Çoğunlukla kendi içinde virgülle ayrılmış grupları birbirinden ayırmak ve sıra cümleleri birbirinden ayırmak için; virgülden kuvvetli, noktadan zayıf bir duraksama işareti olarak kullanılır. Noktalı virgül kendinden önce gelen sözcüğe bitişik yazılır ve sonraki sözcükle arasına bir boşluk konur.
Aralarında şekil ve anlamca ilişki bulunan, birbirine bağlaçsız bağlanan ve aralarındaki duraklama kısa olan cümlelerin arasına noktalı virgül konur: At ölür, meydan kalır; yiğit ölür şan kalır. (Bu cümlelerin arasına nokta konabilirdi, ama duraklama kısa olduğu için noktalı virgül konmuş.)
Virgülle ayrılmış örnekleri farklı örneklerden ayırmak için noktalı virgül kullanılır: kavun, karpuz, kelek; lâhana, pırasa, ıspanak; bisküvi, kraker, çikolata...
İlgili 32 soru bulundu
Noktalı virgül ise virgüle yakın bir tanımı olsa da önemli farklara da sahiptir. Noktalı virgül, kendi içinde virgülle ayrılmış grupları, sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için kullanılan, virgülden daha kuvvetli ama noktadan daha zayıf bir duraksama işaretidir.
Bir cümlede açıklama yapılacaksa iki nokta, içinde sıralı virgül bulunan cümlelerde de noktalı virgül konulur. Cümle içinde arasözlerin başında-sonunda, satır sonunda yarım kalan sözcükte kısa çizgi; konuşma metinlerinde de uzun çizgi kullanılır. 2) Kavramları tanımlarken veya açıklarken kullanılır.
Virgül (,)
– Cümlede art arda sıralanan eş görevli sözcük ve sözcük öbekleri arasına virgül konur. Örnek: Pazardan erik, kiraz, çilek ve kavun aldık. – Sıralı cümlelerin arasına virgül konur. Örnek: İstediğim kitabı dolaptan aldı, bana uzattı. – Seslenme (hitap) sözlerinden sonra virgül konur.
3- Noktalı virgül (;)
Sıralı cümlelerdeki eş sözcükleri birbirinden ayırmak için kullanılır. - Annem sana etek ve çanta; bana gömlek ve gözlük almış.
Ayrıca; çağrı, emir, hitap ve yasaklama bildiren cümlelerde de ünlem işareti konulur. Bu işaretin olduğu cümle vurgulanarak okunur.
Noktalama işaretleri arasında en önemli görevleri üstlenenlerden biri noktalı virgül. Genellikle kendi arasında virgülle ayrılan grupları birbirinden ayırmak ve sıra cümleleri birbirinden ayırmak için noktadan daha zayıf, virgülden ise daha kuvvetli bir duraksama işaretidir.
Örneğin bir cümlenin bittiğini belirtmek için sonuna nokta konur. Virgül aynı türden kelimeleri birbirinden ayırır. Noktalı virgül ise genellikle sıralı ve birleşik cümlelerin arasında kullanılır.
Cevap : Merhaba hocam, Merhaba arkadaşlar, çünkü bu hitap oluyor. O yüzden virgül arkadaşlar veya hocamın yanına konmalıdır.
Cevap. Noktalı virgülden sonra paragraf başı yapılır.
Noktalı virgül, farklı cins ve türlere ait isimleri birbirinden ayırmak için kullanılır.
Cümle içerisinde virgülle ayrılan türleri, örnekleri birbirinden ayırmak için noktalı virgül kullanılır. Örn: Yaz meyveleri karpuz, kavun, çilek; kış meyveleri portakal, mandalina ve greyfurtdur. Sıralı cümleler içerisinde virgül varsa bu cümleleri birbirinden ayırabilmek için noktalı virgül kullanılır.
SELAM! SORUMUZ: Çünküden sonra hangi işaret gelir Sonra hangi işaret gelir? CEVAP: Noktalı virgül gelir. Noktalı virgül=“ ; ” Çünkü; “çünkü” kelimesi burada bağlaç olarak kullanılır, yani iki cümleyi birbirine bağlar.
Doğrulanmış Cevap. İki nokta : Bir açıklama yapılacağı zaman veya bir kişinin söylediklerini belirtmek amacıyla kullanılırken ; Noktalı virgül: Bitmiş bir cümleyi diğer cümleye bağlaç yardımı olmadan bağlama görevi görür ve virgül ile ayrılmış örnekleri diğer örneklerden ayırmak için kullanılır.
Doğrulanmış Cevap. Cevap: Atatürk diyor ki: şeklinde yazılır ve İKİ NOKTA KULLANILIR.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri