Buharda pişirmek için uygun olan balıklar, somon, levrek, alabalık, çupra, sardalya gibi yağ oranı düşük olan balıklardır.
İskorpit, somon, çipura, kalkan, kefal ve kırlangıç; buğulaması yapılabilecek balıklar arasındadır. Sen de bu balıklar arasından dilediğini seçebilir, pratik ve lezzetli bir servis hazırlamanın tadını çıkarabilirsin.
Balıkları pişirmek için bir buhar düzeneğine ihtiyacınız olacak. Bunun için elektrikli bir buhar tenceresi kullanabilirsiniz. Kapaklı bir tencerenin içine yerleştireceğiniz buhar süzgeci de işinizi görür.
Orta ateşte tencerede suyu kaynatıp, üzerine süzgeç yerleştirin ve Brüksel lahanası, havuç, kapya biber, brokoli ve sosladığınız somonu ilave edip, tencerenin kapağını kapatın. 25-30 dk. buharda pişirin.
Balığın pullarını temizleyin, iyice yıkayın, sonra balığın içini temizleyin, tuz ve baharatları sürün. Tenceremize suyu dökün, üstüne buharlı pişirici konteyner koyun ve içine balığı koyun. Tenceremizin kapağını kapatıp 25 dakika pişirerlim. İstediğimiz garnitürlerle servis edin.
İlgili 33 soru bulundu
Hamsi Buğulama Tencerede
Bir tencereye yerleştirerek ocak üzerinde kısık ateşte 15 dakika pişirin.
2 Son olarak somon filetoları tencereye yerleştirin ve kapağını kapatıp, suyu kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra kısık ateşte yaklaşık 10-15 dakika balıkları haşlayın. Somonlar haşlanırken ara sıra bir kaşık yardımıyla suyunu üzerine gezdirin.
Eğer fırın kullanıyorsanız somonu yağsız ve kokusuz şekilde pişirip afiyetle tüketebilirsiniz. Şayet fırın imkanı yoksa yapışmaz geniş bir tavada kısık ateşte somonu pişirebilirsiniz. Kendinden yağlı bir balık olduğu için çok yağda kızartılması önerilmez.
Somon pişirmek için teflon veya yapışmaz yüzeyli bir tava kullanmaya özen gösterin. Somon yağlı bir balık olduğu için, pişirme esnasında ya çok az yağ kullanmanızda fayda var. Somonu tavada arkalı önlü olacak şekilde yaklaşık 8-10 dakika pişirebilirsiniz. Balık yağını salıp, rengini almaya başladığında pişmiş demektir.
Bütün tepsiyi kaplayacak şekilde yağlı kağıt ile örtün. Yağlı kağıdın üzerini de alüminyum folyo ile kaplayın. Bütün buharın tepsinin içinde kalmasına özen gösterin. Kısık ateşte 20-30 dakika pişirin.
Örnek olarak patates, kabak, karnabahar, brokoli, havuç, kereviz, yeşil ve kırmızı biber, patlıcan, taze fasulye, taze bakla, kuru soğan, brüksel lahanası, pancar, bal kabağı, enginar ve taze börülce gibi bir çok sebze sayılabilir. Sebzeler dışında tavuk, kırmızı et ve balık da buharda pişirilebilir besinlerdendir.
Buharda Pişmiş Çipura Filetosu ve Renkli Biberler
Kapya biber, sarı biber, tuz, karabiber ve suyu karıştırma kabına koyup Varoma'yı yerine yerleştirin. 15 dk/Varoma//hız 'ta pişirin. Varomayı dikkatli bir şekilde kenara alın. Varoma kapağını dikkatlice açıp balık filetolarını servis tabağına aktarın.
Balığın buğulaması, sadece levrek, lipsoz ve kırlangıç gibi büyük balıklarla değil; hamsi, sardalye ve kolyoz gibi küçük balıklardan da yapılır. Balık buğlamada, genellikle doğranmış kuru soğan, limon dilimleri, karabiber ve maydanoz, dereotu (özellikle somon balığı için) ve adaçayı kullanılır.
Somon buğulama balık tüketmenin en sağlıklı yollarından biri aynı zamanda.
Tam mevsiminde tazecik palamutları ister fırında isterseniz de tavada ya da fırında buğulama yöntemiyle pişirebilirsiniz. Özellikle palamut balığı buğulama olarak pişirildiğinde lezzetini içine çeker ve sebzelerle çok nefis olur.
Koku: Pişmiş somon lezzetli ve hafif bir kokuya sahiptir. Eğer pişirirken keskin ve ekşi bir koku geliyorsa, somon bozulmuş demektir.
Somon Balığı Kızartması Tarifi Nasıl Yapılır? Yağı tencere koyup kızdırıyoruz. Kızınca mısır ve buğday unu karışımımıza balık dilimlerimizi buluyoruz. 5 dakika kızartıyoruz. Afiyet olsun.
Öncelikle bir kasenin içerisine zeytinyağı, sarımsak, limon ve tuz ekleyip karıştırın. Pişireceğiniz somonları, bu sosun içerisinde 5-10 dakika terbiye edin. Somonu ızgaraya aldıktan sonra her yüzünü 5-6 dakika pişirin. İki tarafı da güzelce piştikten sonra sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
Somon, karbonhidratlara çok yakışır. Somonu ister makarnanın içinde kullanarak deniz ürünlü bir tarif yaratabilir, isterseniz de yanında kinoa ile servis edebilirsiniz. Deniz ürünlü makarna tarifinizin içinde çeşitli yeşil sebzeler ve sarımsak kullanabilirsiniz.
Balığın yağını salmaya başlaması pişmeye başladığının bir göstergesidir. Piştiğini ise renginin kahverengine dönmesinden anlayabilirsiniz.
Yağlı kağıt ile kapatıp 200 derecede ortalama 20 dakika pişiriyoruz . Ardından üzerindeki yağlı kağıdı alıp bir 10 dakikada üzeri nar gibi kızarıncaya kadar pişiriyoruz, afiyetler olsun 🐟🐟.
Buharda pişirmek, suyun kaynama noktasını geçip buharlaşmaya başlaması esası ile yapılır. Pişen malzemenin kesinlikle sıcak suya temas etmemesi, gerek bir aparat/yükselti ile suyun üzerinde sadece buharla temas etmesiyle pişirilir.
Tuzda balık, levrek balığı ile hazırlanan bir yemektir.
Izgarada balık pişirecekseniz çipura ve palamut gibi yağlı ve iri balıkları tercih etmelisiniz. Kızgın yağda kızartmak için küçük balıklar çok daha uygundur. İstavrit, hamsi, sardalya, barbun gibi balıkları kızgın yağda pişirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri