Bulaşık Makinesinde Neler Yıkanır? Tabaklar, kaseler, bardaklar, servis tabakları ve kupalar güvenli bir şekilde makinede yıkanabilir. Özellikle cam eşyaların birçoğunu makinede gönül rahatlığıyla yıkayabilirsiniz. Silikon spatula, kaşık ve silikon kaplar, makinede yıkanabilen ürünler arasındadır.
Mikrofiber bezleri uzun süreli kullanmak için yüzeyindeki kirler ve tozlar, yıkama öncesi mutlaka alınmalıdır. Ayrıca, gözeneklerin yapısının korunması için bez, çamaşır makinesinde yıkanmamalıdır.
Eğer plastik ürünleri bulaşık makinenize atarsanız hasar görebilir ve tehlikeli olabilir. Buna plastik kepçeler, spatulalar ve saklama kapları da dahil. Bunun sebebi plastik ısıtıldığında BPA gibi kimyasalları serbest bırakması ve makineyi açtığınız anda kimyasalların ev ortamınızda salınmasıdır.
Cam ürünlerinizi “alüminyum” içeren malzemelerle birlikte yıkamayın. Bulaşık makinesinde “alüminyum” çözünerek suya karışmakta ve cam ürünlerde bozulmalara neden olmaktadır. (Bazı tava ve tencerelerin tabanları alüminyum içerebilmektedir.) Alüminyum içeren deterjanların da cam ürünlere olumsuz etkileri vardır.
İlgili 21 soru bulundu
Granit tavanın temizliği oldukça kolaydır ve sizi hiç yormaz. Granit tavayı kullanım sonrasında temizlerken şu maddelere dikkat etmeniz önerilir: Sote, kızartma ya da diğer yemeklerin yapımından sonra granit tavayı sudan geçirip bulaşık makinesine koyabilirsiniz. Bulaşık makinesi yıkamasına uygun bir yapıya sahiptir.
Çoğu bulaşık makinesi deterjanı içerisinde az miktarda olsa parlatıcı içeriği bulunur. Ama yine de daha iyi kuruma ve su lekesiz bulaşıklar için normal parlatıcı kullanılmalıdır.
Bulaşık makinesindeki yüksek sıcaklık ve nem, bıçağın hem çeliğine hem de sapına zarar verebiliyor. Bulaşık makinesinde yıkanan bıçakların aşınma direnci azalıyor. Bu da zaman içinde keskinliklerini kaybetmelerine ve paslanmalarına neden oluyor.
Bu sebeple demir döküm, granit, teflon ya da çelik tencere ve tavaların bulaşık makinesinde yıkanması önerilmez.
Her kahve yapımından sonra cezveyi ılık su altında çalkalamak yeterli olacaktır. Çıkmayan, inatçı kahve kalıntıları için, deterjanlı bir sünger ile ovalamak gerekir. Makinenizin kullanım ve bakım talimatında “Makinede yıkanabilir” ibaresi varsa cezveyi bulaşık makinenizde yıkayabilirsiniz.
Bileşenlerin etkileşimi pürüzsüz bir yüzey sağlayarak suyun daha iyi akmasını sebep olur. Parlatıcı kullanmazsanız, en iyi kurutma sonuçlarını normalde elde edemezsiniz.
Makinenizin parlatıcı ayarı olması gerekenden yüksek ise bulaşıklarınızı yağlı bırakabilir. Bu durumu önlemek için öncelikle makinenizin kapağını açın. Deterjan koyduğunuz haznenin yanında bulunan parlatıcı haznesini sola doğru çevirerek açın.
Miss Arap Sabunu, zeytinyağı özlerinden hazırlanmaktadır ve dermatolojik olarak test edilmiştir. Bu nedenle arap sabunu ile temizlik yapmak cildinize ve bulaşıklarınıza zarar vermez.
Teflon tava ocağa mutlaka yağı ile birlikte konulmalıdır.
Her ne kadar teflon tava bulaşık makinesinde yıkanmaya uygundur ibaresi ile satılsa da, yüksek basınca sahip su tavayı çizebilir. Teflon tavanızın daha uzun ömürlü olması için elde yıkamanız daha uygundur. Teflon tavalar yüksek ısı ile kullanılmamalıdır.
Gümüş veya alüminyum parçaları bulaşık makinesinde yıkamayın. Alüminyum ve gümüş parçalar hava, kükürt ve suyun reaksiyona girmesi nedeniyle kararabilir. Bu parçalar yıkandığında, diğer bulaşıklarda, sepetlerde ve bulaşık makinesinin iç kısmında siyah tortuların oluşmasına neden olur.
Çay makinelerinin demlik ve filtre kısımları setteki yerinden çıkarılarak elde veya dileyenler tarafından bulaşık makinesinde yıkanabilen kısımlardır. Bunun için öncelikle su ısıtıcısı kısmında kalan su tamamen boşaltılır ve sonrasında nemli ya da kuru bir bez yardımıyla silinir.
Şaşırtıcı bir şekilde, çoğu porselen bulaşık makinesinde yıkanabilir. Ancak yemek takımınızda metalik görüntüler veya süslemeler varsa, süslemelere zarar vermemek için elinizle yıkayın.
Bulaşık makinesinde yıkanmaz algısından ötürü de bu lekeleri elde yıkamak uğraştırıcı bir hal alır. Öncelikle belirtmek isteriz ki, Pot Art marka döküm tencere ve tavalar temizlik için bulaşık makinesinde rahatlıkla yıkanabilir ve bulaşık makinesinde yıkanmaya karşı garantilidir.
Hayır, normal değil. Bu durum makinenizin yıkama suyunda aşırı miktarda bulaşık makinesi tuzu bulunmasından kaynaklanabilir. Haznenin kapağının düzgün şekilde kapatıldığından emin olun.
Dünyada yapılan araştırmalar bulaşık makinesi ile bulaşıkları yıkamanın %85'e varan su ve enerji tasarrufu sağladığını gösteriyor. Ayrıca bulaşıkların elde yıkamaya göre daha iyi temizlendiği ve daha hijyenik olduğu belirtiliyor.
Sonrasında kapağı kapatın ve 30 dakika bekledikten sonra tekrar açıp bulaşıklarınızı makineden çıkarın. Bulaşık makinenizde yıkadığınız mutfak gereçlerinin yüzeyleri bozulduğunda bozulmadan dolayı üzerlerinden su akışı olmayacağı için yeterli kurutma sağlanamayacaktır.
Oysa limon tuzu bu amaçla üretilmediği için bulaşık makinesinde kullanım için uygun değildir. Limon tuzunun makineye zararları çok çeşitli olabilir. Makinede tıkanma sorunlarına yol açabildiği gibi, makine parçalarına birkaç kullanımdan sonra zarar vermeye başlayacaktır.
Bulaşık makinesine tuz koymazsanız makineniz bu durumdan zarar görmez. Fakat makineye tuz eklediğinizde bulaşıklarınızın temizliği ve zarar görmemesi kapsamında verimli kullanım sürecini derhal hissedersiniz. Bu nedenle uzmanlar bulaşık makinesi tuzunun her durumda kullanılmasını tavsiye ederler.
Tuz kullanımı gerekliliği
Tuz haznesi boş olduğunda ışık yanabilir. Üçü bir arada deterjan kullanıyorsanız tuz eklemenize gerek yoktur. Servis, ürün kurulumu için geldiğinde tuz kullanmanızı önermediyse, hazneye tuz eklemesi yapmanıza gerek yoktur. Tuz ışığının yanması da sorun olmayacaktır.
Bulaşıklarınızın iyice temizlenmemesine neden olan sert su, bulaşıklarda leke bırakır ve mutfak aletlerine zarar verir. Bulaşık makinesi tuzunun, bulaşık makinenizdeki sert suyu yumuşatarak bulaşıklarınızın temiz olmasını sağlaması ve çizilmesini önlemesi, bulaşık makinesi tuzu ne işe yarar sorusuna bir cevap oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri