Kahve ve Astım Bu da nefes almayı zorlaştırır, hırıltılı solunuma ve nefes darlığına sebep olur. Sıcak sıvıların ürettiği buhar bu hava kanallarını açmaya yardım eder. Buhar mukusu ve ödemli dokuyu yumuşatır, bu da özellikle alerjik kökenli solunum yolu rahatsızlıkları için birebirdir.
Bol bol tuzlu suda yüzmek ve tuzlu su buharı solumak astım hastalarını rahatlatıyor.
Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Bostancı, ortamdaki nem oranını artırmak için kullanılan buhar makinelerinin astıma yatkınlığı olan çocuklarda risk oluşturduğunu söyledi.
Astım veya alerjisi olan kişilerin buhar makinesi kullanması tavsiye edilmez.
Soğuk buhar makinesi soğuk algınlığı ve gribin neden olduğu tıkanıklığa eşit derecede yardımcı olur. Tahriş olmuş burun yollarına ve akciğerlere ulaşan nem fayda sağlar.
İlgili 31 soru bulundu
Özellikle de astım tedavisinde kullanılan ve daralan bronşları açmaya yarayan klasik buhar tedavisindeki bazı ilaçlar düz kas gevşetmeye yaradıkları için, bronşları gevşetirken, mide başını da gevşetir ve çocukta reflüyü artırır. Bu nedenle normalde buhar tedavisi ile rahatlamaya alışmış çocuklarda kafalar karışır.
Öksürüğü hafifletmek ve boğazı rahatlatmak için nemli hava önemlidir. Bunun için bir buhar makinesi veya nemlendirici kullanabilirsiniz. Özellikle kış aylarında, evinizin içindeki nem seviyesini artırmak, öksürüğün şiddetini azaltabilir.
Kanık ve ark.'nın (2015) evde nebülizatör kullanan çocuk ve aileleri ile yaptıkları çalışmada standart eğitim ile nebülizatör kullanımının düzeldiği, bu durumun astım semptom skoru ve astım kontrolünde anlamlı iyileşme sağladığı belirlenmiştir.
Astımda semptom giderici olarak kullanılan rahatlatıcı ilaçlardır. Kontrol edici ilaç olarak kullanılmamalıdırlar. Kronik obstrüktif (tıkayıcı) akciğer hastalığında (KOAH) belirtileri azaltmak için ve kurtarıcı ilaç olarak kullanılır.
Astım hastalarına iyi gelen hava %30-50 arasında nem oranına sahip olan havadır.
-Astım hastaları için %30-50 arası ideal nem oranıdır. Nem oranının arttığı dönemlerde astımı olan hasta mümkün olduğunca dışarı çıkmamalı ve nem oranı yüksek olan bölgelere seyahat etmemelidir. -Astım hastaları her zaman havuz yerine denizi tercih edilmelidir.
Alerjik astıma yol açan, en çok bilinen tetikleyiciler arasında toz, polen, hayvan tüyü, nem, küf, keskin koku ve bazı gıdalar başta gelmektedir. Bu tür alerjik astımı tetikleme potansiyeli olan maddelere karşı dikkatli olunmalı ve bu tür ortamlardan olabildiğince uzak durulmalıdır.
Astım hastasının yatak odasında az eşya olmalı, yorganı, yastığı, elyaf olmalı, nevresimleri sık değiştirilmeli ve 60 derecede yıkanmalı, mümkünse nevresim altına koruyucu kılıf kullanılmalı, perdeleri sentetik ve sık yıkanabilir olmalı, yatak odasında halı olmamalı, sigara kesinlikle içilmemelidir.
İlkbahara geçiş döneminde sık görülen alerjik astımın daha çok polen kaynaklı olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Ekinci, hastaların bu dönemde eve gidince mutlaka duş almaları ve kıyafetlerini hemen değiştirmeleri önerisinde bulundu.
Astım kronik bir hastalık olduğu için tamamen tedavisi söz konusu değildir. Astım hastalığı; düzenli takipler ve yaşam tarzı düzenlemeleri ile kontrol altına alınabilir.
VENTOLİN seyreltilmeden kullanılır ancak uzun sürede (10 dakikadan uzun) verilmesi gerekli ise serum fizyolojik ile seyreltilir. İlacınız nebülizör yardımıyla buhar haline getirilir. Aerosol yüz maskesi, T parçası veya soluk borusunun içine yerleştirilen tüp yardımı ile buhar ağızdan solunarak akciğerlere çekilir.
a) Kısa etkili rahatlatıcılar ( Ventolin, Bricanyl ): - Bu ilaçlar hava yollarının çeperini saran ve nöbet sırasında kasılan kasları gevşeterek hava yollarını genişletirler. - Ağız içine püskürtülen formları ( inhaler ) 15 dakika içinde etki etmeye başlar, 4 saat sonra bu etki kaybolur.
VENTOLIN'in hamilelik sırasında kullanımı genellikle önerilmemektedir. Eğer hamileyseniz, hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız veya hamile kalmayı planlıyorsanız doktorunuz ile konuşmadan önce VENTOLIN'i kullanmayınız.
Astım tedavisinde kullanılan en önemli ilaç kortizondur. Astım tedavisinde nefes yoluyla alınan kortizon, ağızdan ya da damar yoluyla alınan kortizondan farklı olmaktadır. Özellikle düzenli olarak kullanımında kilo alımı, kemik erimesi ya da iştah artışı gibi yan etkiler göstermemektedir.
Tıpkı yıkama sırasında olduğu gibi durulama aşamasında da ılık veya soğuk su kullanılmalıdır. Ağızlık aparatı ise yalnızca bireysel kullanım için uygundur. Nebülizatöre başka bir bireyin ihtiyaç duyması durumunda ağızlık mutlaka değiştirilmelidir.
Sigara içen astım hastalarının tedavi sürecinde bırakmaları ve sigara dumanından uzak durmaları gerekmektedir. Soğuk hava: Özellikle soğuk ve kuru havanın solunması, astım ataklarını başlatabilir.
Serum fizyolojik su ile burun yıkama yapılması, soğuk buhar uygulaması ve bol su içilmesi balgamı uzaklaştırarak öksürüğün azalmasını sağlamaktadır. Tahrişe bağlı öksürüklerde boğazdaki tahrişi azaltmak için pastiller ve boğaz spreyleri kullanılabilir.
İlacı paketinden çıkartınız. Hazne içine boşaltınız. İlacı seyreltmek için 2-3 cc ilave serum fizyolojik koymanız ilaçtan yararlanmayı artırmaktadır. (100 cc'lik serum fizyolojik alabilirsiniz).
Buhar tedavisinin bronşiolitli hastalarda hava yollarındaki balgamın temizlenmesine yardımcı olabileceği düşünülmüştür. Ama bilimsel çalışmalarda bu hastalarda soğuk ya da sıcak buhar tedavisinin bir faydasının olmadığı görülmüştür ve rutin kullanımı önerilmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri