması" tedbirleri uygulanacaktır. Tedbirlerin uygulanacağı son tarih 20/01/2023'tür.
Bir şirketin hisse senedi tavan olmuşsa, bu, o gün içinde hisse fiyatının daha fazla artamayacağı ve tavan fiyat seviyesinde sabitleneceği anlamına gelir. Yatırımcılar, bu hisseden daha fazla getiri bekliyorlar ise ellerindeki payları tavan yapmasına rağmen satmazlar ve borsanın bir sonraki işlem gününü beklerler.
Taban Hisseleri Nasıl Satılır? Taban hisselerini satmak için de aynı şekilde limitli emir veya piyasa emri verebilirsiniz. Limitli emir verdiğinizde belirlediğiniz bir fiyattan satış yapmak istersiniz. Piyasa emri verdiğinizde ise anlık olarak piyasadaki en iyi fiyattan satış yaparsınız.
Tavanda bekleyen lot sayısı, alıcıların tavan fiyattan girdiği toplam alım emri anlamına gelir. Örneğin tavan olan hisseye yatırımcılar tavan fiyattan emir gönderip almak isterse ve satıcılar da güçsüzse, gönderilen her emir tavanda bekleyen lot sayısına eklenecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri