Folklor olarak da bilinen halk oyunları türleri, 4000'in üzerindedir.
Türkiye'de gördüğümüz yaygın dans formları arasında halay, zeybek, bar, horon, hora, köçek, Kafkas dansı, karşılama gibi biçimleri sayabiliriz.
Konularını toplumsal, insani üretim ilişkilerinden alır. İnsan-tabiat-hayvan ilişkileri, toplumsal ilişkiler (aşk, sevgi, yiğitlik, kavga, savaş, kıskançlık, kız kaçırma, kardeşlik, dini öğeler vb...) ve ekonomik faaliyetler halk oyunlarının konusudur.
İlgili 38 soru bulundu
Türkiye'de halay
Türkiye'de farklı yörelerde icra edilen halaylar arasında büyük çeşitlilik bulunur ve halay türleri üç genel gruba ayrılmaktadır: Çukurova (Güney) Halayları: Adana ile Gaziantep arasında oynanan halaylardır. Doğu Halayları: Antep'in doğusunda kalan bölgeler genelde aynı karakteriste sahiptir.
Kaynak kişi oyunu görev yaptığı köylerde görmüştür. Yörede kızların oynadığı bir oyundur. Genellikle 10-12 kişi oynar çizgi ve yarım daire formları kullanılır. Bu oyunumuz Hatay ilinin Türkiye Cumhuriyetine ilhakı zamanında halkın coşkusunu ve sevincini dile getirmesi sırasında ortaya çıkmıştır.
Yöre çalgıları davul, zurna, tef, bağlama, mızıka, tulumdur.
Türkiye'nin birbirinden çok farklı coğrafyaya ve mevsim değişikliklerine sahip bulunması, bu bölgelerde yaşayan kişilerin hem halk kültürüne ve hem de bu engin kültürün bir alt dalı olan halk oyunlarına yansımıştır.
Halay Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesine, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Orta Karadeniz bölgelerine aittir. Hangi Bölgelerde ve Şehirlerde Oynanılır? Halay bir halk oyunudur ve farklı yörelerde farklı oynanma şekillerine sahiptir. Çukurova halayı Adana ve Gaziantep şehirlerinde oynanır.
Yöre oyunlarını kadın ve erkekler ayrı mekanlarda oynamaktadırlar.Halk oyunlarımız en az iki kişi tarafından oynanıp,kadınlarda bu sayı altıdan fazla olmaz. Oyunlar karşılıklı ve yön değiştirerek daire ve çizgi formunda oynanır. Oyunlar bireysel olup son ve komut veren gibi özel kişiler yoktur.
Halk Oyunlarını amacı çocuklarda müzik ve ruh duygusunu bedensel hareketler ile kazandırmak ve kendi kültürümüzün bir parçasını sevdirerek öğretmektir.
Halk oyunları dersinin genel amaçları, öğrencilerin estetik yönünü geliştirmek, yaratıcılık ve yeteneklerini dans etmek yolu ile geliştirmek, yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası dans kültürlerini tanımak, kişilik ve özgüven gelişimlerine katkı sağlamak.
Burada mutlaka sessiz harfleri yan yana gelmesi ve sesli harfleri doğru yazılması çok önemlidir. Kelime anlamı üzerinden halk bilimi olarak bilinen folklor, halk arasında ise yine halk oyunları şeklinde ifade edilmektedir.
Üç Ayak Halayı, Sivas'ın Divriği ilçesinin Karageban köyünde 3-15 erkek, kimi de kadın -erkek karma halka, yahut kadınlar kendi aralarında olarak düğün ve bayramlarda davul zurnayla oynanan, esas itibariyle erkek oyunu sayılan sıra oyunu çeşididir.
Oyun havası, insanlarda coşku uyandıran, sazlarla çalınan, saz eserleridir. Çiftetelli, zeybek, longa, horon, hora, bar, köçekçe, halay ve sirto gibi değişik şekilleri vardır.
Bayburt yöresinde oynanan halk oyunlarına “BAR” denir . Bar sözcüğü genelde el birliği , gönül birliği ,ve beraberliğin oyun şeklindeki ifadesidir . Bar bir meydan oyunudur .
Adana İlinin geleneksel halk dansı halaydır. Davul zurna, eşliğinde genel olarak üçlü tekrarlanan figürlerle oynanır. Diğer halk oyunları ağırtma, çifte telli, Adanalı, hoş bilezik, orke, şirvanı, gelgel, acem kız oyunu, Sinsin, Cirit (At ile oynanır), Mantufar (Hıdırellezde oynanır.)
Ankara Zeybeği - Ankara
Yiğitlik ve mertlik ifade eder. Bu zeybek oyunu saz eşliğinde oynanır ve ağır bir melodisi vardır. En az iki kişi tarafından oynanır. Üçlü sacayağı denilen oynanma şekli daha da gösterişlidir.
Erzurum barı, Türkiye'de Erzurum ili ve yöresinde el ele tutuşarak oynanan bir halk oyunudur. Erzurum denince akla dadaş, dadaş denince de akla bar gelir.. Bar, Erzurum ve yöresinde oynanan folklorik özellikteki halk oyunlarının genel adıdır.
Türkiye'nin Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Çukurova bölgelerinde oynanan oyunların genel adıdır. İÖ 8000'lere dayanan halay Orta Asya'dan günümüze ulaşmıştır.
Fındık Toplarım - Ordu Tokat Oyun Havaları (Official Video) - YouTube.
Kaşık Oyunları veya Kaşık Havası, Türkiye'de Batı Karadeniz Bölgesi (Kastamonu, Bolu, Sinop, Çankırı, Çorum gibi), Güney Marmara (Balıkesir, Bursa, Bilecik gibi), İç Batı Anadolu (Afyon, Uşak, Eskişehir, Ankara gibi), Konya çevresi ve Mersin çevresinde oynanan oyunların genel adı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri