Klasik mantıkta, çelişki bir ya da daha fazla önerme arasında uyumsuzluk olması durumudur. Çelişkili iki önerme birlikte değerlendirildiğinde genellikle birbiriyle zıt olan iki mantıksal sonuç ortaya çıkar.
birbiriyle çelişen, biri diğerini çürüten, tutarsız (ifâde v.s.)
Aralarında bağ olması gereken iki farklı şeyin birbirine ters düşmesi yani birbiri ile uyumsuz olması anlamına gelir. Bazen bir kişinin ağzından çıkan sözlerin çeliştiği söylenir. Buna çelişkili ifade adı verilir.
Ayrıca kendi içinde çelişen veya tam tersi şekilde sonuç olarak doğru olan fakat absürt veya çelişkili gözüken bir ifadeye (ifadelere veya ifadeler bütününe) de paradoks denmektedir. Kökleşmiş inanışlara aykırı olarak ileri sürülen düşünce olarak da tanımlanabilir.
Aristoteles karesinde, özne ve yüklemi aynı olan, fakat birbirlerinden hem nicelik ve hem de nitelik bakımından farklı olan önermeler çelişik önermeler olarak tanımlanır.Buna göre, 'Tüm insanlar ölümlüdür' önermesi ile 'Bazı insanlar ölümlü değildir' önermesi çelişik önermelerdir.
İlgili 34 soru bulundu
Tutarlılık, felsefi akıl yürütmelerin çelişki içermeyen sağlam akıl yürütmeler olmasını ifade eder. Çelişiklik, bir ifadenin aynı anda, aynı şekilde hem doğru hem de yanlış olduğunu iddia etmek demektir.
karşılıklı f. (< çel-i-ş-mek) yeni. (Söz, fikir, hareket vb.) Birbirine zıt ve ters düşmek, mütenâkız olmak.
karşıtlık, karşıt olma, zıtlık, çelişki, kontrast, antagonizma.
Çelişkiler neredeyse felsefe tarihinin başlangıcından bu yana insan zihnini meşgul etmiştir. Bazı düşünce gelenekleri çelişkileri doğru kabul ederken birçok düşünür çelişkilerin doğru olamayacağını savunmuştur. Çelişkilerle ilgili sınırları açık bir şekilde ortaya koyan isim ise Aristoteles olmuştur.
Toplumsal tali çelişkiler, toplumsal olgunun varlığı ve işleyişindeki rolleri itibariyle ikinci derece çelişkilerdir. Bunların bazıları, mevcut toplumsal üretim biçiminin ürettiği çelişkilerdir. Bazıları da bir önceki dönemden intikal eden çelişkilerdir.
Bir bileşik önerme, kendisini meydana getiren her değer için daima doğru olduğunda bu bileşik önerme türü totoloji olarak ifade edilir. Daima yanlış olması halinde bileşik önermeye çelişki denilmektedir.
Karşı taraf oyalanarak zamanla sınırlı bir hakkın kullanımı önlenmesi. Önceden mevcut olan bir geçersizliğe veya haksızlığa, çıkar sona erince itiraz edilmesi.
(ﺗﻨﺎﻗﺾ) i. (Ar. naḳż “bozmak”tan tenāḳuż) Bir sözün diğer bir sözle çelişmesi, çelişki. ѻ Tenâkuza düşmek: Birbiriyle çelişen, birbirine zıt düşen sözler söylemek.
Çelişki, bir önermenin doğru halinin, aynı ortam geçerli iken ikinci defa önerildiği bir durumda, yerine negatif biçiminin doğru bulunması ile ortaya çıkar.
Bir bileşik önerme, önermeyi oluşturan önermelerin tüm doğruluk değerleri için her zaman 0 oluyorsa bu önermeye çelişki denir. Bir bileşik önermenin çelişki olduğunu göstermek için sadeleştirme yöntemi ya da bir doğruluk tablosu ile doğruluk değerinin her zaman 0 olduğunu göstermemiz gerekir.
İroni (Eski Yunanca: eironeía), söylenenin tam tersinin kastedildiği ifadedir. Söylenen ya da yapılan eylem, ciddi görüntüsü altında, karşıt söylenceyi ya da eylemi, çelişki noktasına çekmeyi hedefler. Mizahtan farklı olarak, ironi daha eleştirel yaklaşır.
Bir problemin içinde birbiriyle çelişen özelliğin aynı anda olması durumuna fiziksel çelişki denilir. Örneğin, “Kahve güzel içimli olması için sıcak, müsterinin yanmaması için de soğuk olmalıdır” cümlesi böyle bir çelişkiyi içinde barındırır.
TDK'ya göre tutarlılık, bütünlüğü bozmayacak şekilde uyumlu olmak, birbirleriyle çelişen davranışlar içerisinde olmamak demektir. Örnek Cümle: ''Ondan tutarlılık ve dürüstlük beklemem, çok büyük bir hataymış.''
Modern anlamda bir filozof, estetik, etik, epistemoloji, bilim felsefesi, mantık, metafizik, sosyal teori, din felsefesi ve siyaset felsefesi gibi bir veya daha fazla felsefe dalına katkıda bulunan bir entelektüeldir.
Yalan söyleyen insanlara ''yalancı'', ''riyakar'' ve ''palavracı'' olarak adlandırılır. Yalan ile eş anlamlı olan kelimeleri örnek cümlelerle derledik.
engel, güçlük, zorluk.
Sesli Sözlük - kendine özgü bir özellik taşıyan zaman parçası, dönem, periyot.
Çelimsiz olma durumu, gösterişli ve kuvvetli olmama, cılızlık, sıskalık.
nesnesiz,-le Düşünce ve davranış birbirini tutmamak, birbirlerine ters düşmek, tutarsız olmak, mütenakız olmak.
çeliştirmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: -i Çelişme işini yaptırmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri