BULAŞIK MAKİNESİNDE BİR ALÜMİNYUM TOPU Matlaşmış, yeterince parlamayan ve kötü görünen bu tabaklar, bardaklar ve çatal-bıçaklar sanki hiç temizlenmemiş gibi bir görünüm nedeniyle birçok çözüm yöntemini düşündürüyor olabilir. Fakat minik bir alüminyum folyo topu, tüm bu sorunu ortadan kaldırabilir.
Suda bulunan kireç miktarı bulaşıkların üstünde istenmeyen lekelere neden olur. Lekelerin ve tortu kalıntılarının oluşmasını önlemek ve parlak yıkama sonuçları elde etmek istiyorsanız yıkamalarınızda mutlaka bulaşık makinesi parlatıcısı kullanmalısınız.
Suları sert olan bir bölgede yaşıyorsanız bulaşık makinenizde kireç kalıntıları ile karşılaşmış olabilirsiniz. Bu kalıntılar bardaklarınıza ve tabaklarınıza yapışarak puslu bir görünüme neden olabilirler. Neyse ki bardaklarınızdaki kireç kalıntıları temizlenebilir ve kolaylıkla önlenebilirler.
Makinenin su yumuşatma ünitesinin çok yüksek bir ayarda olması da bulaşıkların puslanmasına ve matlaşmasına sebebiyet verebilir. Özellikle hassas cam ürünler bulaşık makinesinde yıkanırken düşük sıcaklıktaki programlar tercih edilerek leke ve pus tutma sorunu önlenebilir.
Bardakları, Tabakları Makine Neden Çizer? Özellikle hazne tam olarak kapanmamış ise ya da yanlış tuz dökümü gerçekleşmişse bu sebepten dolayı bardak ve tabaklar çizilir. Tabii aynı zamanda bulaşık deterjanı bozulmuş ise yine tabak ve bardaklar önemli oranda çizilebilir.
İlgili 38 soru bulundu
Bulaşık makinesine tuz koymazsanız makineniz bu durumdan zarar görmez. Fakat makineye tuz eklediğinizde bulaşıklarınızın temizliği ve zarar görmemesi kapsamında verimli kullanım sürecini derhal hissedersiniz. Bu nedenle uzmanlar bulaşık makinesi tuzunun her durumda kullanılmasını tavsiye ederler.
Makinenizin tuz haznesine tuz eklediyseniz ve makine içerisine taştıysa temizleyin. Kısa bir yıkama programı seçtiğinizde ya da makinenin kapağını hemen açtığınızda su ve kireç lekeleri kalabilir. Ayrıca parlatıcınız bitmiş ya da parlatıcı ayarı düşük kalmış olabilir.
Bir ölçek sirke ve bir ölçek su ile hazırlayacağınız karışıma matlaşan bardaklarınızı koyun ve bir müddet bekletin. Birkaç saat sonra sirkeli sudan çıkardığınız bardakları yumuşak bir bezle ovun. Su izlerinin nasıl bu kadar çabuk yok olduğuna şahit olacaksınız.
Bir sonraki çevrimde aşırı köpük oluşumunu önlemek için parlatıcının dökülmüş kısımlarını bir bezle silin. Parlatıcı miktarı 0 ile 6 arasında değişen seviyelerde ayarlanabilir. Fabrika ayarı 5'tir. Parlatıcı miktarını yalnızca iz bıraktığında (ayarı düşürün) veya bulaşıklarda su kaldığında (ayarı yükseltin) değiştirin.
Eğer cihazda parlatıcı yerine sirke kullanımında ise; Sirkenin buhar olma özelliği omadığından bulaşıkların üzerinde kalarak bulaşıkların kurumamasını sağlamaktadır.Sirke kullanımında diğer bir ayırt edici özellik ise sirkenin sıcaklıkla birlikte bulaşık makinesi içerisinde koku oluşmasına neden olmasıdır.
Filtre, makinenin içindeki büyük parçacıkları tutar ve zamanla tıkanabilir. Daha sonra makine içindeki tüm yüzeyleri bir bulaşık deterjanı ve sıcak su karışımı ile temizleyin. Makine içinde biriken kireç ve mineral tortularını gidermek için beyaz sirke veya bir limon suyu/karbonat karışımı kullanabilirsiniz.
-Bulaşıklarınızın iyi yıkanması için mutlaka tuz ve parlatıcı kullanmalısınız. Bunun nedeni tuz ve parlatıcının suyun içinde bulunan kireç oranını düşürmesidir. -Eğer sularınız çok kireçliyse ve bardaklarınız da kireç sebebi ile lekeler oluşuyorsa bunu engellemek için makinenin parlatıcı haznesine sirke koyabilirsiniz.
Buğulu bardaklar nasıl temizlenir sorusu için uygun yöntem arıyorsanız limon ve karbonat gibi doğal seçenekleri de deneyebilirsiniz. Hassas olan bu ürünleri temizlerken nazik olmanız tavsiye edilir. Limon suyu ve sirke kullanımı da bardakların parlamasını ve kısa sürede temizlemesini sağlar.
Bu nedenle bulaşık makinesi parlatıcısı yerine elma sirkesi kullanabilirsiniz. Sirke ve limon tuzu karışımı bulaşıklarınızı temizlemeye ve parlatmaya yetiyor. Bulaşıklarınızı sağlıklı bir şekilde yıkayabilmek ve iyi bir şekilde temizlemek istiyorsanız sirke ve limon tuzu karışımını kullanabilirsiniz.
Parlatıcı kullanılmadığında ise su damlacıkları cam ve diğer materyallerden elde edilen ürünlerin üzerinde kalıyor. Sonrasında yüksek ısıda kurutma fonksiyonu devreye girince o damlacıklar bulaşıkların üzerine işliyor diyebiliriz.
Bulaşık makinesinden çıkan bardaklar üzerindeki beyaz bir kalıntı, bulaşıklar üzerinde sık sık gördüğünüz su lekeleri ve bulaşık makinenizin kapağı etrafında gri veya beyaz bir birikinti kireç tortusuna işaret eder. Bu belirtileri fark ettiğiniz an suyunuzun kireçli olduğunu anlarsınız.
Makinenin tuz haznesine konan bulaşık makinesi tuzunun ömrü suyun sertliğine bağlıdır. Bu nedenle haznenin belli periyotlarla kontrol edilmesi gerekir. Satın aldığınız bir paket bulaşık tuzu ortalama 2-3 ay gidecektir.
Makinenizin ön kısmındaki tuşların olduğu bölümde yer alan parlatıcı ışığı yanıyorsa, haznedeki parlatıcı bitmiş olabilir.
Tuz kullanımı gerekliliği
Tuz haznesi boş olduğunda ışık yanabilir. Üçü bir arada deterjan kullanıyorsanız tuz eklemenize gerek yoktur. Servis, ürün kurulumu için geldiğinde tuz kullanmanızı önermediyse, hazneye tuz eklemesi yapmanıza gerek yoktur. Tuz ışığının yanması da sorun olmayacaktır.
Karbonat ile Bardak Parlatma
Sadece karbonat ve bulaşık süngeri kullanarak bardaklarınızı pırıl pırıl yapabilirsiniz. - 1 yemek kaşığı kadar karbonatı bir kaba koyun ve hafifçe ıslattığınız bulaşık süngerini karbonata iyice sürün. - Ardından bulaşık süngeri ile bardakların her yerini yumuşak bir şekilde ovalayın.
Bir kağıt havlu, bez ya da süngerin üzerine bir miktar aseton dökün ve etiketi çıkarttıktan sonra kalan tortuyu iyice ovalayın.
Sirke ile Bardak Sarılığı Temizleme
Bu suya bir su bardağı sirke eklenir ve karıştırılır. Bekletme: Bardaklar bu sirke karışımında 15-20 dakika bekletilir. Sirkenin asidik özelliği, bardaktaki leke, kireç ve mineral birikintilerini çözer. Durulama: Bekletme işleminden sonra bardaklar alınır ve bol suyla durulanır.
Makinenin fişi ulaşabileceğiniz bir konumdaysa prizden çıkarın. Makinenin kapağını açtıktan sonra alt sepeti çektiğinizde sol tarafta yer alan ve bidon kapağına benzeyen tuz bölmesini sola doğru hareket ettirerek açın. Buradaki haznede bir miktar su bulunur. Haznedeki tuz bitmesi durumunda ışık yanmaz.
Oysa karbonatın böyle bir işlevi yok. Karbonat kullandığınızda ortamdaki yağ ve kirleri yok edemezsiniz. Daha da kötüsü, bu yağ ve kirler diğer tabak ve bardaklara yapışarak kirliliğin taşınmasına neden oluyor. Kısaca, karbonat kullandığınızda, makinede yıkama yapmamış oluyorsunuz.
Böylelikle sudaki yüksek kalsiyum ve magnezyum azaltılarak, kireç oluşumu engellenir. Oysa limon tuzu bu amaçla üretilmediği için bulaşık makinesinde kullanım için uygun değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri