Büyük bir paket karbonatı makinenin tabanına dağıtın. Sıcak ayarda bir defa kısa süreli olarak çalıştırmaya başlayın. Sirke ile yıkanmış makineyi karbonatla da yıkayarak temizleme işlemini başarıyla bitirmiş oldunuz.
Bulaşık makinesinin temizlenmesi için birçok yol var. Sirke ve karbonat ile temizlemek, limon tuzu ile temizlemek, ya da diğer makine temizleme ürünleriyle temizlemek.
Bir kap içinde 2 kaşık limon tuzu ve 2 bardak beyaz sirkeyi karıştırın. Limon tuzu eridiğinde bu karışımı bulaşık makinesinin içine dökün. Daha sonra sıcak ayarda bir program seçin ve makineyi çalıştırın. Bu şekilde evde bulunan malzemeleri kullanarak giderde oluşan kireçleri yok etmiş olursunuz.
Arap Sabunu
Bulaşık makinesinden rahatsız edici kokuları gidermenin en etkili yollarından biri Arap sabunudur. Arap sabununu ıslak bir beze dökün. Makinenin raflarını bu bezle silin. Aynı şekilde makinenin iç yüzeylerini de Arap sabunu ile iyice silin.
Bulaşık makinenizin programı sona erdikten sonra, fazla buharın dışarıya çıkması için bulaşık makinesinin kapağını bir süre açık bırakın. Daha modern makineler bunu iç fanları sayesinde kendiliğinden yapar. Bardaklarınızı makineden çıkarmadan önce bulaşık makinesinde soğumalarını bekleyin.
İlgili 19 soru bulundu
Bir ölçek sirke ve bir ölçek su ile hazırlayacağınız karışıma matlaşan bardaklarınızı koyun ve bir müddet bekletin. Birkaç saat sonra sirkeli sudan çıkardığınız bardakları yumuşak bir bezle ovun. Su izlerinin nasıl bu kadar çabuk yok olduğuna şahit olacaksınız.
Kurutma işlemi için sıcak hava ile buluşan bulaşıkların üzerinde kalan su damlacıkları sıcakla beraber kurur. Bunun sonunda da başta cam olmak üzere birçok yüzeyde daha mat, lekeli ve damla izlerinin hakim olduğu bir duruş oluşur.
Filtre, makinenin içindeki büyük parçacıkları tutar ve zamanla tıkanabilir. Daha sonra makine içindeki tüm yüzeyleri bir bulaşık deterjanı ve sıcak su karışımı ile temizleyin. Makine içinde biriken kireç ve mineral tortularını gidermek için beyaz sirke veya bir limon suyu/karbonat karışımı kullanabilirsiniz.
Sirke ile Temizlik Yapılır mı? Bilindiği üzere, sirkeden genel olarak yüzey temizliğinde yararlanılmaktadır. Ancak bulaşık makinesinde sirke ile temizlik yapmak mümkün değildir. Bulaşık parlatıcı, sudaki kirecin bulaşıklar üzerinde bıraktığı lekelerin engellenmesini, bulaşıkların üzerinde tortu kalmamasını sağlar.
Bir kaseye beyaz sirke koyun ve makinenin alt rafına yerleştirin. Bir tur sıcak ayarda çalıştırın. Yıkama bittikten sonra, bir paket karbonatı makinenin taban kısmına dağıtın ve sıcak ayarda kısa süreli olarak tekrar çalıştırın. Bu iki malzeme sayesinde makinenizin içi pırıl pırıl olacaktır.
Bulaşık makinesi nasıl temizlenir
Bulaşık makinesi temizleyicisini her 6 hafta ila 3 ayda bir kullanarak bulaşık makinenizi temiz tutabilirsiniz.
Temizlik için en uygun olan çeşidi ise beyaz sirke, yani diğer adı “sirke ruhu” olan saf içerik. Çoğunlukla evcil hayvan sahipleri ve çocuklu aileler, tamamen doğal olduğu ve sağlığı tehdit etmediği için sirke ile temizliği tercih ediyor.
Bulaşık makinesine tuz koymazsanız makineniz bu durumdan zarar görmez. Fakat makineye tuz eklediğinizde bulaşıklarınızın temizliği ve zarar görmemesi kapsamında verimli kullanım sürecini derhal hissedersiniz. Bu nedenle uzmanlar bulaşık makinesi tuzunun her durumda kullanılmasını tavsiye ederler.
Islak ve nemli yüzeylerin mikrop ve bakterilerin üremesi için en uygun ortamlar olduğundan bahsetmiştik. Bulaşık makinesi de çoğunlukla nemli kaldığından belli aralıklarla makinenizin içini Asperox Çok Amaçlı Temizleyici sıvısı ile temizleyerek kir ve lekelerden arınabilirsiniz.
Bir kasenin içine beyaz sirke koyarak bu sirkeli kaseyi bulaşık makinenin içine düz bir şekilde yerleştir. Daha sonra makineyi en sıcak suda ve kısa bir ayarda çalıştırarak beyaz sirkenin kalmış olan yağ lekelerini, küfleri ve kötü kokuları temizlemesini bekleyebilirsin.
Bulaşık makinesi sadece suyla çalıştığında bulaşıklarda yer alan lekeleri çıkarmıyor. Bulaşıkların daha iyi temizlenmesi için temizleyicilerin doğru şekilde kullanılması gerekir. Yanlış kullanım yapılması makinelerin doğru ve etkili olarak çalışmasını engelleyecektir.
Eğer cihazda parlatıcı yerine sirke kullanımında ise; Sirkenin buhar olma özelliği omadığından bulaşıkların üzerinde kalarak bulaşıkların kurumamasını sağlamaktadır.Sirke kullanımında diğer bir ayırt edici özellik ise sirkenin sıcaklıkla birlikte bulaşık makinesi içerisinde koku oluşmasına neden olmasıdır.
Bulaşık makinesi deterjanı yerine sirke ve limon tuzu karışımı Sirke ve limon tuzu karışımı bulaşıklarınızı temizlemeye ve parlatmaya yetiyor. Bulaşıklarınızı sağlıklı bir şekilde yıkayabilmek ve iyi bir şekilde temizlemek istiyorsanız sirke ve limon tuzu karışımını kullanabilirsiniz.
Nasıl yapılır? Öncelikle sirke ve tuzu güzelce karıştırın, ardından çamaşır makinesinin deterjan bölmesine bu karışımı koyun. (Dilerseniz tuzu deterjan bölümüne koyup sirkeyi doğrudan makinenin içine de dökebilirsiniz.) Ardından makinenizi içi boş bir şekilde, 90 derecede 1,5 saat kadar çalıştırın. İşte bu kadar!
Granülsüz olduğu için sıvı bulaşık makinesi deterjanı daha hassas bulaşıklarda toz deterjan yerine tercih ediliyor. Sıvı formu ve hızlı çözünen yapısı sayesinde toz deterjanın bulaşık üzerinde iz bırakması gibi sorunları ortadan kaldıran sıvı ürünlerin de parlatıcı ve tuz ile desteklenmesi gerekiyor.
Bir paket karbonatı makinenin tabanına dağıtın ve ardından sıcak ayarda bir defa daha çalıştırın. Sirke ile yıkanmış makineyi karbonatla da yıkayarak temizleme işlemini başarıyla bitirmiş olursunuz. İkinci yöntem ise Arap sabunudur. Arap sabununu ıslak bir beze dökmekle işe başlayın.
Oysa karbonatın böyle bir işlevi yok. Karbonat kullandığınızda ortamdaki yağ ve kirleri yok edemezsiniz. Daha da kötüsü, bu yağ ve kirler diğer tabak ve bardaklara yapışarak kirliliğin taşınmasına neden oluyor. Kısaca, karbonat kullandığınızda, makinede yıkama yapmamış oluyorsunuz.
Makinenizi yoğun yıkama programında çalıştırmayı deneyin. Yıkama bittikten sonra makinenizin kapağını açın ve buhar çıkışı için 10-15 dakika süreyle havalandırın. Sonrasında kapağı kapatın ve 30 dakika bekledikten sonra tekrar açıp bulaşıklarınızı içinden aldığınızda sorun çözülecektir.
Sirke, karbonat ya da limon tuzu ile birlikte kaynattığınız suyu leğene ekleyin. Su soğuyuncaya kadar temizlemek istediğiniz ürünleri bekletin. Son olarak kireçten arındırdığınız bardakları, tabakları yıkayın. İşte hepsi bu kadar!
Sirke ile Bardak Sarılığı Temizleme
Bu suya bir su bardağı sirke eklenir ve karıştırılır. Bekletme: Bardaklar bu sirke karışımında 15-20 dakika bekletilir. Sirkenin asidik özelliği, bardaktaki leke, kireç ve mineral birikintilerini çözer. Durulama: Bekletme işleminden sonra bardaklar alınır ve bol suyla durulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri