Bulaşık makineleri ortalama 12 litre su ile bütün bulaşıkları yıkayabilir. Oysaki elde yıkama yapıldığında bu miktar yalnızca birkaç parçanın temizlenmesine yetebilir. Üstelik zorlu kirlerde uzun süre suda bekletme ve normalden daha fazla su kullanma durumu oluştuğu için harcanan su daha da artar.
Dünyada yapılan araştırmalar bulaşık makinesi ile bulaşıkları yıkamanın %85'e varan su ve enerji tasarrufu sağladığını gösteriyor. Ayrıca bulaşıkların elde yıkamaya göre daha iyi temizlendiği ve daha hijyenik olduğu belirtiliyor.
Elektrikli ev aletleri üreticilerine göre, bulaşık makinesi kullandığınızda elde yıkamaya kıyasla 2,5 kat daha az enerji ve 3,5 kat daha az (35 litreye karşılık yaklaşık 10 litre) su kullanırsınız.
Bulaşık deterjanları kirli tabaklardaki yemek kalıntılarına yapışarak görevini yapıyor. Eğer deterjan yapışıp temizleyecek bir şey bulamazsa işini de yapamaz. Bu da sadece yıkama programının daha az verimli olmasına sebep olmakla kalmaz, ayrıca deterjanı da ziyan etmenize sebep olur.
4 kişilik bir ailenin bulaşığı elde yıkandığı zaman 80 ile 120 litre su kullanılır. Oysa bulaşık makinası aynı bulaşığı sadece 12 litre su ile yıkar. Bu da yılda 26 ile 40 ton suyun kurtarılması demektir.
İlgili 34 soru bulundu
SICAK SU MU, SOĞUK SU MU? Çoğu durumda yağları çıkarmak ve bakterilerden kurtulmak için sıcak su kullanmak önerilir. En iyi sonuçları almak için yıkama suyunun sıcaklığı en az 45 Santigrat derece olmalıdır.
Bu önlemleri alet bazında gruplandırarak, sıraladım. Bulaşık makineleri saatte ortalama 1000-1500 Watt arasında elektrik harcarlar. Programına bağlı olarak ise bir yıkamada harcadığı ortalama su miktarı 10-16 lt arasında değişir.
Enerji ve Su Tasarrufu: Bulaşıkları makinede yıkayarak ve üst enerji sınıflarını tercih ederek elektrik ve su tasarrufu yapmanız mümkün.
Elde yıkama programı, genellikle 40 derece veya altındaki düşük sıcaklıkları kullanıyor. Çamaşırlarda daha az sıkma kullanarak giysilerin tambura takılma veya yırtılma olasılığını azaltıyor. Bir giysinin elde yıkama gerektirip gerektirmediğinden emin olunmadığı durumlarda etiketi kontrol etmek gerekiyor.
Halbuki bulaşıkları makineye koymadan önce sudan geçirmek, hatta elde yıkamak, makine deterjanının etkinliğini azaltıyor ve israftan başka bir işe yaramıyor. Bununla birlikte tabaklarınızı makineye koymadan önce mutlaka sıyırın.
Çamaşır suyu makinenin ön yıkama gözüne konulmalı deterjanla karıştırılmamalıdır. Elde çamaşır yıkarken çamaşır suyu kullanımında ise çamaşırın doğrudan kıyafetin üstüne dökülmemesi, mutlaka su ile seyreltilmesi gereklidir.
Gerçekte bulaşık makinesi düşündüğünüz kadar fazla su kullanmaz ve bulaşıkları elde yıkamaya göre çok daha verimlidir; paradan ve zamandan tasarruf etmenizi sağlar. Bir bulaşık makinesi yıkama başına ortalama 15 litre su harcar.
Süngere bir miktar deterjan sıkıp daha sonra ekleme yapmadan o deterjanla yıkayabildiğiniz kadar bulaşık yıkayın. Süngerde deterjan bitince bir mola verip başka bir iş yapın. Sonra yeniden bulaşık yıkamaya dönün. Böylece çok fazla sıkılmadan işinizi tamamlayabilirsiniz.
Bulaşık makinesinde deterjanlar yağ ve kirleri yok edip ortamdan uzaklaştırıyorlar. Parlatıcılar da durulama ile ortamdaki bu deterjanları uzaklaştırıyor. Böylelikle her türlü kirden uzak tabaklarımız oluyor. Bundan dolayı bulaşık makinesi sağlıklıdır.
Çoğu bulaşık makinesi deterjanı içerisinde az miktarda olsa parlatıcı içeriği bulunur. Ama yine de daha iyi kuruma ve su lekesiz bulaşıklar için normal parlatıcı kullanılmalıdır.
Doç. Dr. Ahmet Murat KOCA, şunları söyledi: “Eller mutlaka uygun sabunla yıkanmalı ve yıkama süresi en az 30 saniye olmalıdır. Ayrıca ellerde gözle görülür bir kirlenme olduğunda da antimikrobiyal sabun kullanılabilir.
Bu yıkama sembolü, giysinin maks. 30 °C'de elde (elde yıkama ile ilgili uygun önerileri bizden alabilirsiniz) veya elde yıkanabilir pamuklular için özel bir elde yıkama programına sahip makinelerde yıkanabileceğini göstermektedir.
Ayrıca su miktarı da daha azdır ve fazla su tüketiminin önüne geçilir. Isıtmadan tasarruf edilen enerji o kadar yüksektir ki, yıkama süresi bu nedenle uzun tutulur. Sürenin uzunluğu için harcanan enerji miktarı ise düşüktür.
Bulaşık makinelerine yapılan yorumlar dikkate alındığında; en iyi bulaşık makinesi markaları sıralamasında Arçelik, Electrolux ve Hoover bulunuyor. 2023'te satın alınabilecek bulaşık makinesi tavsiyesi olarak da Arçelik 6144, Altus 413 P, Profilo BMA6253EG modelleri; ucuz fiyatlı, enerji tasarruflu ve çok sayıda ...
Alternatif Yıkama seçeneği ile hem alt ve üst sepetinizin her yerini kullanabilir, böylelikle su ve enerjiden tasarruf sağlayabilirsiniz. Yıkama süresince program aşamaları pano üzerinde yer alan program takip lambalarından izlenebilir. Seçtiğiniz yıkama programı bittiğinde pano üzerindeki Bitti lambası yanar.
Bulaşık makinesi hangi programda daha az enerji harcar? Ekonomik program, bulaşık makinesinde daha az enerji tüketimi sağlayarak diğer programlara göre daha ekonomik bir seçenektir. Bu program düşük sıcaklıkta ve uzun süreli yıkama yaparak enerji tasarrufu sağlar.
Ütü, elektrikli ısıtıcı ve saç kurutma makineleri elektrik faturasını en çok etkileyen ev aletleri arasında gösterilir. Kullanmadığınız elektronik cihazları prizden çekerek enerji tasarrufunu göz önünde bulundurarak çalıştırmanız önerilir.
Evde en fazla enerji tüketen kalemler aydınlatma, beyaz eşyalar (buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırınlar ve ocaklar), ısıtıcılar ve ütüdür. Evlerimize satın alacağımız/aldığımız ev aletlerinin (çamaşır ve bulaşık makinesi, musluklar, rezervuarlar) verimli su tüketmelerine dikkat etmeliyiz.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri