İslam'da hapşıran bir bireye Yerhamükellâh denilmekte ve hapşıran birey ise cevap olarak Elhamdülillah demesi gerekmektedir. Bu dinimize göre sünnettir. Dilimizde ise hapşıran kişi cevap olarak sen de gör ya da teşekkür ederim gibi cevaplar verebilmektedir.
Yerhamükellah Ne Zaman Söylenir? Yerhamükellah hem hapşıran hem de aksıran kişilere söylenen bir sözdür.
Aksıran kadına, yerhamükillah denir. Yerhamükellah, "Allah sana rahmet etsin" anlamına gelir. Yehdina ve yehdikumullah ise, "Allah bize ve size hidayet versin" anlamına gelir. Aksırınca (Elhamdülillah) demeli, bunu duyan Müslüman da, (Yerhamükellah) demeli.
Aksırırken ağzı elle veya mendille kapatmak sünnettir. Aksıran kişinin “elhamdülillâh” demesi halinde yanında bulunanlardan birinin ona “yerhamükellah” (يرحمك الله) (Allah sana rahmetiyle muamele etsin) diye dua etmesi, İslâm'ın muaşeret kurallarından sayılmıştır.
Sizden biriniz aksırdığı zaman, “el-Hamdülillah / الْحَمْدُ لِلَّهِ (Allah'a hamd olsun)” desin. Yanındaki arkadaşı da ona “Yerhamükellah / يَرْحَمُكَ اللَّه (Allah sana rahmet etsin)” desin.
İlgili 34 soru bulundu
İslam'da hapşıran bir bireye Yerhamükellâh denilmekte ve hapşıran birey ise cevap olarak Elhamdülillah demesi gerekmektedir. Bu dinimize göre sünnettir.
Hapşıran bir Müslümanın "elhamdülillah" demesi, orada bulunanların da hapşıran kişiye, "yerhamükellah / Allah sana rahmet etsin." diyerek mukabelede bulunması, hapşıran kişinin de tekrar, "yehdikumüllah ve yuslihu balekum / Allah, size de hidayet versin ve işinizi düzeltsin / kalbinizi ıslah etsin." demesi, ...
İslam inancında bir kişiye 3 kereye kadar hapşırdığında dua edilir. Çünkü hapşırmak, sağlıklı olmanın göstergesidir ve insan hapşırdıktan sonra sağlıklı olduğu için yaratıcıya şükretmelidir.
Esasen konuyla ilgili sahih rivayetler dikkate alındığında, bunların dua ederken hapşırmaya değil, aksırma anında yapılacak duanın makbul olduğuna ve bu esnada Allah'a hamdetmenin gereğine dikkat çekilmiştir; İlave bilgi için tıklayınız: - "Dua ederken hapşırmak duanın kabul olduğuna işarettir." Bu hadis ...
Hapşırırken hamd etmemiz gerektiğini öğütleyen dinimizde hapşırınca neden elhamdülillah denir? İşte sebebi... Her derde deva olan hapşırınca elhamdülillah deme durumu, yaşam organımız olan kalbimizin bir anlık durup tekrar çalışması yönünden Allah'a şükretmek manasındadır.
”Yehdina ve yehdikumullah ” “ Allah(c.c.) bize ve size hidayet versin.” ve ya “Yehdikumullahu ve yuslihu balekum” “Allah(c.c.), sizi doğru yola yöneltsin ve işlerinizi düzeltsin” demelidir.
Aksırma kelimesinin anlamı; hapşırma, tahrişi gidermek için burun içindeki nesneleri dışarı atmaya yardımcı olmak için kullanılan bir refleks olarak tanımlanır. Aksırma Nedir TDK: Hapşırmak, hızlı ve sesli bir şekilde ağız ve burundan nefes çıkarmak olarak ifade edilir.
Çok sık hapşırma, burun tıkanıklığı yada akıntısı, öksürük, gözlerde yaşarma gibi belirtilerle ortaya çıkan alerjik rinitin mevsimsel grip yada nezleyle karıştırılmaması konusunda uzmanlar uyarıyor. Hastanın, alerjik riniti önemsenmendiği takdirde ileride astım hastası olarak hayatını devam ettirme riski çok yüksektir.
"AĞZIMIZI VE BURNUMUZU TAMAMEN KAPATMADAN HAPŞIRMALIYIZ"
Yanınızda mendil yoksa başınızı insanlardan uzak bir tarafa çevirerek havaya hapşırın. Eğer hapşırık sık sık tekrarlar ise mutlaka viral enfeksiyon veya alerji açısından tetkik edilmek üzere doktora başvurulmalıdır" dedi.
Beyin aldığı sinyal ile ilişkili olarak, yutak (farinks) ve nefes borusu (trakea) kaslarını harekete geçirerek burun ve ağız boşluklarının geniş bir şekilde açılmasını sağlar. Akciğerlere ani alınan hava ve biyoparçacıkların güçlü bir şekilde serbest bırakılması ile olay son bulur.
Hapşırma esnasında vücudumuzdaki basınç çok fazla olduğu için çok fazla hapşırıldığında bayılmalar meydana gelebilir. Hapşırma hissi geldiğinde ağzınızı tamamen kapatırsanız ve nefesinizi tutarsanız akciğerleriniz yırtılabilir. Bu nedenle gelen hapşırma hissine engel olmamanızı ve hapşırmanızı tavsiye ediyorum.
Peygamber Efendimiz (S.A.V.), yanında hapşıran diğer kişiye herhangi bir karşılık vermemiştir. Neden diğerine de "Yerhamükellah" demediği sorulduğunda Efendimiz: "O kişi hapşırdığında Elhamdulillah demedi, diğeri ise Elhamdulillah demişti" karşılığını vermiştir.
Bu nedenle, hapşırma refleksini engellememek gerekir. Bununla birlikte hapşırma esnasında basınç fazla olduğu için kalp durabilir ya da göz damarları çatlayabilir. Bu kadar hayati bir önem taşıyan hapşırma esnasında ise genellikle 'Çok yaşa' denilir.
Bir kişi abdest aldıktan sonra hapşırırsa abdesti bozulmamaktadır. Yalnız hapşırma esnasında idrar kaçırma yaşanıyor ise o halde abdest bozulmuş sayılır. Bu hal kişiden kişiye değiştiği için özel nitelikte olmaktadır. Genel kaidede ise hapşırmak abdeste mani değildir.
İkinci hapşırığınız, ilk hapşırığınızın görevini yeterince yerine getirmediğinin bir göstergesidir. Peş peşe üç kez hapşırmak ise sistemimizin çok daha derinlerdeki rahatsız edici şeyleri dışarı atmak istediğinin işaretidir.
Hapşırma esnasında hem kalbe hem de beyne gerekenden çok daha fazla kan pompalandığı için beyin ve kalbin rahatlaması sağlanır. Kan damarlarını genişletir. Gözyaşı ve sinüs kanallarını açar. Akciğerde bulunan zararlı maddeler vücuttan atılır.
Çok sık hapşırma, burun tıkanıklığı ya da akıntısı, öksürük, gözlerde yaşarma gibi belirtilerle ortaya çıkan alerjik rinit mevsimsel grip ya da nezleyle karıştırılmamalıdır. Kişilerin alerjik riniti önemsemediği takdirde ileride astım hastası olarak hayatını devam ettirme riski de yüksek.
Bu doğru mudur? buyurur. Bu sebeple hapşırınca elhamdülillah demek sünnettir. Aksırınca elhamdülillah diyen kimseye yerhamükellah diye mukabelede bulunmaya teşmit denilir ve meşruluğu hususunda ümmetin icmaı vardır.
Kökeni Antik Yunan ve sonrasındaki Roma'ya dayanmaktadır. Tıbbın babası kabul edilen Hippokrates'in öğretilerinden biri olan “hapşırmak yabancı maddelere karşı bir savunma mekanizmasıdır”ı öğrenen insanlar zaman içinde “sağlıklı yaşa”, “uzun yaşa” gibi dileklerini birbirlerine söylemeye başlamışlardır.
çok yaşa yerine iyi yaşa diyen insan' sosyal medyada günde olunca hapşırana çok yaşa denilir mi? Sorusu sorulmaya başladı. Çok yaşayıp sürünmektense iyi ve kaliteli bir hayat yaşa anlamında kullanılır. Kısacası iyi bir hayat yaşamadıktan sonra çok yaşasan ne olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri