Pişmiş buğday tüm tane bulgur niteliği taşır. Pişme sonucu şişen ve yumuşayan taneye “hedik” denir.
Makas: Tepsinin içindeki nesneler arasından makası seçen bebeğin sanat yeteneğinin kuvvetli olacağı ve ileride bu alanda çalışacağı düşünülür. Eski dönemlerde yapılan diş buğdayında makasa yönelen bebeğin, terzilik ya da berberlik gibi bir mesleğe sahip olacağına inanılırdı.
Kilis yöresinde baharın gelişini kutlamak için yapılır, çerez niyetine yenir. Hakkında maniler bile yazılmıştır hediğin. “ Aha sana hedik kaynana, dişleri gedik kaynana, oğlun şeker getirdi, sensiz yedik kaynana.” Hedik, buğdayın nohutla birlikte pişirilmesiyle oluşan bir yemek.
Makas ve tarak, meslek erbabı olmayı; ayna süse meraklı olmayı; para ticareti ve zenginliği, kalem okur-yazar olacağı; ekmek ailesi için bereketli olacağı, hayatı boyunca bolluk içinde yaşayacağı gibi anlamlar taşır.
Diş buğdayı Anadolu'da birçok yörede uygulanan eski bir Türk geleneğidir. Bu gelenek bazı yörelerde Diş hediği ismiyle de anılmaktadır. Geleneğe göre diş buğdayına çağrılan misafirlerin dişlerinin de düzgün, güzel ve sağlıklı olması gerekmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Pişmiş buğday tüm tane bulgur niteliği taşır. Pişme sonucu şişen ve yumuşayan taneye “hedik” denir. Bir diş hediği tabağı.
Diş buğdayı, Türk geleneklerinde bebeğin ilk dişinin çıktığı zaman kutlama amacıyla yapılan bir törendir. Bir diğer ismi de Diş Hediği olarak bilinir.
Hedikler yenilip, çaylar içilerek çocuğun diş çıkarması kutlanır. Bu gelenek; Orta Asya'dan beri süre gelen, Anadolu'nun değişik yerlerinde halen yapılmakta olan bir Şaman inancına dayanır.
Bu dişi gören kişi, diş buğdayının özel misafiridir ve bebeğe özel bir hediye almalıdır. Bu özel konuk, bebeğin ilk dişini görmesi üzerine, bebeğe diş buğdayında giyeceği kıyafetleri alır ve onu donatmış olur.
Çok eskilere dayalı olan, Anadolu'da her bölgede farklı şekillerde yapılmakta olan bir Türk geleneğidir. Genellikle aile arasında yapılmaktaydı fakat günümüzde çok daha organize edilmiş partilerle aile veya arkadaşlar arasında da kutlanmaktadır. Bebeğin ilk dişini gören kişi bebeği baştan aşağıya donatmakla yükümlüdür.
hedik - Nişanyan Sözlük. Ermenice hadig հատիկ “tanecik, tahıl” sözcüğünden alıntıdır.
Diş Buğdayı Geleneğinin Amacı
Diş buğdayı küçük bebeklerin ilk dişi çıktığında yapılan bir kutlamadır. Bu geleneksel kutlamanın sebebi ise; bebeğin acısız, sancısız bir diş çıkarma süreci geçirmesini ve ömür boyu sağlıklı dişlere sahip olmasını sağladığına olan inanıştır.
Hediklik buğday, sanki inci gibi dişleri anımsatırcasına büyük boylu, iri taneli buğdaydan yapılır.
Diş buğdayı kutlaması bebeğin ilk dişinin çıktığı fark edildikten sonra yapılıyor. Kutlamanın amacı ise bebeğin gelecekte inci gibi sorunsuz dişlere sahip olması isteğine dayandırılıyor. Geleneğe göre dişin çıktığını gören ilk kişinin, bebeğe yeni kıyafetler alması ya da dikmesi gerekiyor.
Buğday tanelerinin nohut ile birlikte haşlanması ile hazırlanan yiyeceğe “hedik”; çocuğun ilk çıkan dişinin kutlanması, dişlerinin daha sağlam ve rızkının bol olmasını sağlamak amacıyla hediğin çerezle karıştırılarak komşu ve akrabalara dağıtılması etrafında oluşan uygulamalara diş buğdayı geleneği denir.
Başında kalan dişler bir ipe dizilir. Dişlerinin de inci gibi sıra sıra ve acısız çıkması dilenir, Bebeğin önüne farklı meslek gruplarını ifade eden kitap, makas, şırınga, kalem gibi malzemeler konur. Bebek, öncelikle hangisine uzanırsa ileride mesleğinin de o olacağına inanılır.
Tepsiye koyabileceğiniz bazı nesneler ve temsil ettikleri meslekleri ise şöyle sıralanabilir; Kitap – Akademik başarı ve eğitim görevliliğini temsil eder. Kalem – Kalem tutan bebeğin de başarılı bir eğitim hayatı olacağına ve iyi yerlere geleceğine inanılır. Makas – Makas ise zanaatları temsil eder.
Çıkan dişi ilk gören kişi bebeğe hediye alır. Hediyenin en makbulü altındır. Altın alınmasının sebebi dişin sağlam ve dayanıklı olmasını ve uzun ömrü sembolize eder. Dişi ilk gören kişiye müjdelediği için hediye verilir.
Davette bebeğe genellikle bebek giysileri, örgü ipleri hediyeler olarak götürülür. Bebeğin annesi buğday, nohut, fasulye gibi yiyecekleri karışık olarak kaynatır. Dirgitle birlikte ayrıca ceviz, fındık, fıstık, badem, ay çekirdeği, leblebi gibi yemişlerle elma, armut vb. mevsimlik meyveler hazırlanır.
Sert ve dayanıklı bir buğday türü olan hedik, ham bir buğdaydır. Büyük tencerelerde haşlanarak yenecek kıvama getirilir ve diş buğdayı partisi, bu gelenek etrafında şekillenir. Bu geleneksel kutlamanın bebeğin ağrısız bir diş çıkarma süreci geçirmesini ve ömür boyu sağlıklı dişlere sahip olmasını sağladığına inanılır.
Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan hedik, yoğun karda yürümeyi sağlayan ve kara gömülmeyi engelleyen bir alet. Hedikli turlar ise son yıllarda sevilen doğa aktivitelerinden biri. Hedikli yürüyüş yapmak, form tutmak isteyenlere de tavsiye ediliyor.
Hedik yemeğinin nasıl yapıldığı konusu, kişilerce merak ediliyor. Hedik, buğdayların kaynatılmasıyla elde ediliyor. Pişen buğdayların şişmesi ve aynı zamanda yumuşak bir duruma gelmesi, hedik olarak adlandırılıyor.
Buğdayı akşamdan suda bekletin. Sabah suyunu döktünden sonra bir çay kaşığı tuz ve üstünü örtecek kadar su koyup haşlayın. Suyunu süzüp bir kaseye aldığınız buğdayın yarısını tatlı yarısını da tuzlu olarak iki şekilde hazırlayabilirsiniz.
Diş hediği yapılan buğday, sıradan türden farklıdır. Hediklik diş buğdayı, tane yapısındaki buğdaydan elde edilir. Hasat edilen buğday, saplarından ayrılır ve buğday taneleri kurutulur. Buğdayın bu şekilde kurutulması sayesinde, tane yapısı da korunur.
Aşurelik buğday, bulgurda kullanılan durum buğdayının aksine yumuşak türdeki buğdaylardan üretilmektedir. Yaygın olarak aşure yapımında ve ülkemizin belli bölgelerinde yapılan keşkek yemeğinde kullanılan aşurelik buğday buğdayın temizlenmesi, kabuğunun soyulması ile üretilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri