Bol klorofil dışında yüksek miktarda vitamin, mineral içerir. Özellikle, demir, A vitamini, E vitamini ve C vitamini yönünden zengindir. Buğday çimi, A vitamininin en çalışkan grubu olan; alfa-karoten, beta-karoten, ksantofil ve zeaksantin maddelerini içerir.
Dünyada yetiş- tirilen buğdayların protein miktarı % 6 -20 or- talama % 12-13 (ZELENY, 1971), karbonhid- rat miktarı da % 65-85 dir. Buğdayda bulu- nan karbonhidratların % 90 dan fazlası nişas- tadır. Bunun yanında dextrinler, pentozanlar ve şekerler de bulunur.
Buğday da yaklaşık olarak %66-76 oranında karbonhidrat, %6-22 oranında protein bulunur. Ayrıca B1 vitamini açısından önemli bir kaynaktır. Demir ve çinko minerallerini de içerir.
Buğday tanesinin özü olağanüstü besleyicidir. Vücudun özümsediği kalsiyum, demir ve çinko burada depolanır. Besin değeri, potansiyel olarak yulaf ve mısırdan daha yüksek olan buğday, bağırsak ve rektum kanserini önleyici faktörler içerir.
Buğday tanesinde ortalama % 13 su, % 51 nişasta, % 9 protein, % 2 yağ, % 1,8 mineraller bulunur.
İlgili 17 soru bulundu
Buğday proteinlerinin YANİ %14'LÜK PROTEİN'İN %78-85'lik kısmını gluten, %6-12'lik kısmını albümin, %5-11'lik kısmını ise globülin proteinleri oluşturmaktadır.
Tohum kabuğu altında 1-2 sıralı protein tabakası bulunur. Bunu nişastaca zengin olan endosperma (besi doku) takib eder. Besi dokunun bir ucunda yağ ve protein ihtiva eden embriyo bulunur. Buğdayın bin tanesinin ağırlığı 30-50 gr arasındadır.
Buğday ekmek ve birçok hamurlu yiyecekler için en iyi un veren bir tahıldır. Ortalama %51 nişasta, %9 protein ve %13 su içermektedir. Nişasta üretiminde kullanılan en uygun tahıl bitkisidir. insan beslenmesinde temel besin maddesi olarak kullanılmaktadır.
buğday, arpa, mısır, yulaf, çavdar, pirinç gibi ürünlerin genel adı, hububat.
Buğday tanesinin içinde ayrıca buğday rüşeymi agglutinini ve amilaz tripsin inhibitörleri bulunur. Gluten ve diğer tahıl prolamin ve agglutininleri pek çok yolla insan vücuduna zarar verebilir: Bağırsak geçirgenliğini artırarak. Bağırsak içi ve çevresi bağışıklık sistemini uyararak.
Bilimsel adı Triticum monococcum olan siyez buğdayı, İngilizce “Einkorn Wheat” yani küçük kızıl buğday olarak bilinir. Bu zamana kadar gelmesinin en büyük sebebi sıkı kavuz yapısıdır. Hastalıklara ve zararlılara karşı dayanıklı olan buğday, kurak iklim koşullarında ve fakir topraklarda yetişebilir. Soğuğa dayanıklıdır.
Aşurelik buğdayın içerisinde yer alan selenyum sebebi ile tüketen kişinin cildinde bazı katkılar sağlamaktadır. Saç derilerinde ve saç köklerindeki bazı sorunları da gidermektedir. Aşurelik buğday ürünü protein yönünden oldukça zengin olan vitamin deposudur.
Çünkü buğday danesinde protein ve nişasta bulunmakta olup yağışlı yıllarda nişasta daha uzun süre ve miktarda danede birikir. Protein oranının istenen seviyede elde edilebilmesi için en önemli faktör azotlu gübrelemedir. Çünkü proteinin yapı taşı azottur.
Buğday (Triticum), buğdaygiller (Poaceae) ailesinden bütün dünyada ıslahı yapılmış tek yıllık otsu bir bitkidir. Karasal iklimi tercih eder. Mısır ile birlikte dünya çapında ikinci en fazla ekimi yapılan tahıldır. Buğday; un, yem üretilmesinde kullanılan temel bir besin maddesidir.
Sindirim sistemini çalıştıran besinler hangileridir? Kompleks karbonhidratlar, sindirim sistemini olumlu etkiler. Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi sağlıklı karbonhidratlar yüksek lif içerikleriyle bağırsak hareketlerini artırır.
Buğday, her yörede farklı adı olan ve hangi adıyla bahsedilirse bahsedilsin faydaları saymakla bitmeyen bir besindir. Türk mutfağında en çok aşure yaparken kullanılmasından olsa gerek adına aşurelik buğday da denen buğday, yarma, dövme, gendime ve hedik gibi isimlerle de halk arasında bilinir.
Elimizdeki kanıtlara göre ilk üretimi Neolithik (Yeni Taş) dönemde yapılmaya başlanan buğday, insanlık tarihi boyunca önemli olmuştur. Anavatanının Mezopotamya olduğu düşünülmektedir. Mezopotamya'da çok sayıda tahıl tanrıçası kabul görmüş ve genellikle silindir mühürler üzerinde betimlenmiştir.
Buğdayın temizlenmesi, kaynatılması, kurutulması, kabuğunun soyularak değişik tipte değirmenlerde öğütülmesi, farklı boyutlardaki taneciklerinin ayrılmasıyla elde edilen sadece su ve buğdaydan oluşan oldukça değerli ve besleyici, yarı hazır bir gıda maddesidir.
Buğdaygiller (Poaceae), tohum kabuğu, meyve kabuğu ile bitişik, sapları boğumlu ve ekseriya içi boş, başakçıklar, başak vaziyetinde toplanmış halde, 4000 kadar türe sahip, Poales takımına bağlı bitki familyası. L. Gramineae Juss. Buğday, pirinç, çavdar, mısır, darı, yulaf, arpa, bambu gibi bitkiler buğdaygillerdendir.
Buğdayda protein miktarı ge- nelde % 8-15 arasında değişmekle beraber % 7-25 arasında değişen türlerinin de olduğu rapor edilmiştir. Buğdaydaki protein miktarı ve amino asit bileşimi iklim, toprak, ekim yönte- mi, mevsim ve kullanılan gübre çeşidi gibi du- rumlardan etkilenir.
Tahıllar: Buğday, pirinç kepeği ve yulaf protein içeren besinler arasında önemli bir yer tutar. Yağlı tohumlar ile kıyaslandığında, tahıllar yağlı tohumlara göre %10-12 daha az protein içerir. Bakliyatlar: Bezelye, nohut, bakla ve mercimek gibi bakliyatlar tahıllara göre protein içeriği bakımından daha zengindir.
100 gram buğdayın kalori değeri 340 kcal kadardır. Buğday sağlıklı bir şekilde enerji depolamamız için önemli bir besin kaynağıdır. İçerdiği protein ve lif miktarını da göz önünde bulundurarak öğünlerimize eklemeliyiz.
Buğday değişik tip topraklarda yetişebilen bir bitkidir. Verimsiz kıraç topraklarda ve verimli taban alanlarda yetiştirilebilen birçok buğday çeşidi vardır. Bununla birlikte buğday için en uygun topraklar, drenajı yeterli olan derin killi-tınlı topraklardır. Su tutma kapasitesi % 25-30 olan toprak buğday için uygundur.
Buğday Ne Demek? Tek yıllık bir bitki olan buğday, triticum adıyla anılıyor. Buğdaygillerin örnek bitkisi olan ürün, başaktan ayrılarak öğütülen tanesi kullanılarak gıdaya dönüşüyor. Ham haliyle tüketilemeyen buğdaydan; bulgur, yarma, irmik, buğday unu, ruşeym elde ediliyor.
Buğday tohumu buğday çeşitlerinin oluştuğu en küçük yapıdır. Buğdaylardan bu tohumdan yetişir. Toprağa buğday tohumu ekilir ve ek takviye olan sulamalarla birlikte buğday tohumu meydana gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri