Kârı ölçmenin de iki farklı yolu olduğunu belirtmekte fayda var: 'Brüt kar' satışlar, eksi sattığınız mal veya hizmetlerin maliyeti anlamına gelir - buna 'satış marjı' da denir. Net kar', belirli bir dönemde tüm giderler (idari ve vergi gibi) düşüldükten sonra kalan rakamdır.
Net Kârlılık Oranı
Net kârın net satışlara bölünmesiyle elde edilen bu oran, işletme faaliyetlerinin kârlılığı hakkında bilgi verir. Bu oranda işletmenin faaliyet kârı ve faaliyet dışı gelir ve kârlar ile faaliyet dışı gider ve zararlar da dikkate alınmıştır.
Ciro, belirli bir süre boyunca net satışları ifade ederken, kâr genellikle bir işletmenin büyük giderler düşüldükten sonra kazandığı tutarı ifade eder. Hesaplamak istediğiniz kârın türü, kestiğiniz ana giderlere bağlıdır. Brüt kâr:Brüt kârı belirlemek için, mal ve hizmetlerinizi oluşturmaya giden giderleri çıkarın.
Yaptığımız bu işlemi açık şekilde yazmak gerekirse kar oranı hesaplama formulü şu şekilde: Brüt kar marjı = (net satışlar - satılan malın maliyeti) ÷ net satışlar.
Net Dönem Kârının Tanımı
Bu, genellikle bir işletmenin belirli bir mali yıl içinde ne kadar kârlı olduğunu göstermek için kullanılır. Net dönem kârı, bir işletmenin faaliyetlerinden elde edilen gelirlerin toplamı ile aynı dönemde gerçekleşen giderlerin toplamının çıkarılması sonucu bulunur.
İlgili 34 soru bulundu
Brüt Kar nedir? Brüt Kar, şirketin ürünlerinin satışı ile ilgili maliyetleri, örneğin üretim maliyetlerini çıkardıktan sonra aldığı kardır. Genellikle satış, genel ve idari giderlerin devrinden önce gelir tablosunda gösterilir.
Net Kâr Marjı, net kârın net satışlara bölünmesiyle veya net gelirin belirli bir zaman diliminde elde edilen gelire bölünmesiyle bulunur. Hammadde, işçilik, operasyonlar, kiralar, faiz ödemeleri ve vergiler dahil olmak üzere ilgili tüm giderlerin, oluşturulan toplam gelirden çıkarılmasıyla hesaplanır.
Sektördeki düzenlemelerdeki değişiklikler veya hatta bir şirketin fiyatlandırma stratejisindeki değişiklikler de brüt kar marjına neden olabilir. Bir şirket ürünlerini piyasada en yüksek seviyede satarsa, diğer her şey eşitse, brüt kar marjı artar.
Yüksek kâr marjlı ürünler ülkeden ülkeye değişmektedir. Global pazarda ürün satarken evrensel talep miktarını göz önünde bulundurmalısınız. Salehoo pazar araştırma laboratuvarına göre; genel bir kural olarak %10 net marj ortalama, %20 iyi ve %30'luk bir marj ise yüksek olarak kabul edilir.
Belirli bir dönem içerisinde işletmenin giderler düşülmeden elde etmiş olduğu kazanç bu şekilde adlandırılmaktadır. Ciro için zaman zaman brüt kazanç kavramı da kullanılabilmektedir. Cirodan giderlerin ve masrafların düşülmesinden sonra net kazanç ortaya çıkmaktadır.
Bir işletmenin bir yıllık zaman dilimi içinde gerçekleştirdiği mal ve hizmet satışları ile ana faaliyet konusu dışında kalan faiz, kira, menkul ve gayri menkul satışları gibi diğer faaliyetlerinden elde ettiği brüt gelir veya hasılatın tümüne ciro adı verilir.
Gelir tutarından maliyet tutarının çıkarılmasıyla elde edilen brüt kâr tutarının maliyet tutarına bölünüp 100 ile çarpılmasıyla elde edilir. Örnek olarak alış fiyatı 500 TL, satış fiyatı ise 750 TL olan bir maldan elde edilen kazanç oranı (750 - 500) X 100 / 500 = 250 X 100 / 500 = 50 (yani %50) olmaktadır.
FAVÖK, bir şirketin işletme faaliyetleri sırasında elde ettiği brüt karının, işletme maliyetleri ve amortisman gibi bazı giderlerin çıkarılmasından sonra kalan miktarını gösteren bir finansal metriktir. Yani, FAVÖK ile bir şirketin faaliyetlerinden elde ettiği net karlılık ölçülür.
Net maaş, brüt maaştan yapılan kesintiler sonucunda ortaya çıkar. Yani net maaş işçinin eline kesinti olmadan geçen paradır. En basit haliyle net maaş hesaplaması Net Maaş = Brüt Maaş – (SGK Primi + İşsizlik Primi + Gelir Vergisi + Damga Vergisi) baz alınarak hesaplanır.
Net Faaliyet Kârı: Şirketin brüt kârından faaliyet giderlerinin çıkarılmasıyla elde edilen kâr rakamıdır.
Kâr, muhasebede, kârlı bir üretim sürecinde mal sahibine dağıtılan bir gelirdir. Kar, sahibinin piyasa üretiminin gelir oluşum sürecindeki ana menfaati olan karlılığın bir ölçüsüdür.
“Net Kâr = Toplam Gelir – Toplam Gider”
Firmanın, içinde bulunduğu dönemdeki net kâr veya zararı, şirketin toplam gelirlerinden, toplam giderleri çıkardığımızda kalan tutardır.
Brüt kâr marjı; firmanın ürettiği ürünlerden pazarlama, genel yönetim, finansman gibi giderler düşülmeden firmanın kâr edip etmediğini gösterdiği için önemli bir rakamdır. Mesela, işletmenizin brüt kâr marjı %24 ise bu, toplam gelirinizin %24'ünün kâr olduğu anlamına gelir.
Brüt Satış Kârı veya Zararı, işletmenin bir dönem boyunca yapmış olduğu net satışlar ile satışların maliyetinin farkıdır. İşletmenin esas faaliyeti kapsamındaki mal ve hizmet satışlarının kabaca sonucunu gösterir.
Genişleyen satış hacmi sonucu kar marjındaki düşüşe rağmen işletme karını artırabilir. Bu durum işletmecilikte “sürümden kazanma” şeklinde ifade edilir. Ancak stok devir hızının artması her zaman işletmeye daha yüksek bir kar sağlanması sonucunu doğurmayabilir.
İşletmenin dönem sonundaki net karını veya zararını gösteren hesaplar 590 nolu hesapta yer alır. 692 nolu dönem net karı veya zararı hesabı alacak şekilde kalanı verirse, net kar var demektir ve bu net kar kar, 590 nolu hesabın alacağına kaydedilir.
Maliyetlerle kazançlar arasındaki pozitif ayrıma kâr; negatif farka ise zarar adı verilir. Maliyetlerle kazançlar arasındaki pozitif ayrıma kâr; negatif farka ise zarar adı verilir. Kar ve zarar, şirketlerin ticari performansını gösterir.
Net Kâr Değişimi: Şirketin bütün faaliyetlerinden elde ettiği dönemsel kârın geçen yılın aynı dönemine göre ne kadar arttığını gösterir. Kâr artışı firmanın verimli çalışıp çalışmadığının en somut belirtisidir. Net Kâr Büyümesi: Şirketin verimli çalışıp çalışmadığının göstergesidir.
Kârın ne kadarının pay sahiplerine dağıtılacağı ve ne kadarının şirkette kalacağı da kârın hesaplanması ile ilgilidir. Bizce dağıtılacak kâr payı hesaplanırken net dönem kârı ifadesi, vergi sonrası kârı ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri