aynı bujiden alacaksanız gerek yok, eğer bosch lpg bujisi alırsanız avans değişeceğinden kalibrasyon yaptırmanızda fayda var.
Bujilerdeki en basit bir arıza bile, yakıt sarfiyatını artırırken motorun performansının da azalmasına neden olur. Buji bozulduğunda basınçlı hava değişimi ateşlenemeyeceği için araç çalışamaz veya çalışsa bile verimsiz çalışır. Gereğinden fazla yakıt tükettiği için aracın diğer ekipmanlarına da zarar verebilir.
*Gaz beyni diyaframı kaliteli değilse veya yırtıksa, beyin işlevini göremez ve araç çekişten düşer. Gaz beyninin hava ve gaz ayarı iyi değilse araç çekişten düşer.
Uygun olmayan buji değişimlerinde araç daha fazla yakıt yakar ve motor performansı düşer.
Kabloların boylarının birebir eşleşmesinden daha önemli olan şey, buji kablolarının sırasını karıştırmamanızdır. Bu kabloları yanlış takılması, sürüşün bozulmasına ve motorun ciddi şekilde hasar görmesine neden olacaktır. Çünkü dağıtıcı yani distribütör kapağı her bir silindire farklı zamanda elektrik gönderir.
İlgili 42 soru bulundu
Kablo Kalitesi: Buji kablosunda en kaliteli kablo Amerikan kablolarıdır. Bunu genelde, kablonun yapısından ve kablonun üzerinde yazan Made in USA yazısı ile anlayabilirsiniz. Fakat ülkemizde, kullanılmasını tavsiye etmediğimiz PVC kablolar üzerinde dahi Made in USA yazarak, kullanıcı kandırılmaktadır.
Hayır olmaz. Buji patlak değilse, ki patlaksa zaten motor patırdar. İridyum buji harici performans farkı olmaz. Bunlar hem uzun ömürlü olur hemde daha iyi ateşler ısınma genleşme oranları normal bujilerden farklıdır.
LPGli Araçlarda Buji Ne Zaman Değişir? LPG'li araçlarda buji değişimi 20 ila 50000 kilometre arasında gerçekleştirilmektedir. Benzinli araçlarda da değişim süreleri ortalama olarak bu değerleri kapsamaktadır. Ancak genel anlamda bujilerin ömrü 50 kilometredir.
Çizik testi: Sahte bujiler genellikle yüksek kaliteli metallerden yapılmış gibi gösteren bir boya ile kaplanır. Bujinin altıgen kısmından çakı gibi keskin bir nesnenin kullanılmasıyla yapılan basit bir çizme testi, bujinin gerçek bileşimini ortaya çıkacaktır.
LPG sistemine sahip olan bir aracın bakımları 10.000 kilometre veya 6 ayda bir ( önce hangisi dolarsa) şeklinde yapılması gerekir.
Bu ayar bilgisayar üzerinde aracın devir bandına göre yapılıyor. LPG ayarının düzenli bir şekilde yapılması ve kontrolünün sağlanması, yakıtı daha verimli kullanmanıza yardımcı olur. Bu yüzden düzenli olarak LPG ayarı kontrolü yaptırmanız faydalı olacaktır.
Motoru 3000-3200 arası bir devire getirip bu devirde sabit tutun. Daha önce sonuna kadar açılan üst limit ayar vanası yavaş yavaş kısılır. Motorun tepki verip devrinin düşmeye başladığı anda vanayı kısmayı bırakın. Yüksek devirli araç kullanmayı seviyorsanız biraz daha açabilirsiniz.
Benzin bujisinin aralığını daraltarak kullanmak yerine aracınıza uygun LPG bujisini kullanın. LPG için özel olarak platin ve iridiumdan üretilen bu bujilerle daha uzun süre daha sorunsuz ateşleme sağlarsınız.
Eğer ki çok sıkılmış ise o zaman yağ veya pas çözücü damlatabilirsiniz. Tam olarak sökemezseniz silindir kafasına zarar verebilirsiniz. Takış işleminde de bujinin ve motorun birbirine temas edecek olan yüzeyinin temiz olmasına dikkat edin sıkarken de tork anahtarı kullanmanız sağlıklı olacaktır.
Gaz-hava karışımının ateşlenmesi daha zordur, çünkü daha yüksek ateşleme voltajı gerekir ve ateşleme bobininin arıza riski artar. NGK LaserLine bujileri 60.000 km ömür süresiyle sunulur ve bu şekilde "normal" bujilerin çok üzerine çıkan performansa sahiptir.
Buji tırnak aralığı kontrol edilmelidir. Tırnak aralığı büyüdükçe yanma yeterince olmayacağından araçta yakıt sarfiyatı artar ve çekişten düşer. Distribütör içindeki platinlerin kontak aralığı kontrol edilmelidir. Bu aralık 0.45-0.50 mm olmalıdır.
Bende ngk LPG 4 var. Gayet iyi. Benzinde de iyi. Bir problem yok.
iridyum bujiler min. 50.000 km kullanılabilir , standart buji takılı ise 20.000 km de değişmek gerekir.. iridyum bujiler uzun kilometre kullanilabilsede 25.000 de bir söküp tırnak ayarını düzenlemek gerekiyor , benim vstrom 2013 model 86.000 km de ve üzerinde fabrikanın taktığı orj.
Araca uygun buji taktıysanız aynı koşullarda yakıt düşer. Buji değişimi yakiti arttirmaz düşürür çekiş kuvvetlenir performans artar ilk calistirmada sağlıklı çalışır.
Gücü sayesinde, iridyum bujiler, benzer platin bujilerden %25'e kadar daha uzun süre dayanabilir. Elektrik enerjisini daha iyi iletmek ve ateşleme verimliliğini artırmak için tasarlanmış ince tel merkez elektrota sahiptir. İridyum, platinden yaklaşık sekiz kat daha güçlü ve altı kat daha serttir.
Bujinin zarar görmesi aracın birçok aksanının olumsuz şekilde etkilenmesine sebep olmaktadır. Bujinin eskimesi ve işlevini kaybetmesi birçok şekilde kendini göstermektedir. Bunlardan biri de araçta oluşan ateşleme ve tekleme sorunudur.
Motosiklet bujisi alanında oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahip olan NGK markası, dünyanın en büyük buji üreticileri arasında geliyor ve dünya genelinde birçok motosiklet kullanıcısının favori buji markaları arasında bulunuyor.
Buji kablonuzu 35.000 – 40.000 KM süresinde değiştirmeniz önerilir. Ama herhangi bir ateşleme ve atlama sorunu oluşması durumda ve kullandığınız kablonun kalitesine bağlı çok daha erken değişim gerçekleşebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri