Budizm'in kutsal kitabı, Pali Kanon veya Tripitaka diye isimlendirilmektedir.
Tipitaka (Sanskritçe: त्रिपिटक), Budist kutsal yazıları için kullanılan geleneksel bir terimdir.
Bu nedenle Budist kutsal metinleri “Pali Kanon” adıyla bilinmektedir. Pali Kanon için “üç sepet” anlamına gelen Tripitaka ismi de kullanılmaktadır. Metinlerin sepet şeklinde nitelendirilmesi, metinlerdeki öğretilerin nesilden nesile nakledildiğini vurgulamak içindir.
Budizm VI. yüzyılda Goutama Budda tarafından kurulmuş bir dindir. Goutama'nın öğretisinin temel hedefi, insanın içinde bulunduğu acı ve ızdıraplardan kurtulup nirvanaya ulaşmasıdır.
Budizm MÖ 563-MÖ 483 yılları arasında yaşadığı tahmin edilen, bugün Buddha olarak bilinen Siddhartha Gautama tarafından kurulmuştur.
İlgili 31 soru bulundu
AB: Budizm Allah'a veya genel anlamda Tanrı'ya atfedilebileceğiniz bazı öğeler barındırır ama bunların hepsini tek bir terimde toplamaz. Ancak, Budizm bizden tamamen ötede veya bizden ve evrenimizden tamamen ayrı, aşkın ve düalist bir ilke veya gerçeklik ileri sürmez.
Esere göre Kuran'da iki kere bahsedilen (Enbiya 85 ve Sad 48) bu sıfat sabırlı ve iyi anlamında Shakyamuni Buddha'yı işaret etmektedir.
Bu bağlamda Budizm, esas itibariyle “nedensellik veya bağımlı varoluş yasası, dört temel hakikat, sekiz dilimli/aşamalı yol, kurtuluş, karma ve yeniden bedenlenme” gibi öğretileri benimseyen bir dindir.
Budizm bugün Hindistan, Çin, Mançurya, Moğolistan, Rusya, Seylan, Japonya, Tayland, Tibet, Kore, Birmanya, Bhutan, Laos, Kamboçya, Vietnam, Singapur, Malezya, Doğu Bengal ile birçok Uzak Doğu ve Güney Asya ülkelerinde, hatta Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerine kadar yayılmayı başarmıştır.
Çoğu Budist Ahimsa kurallarını uygular ve lakto-ovo-vejeteryandırlar. Bir kısmı balık tüketir ancak sığır eti yemez.
Gene de Theravada Budizmi'nde etyemezlik sıkı kurallara tabi değildir. Manastır kurallarına gore 10 etin yenmesi yasaklanmıştır. Bunlar insan, fil, at, köpek, yılan, aslan, kaplan, leopar, ayı ve sırtlan etidir.
Budizme göre ölüm, hiçbir canlı için bir son değildir. Aksine, Karma felsefesine göre ruh tekrar tekrar vücut bulur. “Kötü amellerde bulunanların ruhları, ölümden sonra kötü karmalarıyla uzun zaman cehennem azabı görürler ve daha sonra da yeryüzünde yeni bir vücutla doğarlar.
Budistler evrenin yasalarının derin ve manevi önemi olduğuna inanır. Bazen sonsuz bir Buda olarak temsil edilen Dharmakaya (her yerde var olan Buda doğası) evrenin temel niteliği ve birleştirici bir güç olarak görülür.
Budizm'de İbadet:
Budizm'de ibadetin objesi Budda'dır. Bazı Budist ekollerine göre meditasyon veya derin düşünme yegane ibadet biçimidir. Meditasyonda sürekli zihinsel kontrol hali veya mutlak kilitlenmişlik hali “samadhi” kavramıyla, her şeyin iç yüzünü kavrama hali “vipassana” kavramıyla ifade edilir.
Budizm de bu kültürel alanın bir ürünü olarak M.Ö. 6. yüzyılda, Kuzey Hindistan'da ortaya çıkmıştır. Geleneksel Hindu düşüncesinden farklı düşüncelerin gelişme gösterdiği bir dönemde yaşayan Buda, bu düşüncelerden etkilenerek büyük oranda Hinduizm eleştirisine dayanan bir öğreti üzerinde durmuştur.
Vietnam, Kuzey Kore, Nepal, Hindistan ve Güney Kore'de büyük bir Budist nüfus bulunmaktadır. Çin, yaklaşık 244 milyon kişi veya toplam nüfusunun %18,2'si ile en büyük Budist nüfusuna sahip ülkedir.
Uygur Devleti yerleşik yaşamı benimseyen ilk Türk topluluğudur. Budizm ve Maniheizm'i benimsemişlerdir.
Daha yüksek mutluluğa erişmek için ahlaklı davranırsınız. Bu beş ahlaki öğreti (sila) On Emir'le (yalan söylemeyeceksin, çalmayacaksın, öldürmeyeceksin ve diğerleri) kimi alanlarda çakışır ve Altın Kuralı (sana yapılmasını istemediğin şeyi başkasına yapma) kapsar.
Budizm'de “Triratna” (Üç Cevher) olarak nitelendirilen iman ikrarı Buda, Dhamma (Doktirin) ve Sangha (Keşiş Topluluğu) gibi üç temel inanç kuralından oluşur. İman ikrarı, “Buda'ya sığınırım, Dhamma'ya sığınırım, Sangha'ya Sığınırım” şeklindedir. İman ikrarındaki üç cevherden birini kabul etmeyen Budist sayılmaz.
Buda ismini alan Siddhartha Gautama, MÖ 6. ve 5. yüzyıllarda Hindistan'da yaşamış bir filozof ve ruhani bir öğretmendi. Tahminen 500 milyon müridi ile şu anda dünyanın en büyük dördüncü dini olan Budizm'i kurmasının yanısıra “aydınlanma”, “nirvana” ve “orta yol” gibi kavramları ortaya atması ile de tanınıyor.
Hinduizm'de olduğu gibi Budizm'in de temel inancını oluşturmaktadır. Ancak Budizm'de ruh kabul edilmediği için ölen kişinin yeniden dirildiğinde bir önceki hayatında oluşan karmasının yani iyi veya kötü, olumlu veya olumsuz kazanımlarının diğer bedene nasıl geçtiği izah edilememektedir.
Bu bağlamda dinimizde Müslüman bir erkeğin Ehl-i kitap (Yahudi ve Hristiyan) kadınlarla evlenebileceği; Ehl-i kitap dışındaki gayrimüslim (ateist, deist, budist vb.) kadınlarla ise evlenemeyeceği belirtilmiştir (el-Bakara, 2/221; Maide, 5/5).
Budizm, psikoloji ve felsefeyi de kapsayan bir dindir. Denilebililir ki, aynı zamanda huzur ve barış içinde yaşanabilecek bir hayat biçimidir.
Bu hedeflere ulaşmak amacıyla Buda, Sekiz Aşamalı Asil Yol öğretisini ortaya koydu: Doğru fikir, doğru niyet, doğru söz, doğru eylem, doğru çaba, doğru dikkat ve doğru konsantrasyon (ya da meditasyon).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri