Gerba'nın araştırmaları ortalama bir tuvalet klozetinde 6.5 santimetre karede 50 bakteri varken, bir süngerde santimetre karede 10 milyon bakteri ve bezlerde de bir milyon bakteri olduğunu ortaya koydu. Diğer bir deyişle mutfak süngeriniz tuvaletinizden 200 bin kat daha kirli olabilir.
Bulaşık süngeri kullanımı her ne kadar pratik gibi görünse de Prof. Dr. Canan Karatay hijyenik olmadığı konusunda uyarıyor. Gün içerisinde ıslak kalan bulaşık süngeri milyonlarca bakteri bulunduruyor.
Doğal süngerler arasında ağaç liflerinden, kabak lifinden, deniz canlısı olan süngerden üretilen bulaşık süngerleri yer alırken sentetik bulaşık süngerleri ise poliüretan, selüloz ve polyester kullanılarak üretilir.
"BULAŞIK SÜNGERLERİ ASLA KURUMUYOR"
Pek çok bakteri zararlı olmasa da, Salmonella gibi olanlar süngerlerden ellere, mutfak yüzeylerine ve ekipmanlara yayılabilir. Bunlar insanları hasta edebilir.
Süngerler [Porifera; Latince, porus (delik) ve ferre (taşımak)], omurgasız hayvanlar şubesi.
İlgili 38 soru bulundu
Araştırmada E. coli bakterisi gibi bakterilerin yoğun olarak bulunduğu eşyaların başında bulaşık bezleri ve süngerleri bulunduğu ortaya çıktı. Bulaşık süngerlerinin ya da bezlerinin yüzde 75'i koliform bakteri taşıyordu. Koliform bakteri tehlikeli değil ancak dışkı bulaşmasının bir işareti olarak kabul ediliyor.
Bir kap içine su doldurun ve suyun içine birkaç damla çamaşır suyu ekleyin. Süngerleri bu suyun içinde 5 dakika kadar bekletin. Süngerler çamaşır suyunda bekledikten sonra güneşte kurumalıdır. Süngerin emdiği suyu süzerek bir cam kenarında ya da açık havada kurutabilirsiniz.
Süngerlerin düzenli olarak değiştirilmesi gerekir. Uzmanlara göre bulaşık süngerlerinin ömrü yaklaşık 2 hafta kadar. 2 hafta boyunca düzenli olarak kullanılan ve kullanım sonrasında kurutulan süngerlerin değiştirilmesi gerekiyor.
Bulaşık süngeri plastik malzemeler kullanılarak üretilir. Kabak lifi ise tamamen doğal kabaklardan elde edilir. Bulaşık süngeri bulaşık yıkarken deterjanla temas ettiğinde köpürür ve şişer. Kabak lifi ise bulaşık süngeri kadar köpürmez ancak doğal yapısı sayesinde temizlikte son derece iyi sonuçlar verir.
Silikon bulaşık süngeri, insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde hazırlanır. Bunun yanı sıra tencere, tava ve tabak gibi eşyaların yüzeylerine zarar vermeden temizlenmesine olanak tanır.
Gerba'nın araştırmaları ortalama bir tuvalet klozetinde 6.5 santimetre karede 50 bakteri varken, bir süngerde santimetre karede 10 milyon bakteri ve bezlerde de bir milyon bakteri olduğunu ortaya koymuş. Yani mutfak süngeri tuvaletlerden 200 bin kat daha kirli olabilir.”
2.SÜNGER ve ÖZELLİKLERİ
Konumuzu oluşturan depolama malzemesi olan süngerin ana hammaddesi latex olmasına rağmen, doğal latexin piyasadaki sünger talebini karşılayamaması neticesinde bilim adamları 1937 yılında poliüretan hammaddesini oluşturarak, bundan sünger elde etmeyi başardılar.
Malzemeler. Sentetik süngerler polyester, poliüretan veya bitkisel selülozdan yapılabilir.
Dünyada yapılan araştırmalar bulaşık makinesi ile bulaşıkları yıkamanın %85'e varan su ve enerji tasarrufu sağladığını gösteriyor. Ayrıca bulaşıkların elde yıkamaya göre daha iyi temizlendiği ve daha hijyenik olduğu belirtiliyor.
Plastik Eşyalar:
Yüksek sıcaklıktan dolayı deforme olabilecekleri için plastikler de bulaşık makinelerinde yıkanmamalıdırlar. Plastik eşyaların makinede yıkanma özelliği varsa da bu eşyalar makinenin sadece üst sepetinde yıkanmalıdırlar.
Mikrofiber bezleri uzun süreli kullanmak için yüzeyindeki kirler ve tozlar, yıkama öncesi mutlaka alınmalıdır. Ayrıca, gözeneklerin yapısının korunması için bez, çamaşır makinesinde yıkanmamalıdır.
BİTKİ SÜNGERİ NASIL KULLANILIR? Yenilebilen bir bitkinin kökünden elde edilen %100 saf süngerlerdir. Sertliği, sudan çıktıktan sonra kupkuru olan deniz süngerinden farksızdır. Suyla ıslatıldığında mükemmel bir cilt cilalayıcı, ölü hücre temizleyici, kan dolaşımını artırıcı, bakteri gidericiye dönüşür.
Kabak lifi yapısı gereği bulaşık süngeri gibi köpürmez ve bu sebepten iyi temizlemediği algısına kapılanlar olabilir. Ancak kabak lifi doğal yapısı gereği, temizlikte oldukça iyi sonuçlar verir. Köpürmediği için de bulaşık süngerinden çok daha kolay arındırılır ve durduğu yerde bakteri üretmez.
Kabak lifi benim özellikle kullandığım üzere elde bulaşık yıkamak için, bulaşık süngeri yerine kullanılır. Ayrıca vücut lifi olarak da mükemmel bir üründür.
Ilık su dolu bir bardağa süngerinizi batırın ve iyice şişmesini sağlayın. Ardından sıvı sabun ve zeytinyağı ile süngerinizi ovalayarak köpürtün. Süngeri yoğurdukça içindeki kirler dışarı akacaktır. Ardından süngeri bol suyla durulayın ve kağıt havluyla kurulayın.
Süper Emici ve Hızlı Kuruyan Sünger Bezleri: İsveç bulaşık bezlerimiz, geleneksel bir mutfak havlusunun avantajlarını bir selüloz süngerinin süper emiciliği ile birleştirir. Sünger bezlerinin içindeki küçük delikler sayesinde kendi ağırlığının 20 katına kadar sıvı tutabilir.
bulaşığın bulaşıklık derecesi ile değişkenlik gösteren bir süreçtir. bulaşık gerçekten çıkarılması zor bir durumdaysa bulaşık süngerinin yeşil tarafı kullanılır. yumuşaksa yumuşak tarafı.
Araç yüzeyine direkt olarak kuru bir bez veya süngerle temizlik yapmak, halihazırda yüzeyde bulunan toz ve kirlerin sürtünmesine sebep olarak araçta çizilmelere yol açıyor. Bu nedenle araba temizliğinde ilk adım her zaman yüzeydeki kirlerin suyla akıtılması olmalı.
Hasta Temizleme Süngeri Nedir? Banyo yapmanın zor olduğu durumlarda pratik vücut temizliği sağlanması düşünülerek Sier Sağlık tarafından özel üretilmiş sünger'in üzerine şeritler halinde nemlendirici ve hoş kokulu özelliği olan şampuan emdirilmiş tek kullanımlık hijyenik temizlik lifidir.
1- Süngeri, suyla ıslanıncaya kadar ılık suyla ıslatın ve bükmeden hafifçe sıkın. 2-Yüzünüzü nazikçe temizleyin / vücudunuzu ise süngerle, dairesel hareketlerle, tek başına veya temizleme jeli ile nazikçe masaj yapın. 3- Her kullanımdan sonra süngeri durulayın ve bükmeden sıkın. Açık havada kurutmak için ipiyle asın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri