Başak, buğday veya mısır gibi tahıl bitkilerinin sapının tane taşıyan uç kısmına verilen isimdir. Ayrıca "bazı yapraklarda belirgin bir lob" anlamına da gelebilir.
Bolluk ve bereketin en eski sembollerinden biri olan başak, günümüzde de değerini korumaya devam etmektedir. Bir başak tanesinden dökülen her bir tane toprağa düştükten sonra yeni bir başağa dönüşür, bir başaktan yüzlerce yeni başaklar elde edilir. Buğday başakları sembol dilinde ise esneklik ve uyum yasasını simgeler.
Geleneksel halk kültürümüzde bolluk ve bereketin sembolü olan buğday, beslenmemizin temel kaynağını oluşturur. Buğday insan beslenmesinde kullanılan kültür bitkileri arasında dünyada ekiliş ve üretim bakımından ilk sırada yer almaktadır.
Fertil sapların ortalama başakta tane sayıları 19.54-36.02 adet arasında değişmektedir. En fazla başakta tane sayısı ana sapta sayılmış, bunu 27.01 adet ile 1. kardeş izlemiştir. En az başakta tane sayısı ise, 3. kardeşten elde edilmiştir.
Kadınla da özdeşleştirilen ve yine doğum, soy, verimlilik, bolluk, bereket kavramına gönderme yapılan bu bitki, Türk ve İslam halk kültüründe bu anlamlarını koruyarak günümüze devrolmuş; birçok inancın ve ritüelin kaynağında da yer almıştır.
İlgili 25 soru bulundu
*Sümbül Çiçeği Anlamı
Sümbül çiçeği bağlılık ve sonsuz sevgi anlamını ifade eder.
Yunan mitolojisinde, bereket, tahıl ve hasat tanrıçası Demeter'dir. Ceres ise Roma mitolojisindeki bereket tanrıçasıdır. Ekinlerin, özellikle buğdayın sembolüdür. Bereket ve tarım tanrıçası aynı zamanda anne sevgisinin de sembolüdür.
Buğday bitkisinin suya ihtiyaç duyduğu veya en fazla su tükettiği dönemleri sapa kalkma, başaklanma ve süt olum dönemleridir. Sapa kalkma Mart sonu, başaklanma Nisan başı ve süt olumu ise Mayıs başına rastlamaktadır.
Buğday Kaç Ayda Yetişir? Buğday ekimi yapıldıktan sonra ortalama olarak 8 ay içerisinde yetişir. 8-10 derece arasında olan toprak ısısında ekilen buğdaylar, 7 ile 10 gün içerisinde toprak yüzeyine çıkarak belirgin bir hale gelir.
Parseller 6 sıralı ve sıra arası mesafe 15-20 cm'dir.
buğday, arpa, mısır, yulaf, çavdar, pirinç gibi ürünlerin genel adı, hububat.
Rüyada evde buğday yığını görmek haneye girecek olan bol kazanç olarak ifade edilir. Aynı zamanda aile içerisinde sorunlar var ise bunların giderileceği yönünde yorumlar yapılır. Gelecek hakkında umutlu haberler ve aynı zamanda hayırlı evlat gibi durumlar taşır.
"Rüyada buğday görmek; zahmet, alın teri, çile, zorluk, fedakarlık, emek, özveri anlamlarına gelir. Rüyasında buğday gören birey, ekmek parasını son kuruşuna dek hak edip kazanmaktadır. İşini tüm gücüyle icra ediyor ve pek çok zorluğa katlanıyor demektir.
Mısır koçanı, mısır'ın ortasında yer alan genellikle sert bir yapıya sahip parçadır. Başak çekirdeklerinin büyüdüğü kısımdır. Başak, aynı zamanda bir koçan ya da sırık olarak kabul edilir, ancak kesilene veya kulak çevresindeki bitki materyalinden çıkarılana kadar tamamen "sırık" değildir.
Başak merkezi bir zikzak eksenden oluşan ve içinde buğday tanelerinin oluştuğu kısımdır.
Buğday Tanesi, avukat Serkan Bayram'ın hayatından esinlenerek, onun danışmanlığı ve yönlendirmesiyle Volkan Kapkın tarafından kaleme alınmış; Doğan Ümit Karaca yönetmenliğinde çevrilmiş 2022 yapımı Türk filmi. 120dk.
Bitkinin sapı, yaprakları, başağı ve taneleri tamamen kurumuş olmalıdır. Başağı koparıp elimize alıp ovaladığımızda taneler kolayca başakçık kavuzlarından ayrılmalıdır. Başaktaki kardeşler de hasat olumuna gelmelidir, hasat sırasında tüm tarladaki buğday bitkileri mütecanis olarak kurumalıdır.
Arpada tozlanma; kavuzlar açılmadan, başak daha bayrak yaprağı kını içerisinde iken gerçekleşir. Bu olaya Cleistogamy denir. Page 31 . Bir başaktaki başakçık sayısı; cinse, çeşide ve çevre koşullarına göre 20-30 olabilir. Yulaf salkımında başakçık sayısı, uygun koşullarda 60-70 olabilir.
Türkiye'de buğday hasadı bölgelere göre değişmekle birlikte mayıs-ağustos ayları arasında yapılıyor. Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde hasat mayıs aylarında yapılırken, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde ise haziran-temmuz aylarını bulabiliyor.
Dünya ortalama buğday verimi dekara 327 kilogramı bulmaktadır. Gelişmiş ülkelerde buğday verimi dekar başına 500 kilogramın altında değil. 2006 yılında 16 milyon 510 bin ton olan ekmeklik buğday üretimi 18 milyon 500 bin tona, 3 milyon 500 bin olan makarnalık buğday üretimi ise 4 milyon 100 bin tona çıktı.
Genotiplere göre farklılık göstermekle birlikte bitkiler 25-28 gün sonra başaklanmaktadır. 49-51 gün sonra hasat edilerek elde edilen tohumlar, tekrar ekim için hazırlanarak viyollere ekimi gerçekleştirilmektedir. 2 aylık bu döngü bir yılda 6 kez tekrarlanmaktadır.
Genel bir bilgi olarak buğday tarımında dekardan 600 kg'ın üzerinde verim alabilmek ve dengeli gübreleme yapmak için saf olarak 12-14 kg/da arası azot ve 4-5 kg/da arası fosfor dozları yeterli olmaktadır. Fosforlu gübreler ekimle veya ekimden önce toprağa verilmelidir.
Triticum aestivum (buğday), Triticum cinsine bağlı bütün dünyada ıslahı yapılmış tek yıllık otsu bitki türüdür. Değişik araştırmacıların yaptıkları araştırmaların ışığında buğdayın gen merkezi olarak Güney Türkmenistan, Anadolu, Batı İran ve Kafkasya kabul edilir.
Mısır, Avrupa'ya Osmanlı'dan yayıldığı için birçok Avrupa dilinde mısır "Türk buğdayı" olarak isimlendirilmişti.
Türkiye'de buğday en çok Konya ilinde yetişir. Bunun sebebi Konya ilinde yer alan tarım arazilerinin; düz ve ekime uygun sıcaklık değerlerine sahip olmasıdır. Ayrıca Konya bölgesinde yer alan tarım arazileri, buğday yetiştiriciliği için gerekli nem ve yağış oranına sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri