Üvez meyvesi kış aylarında toplanıp tüketilmeye hazır hale gelir. Ancak üvez bitkisi dalından koparılır koparılmaz yendiğinde tadı oldukça acı ve kekremsi olduğundan, dağ meyvesi yenilmeden önce en az 10 gün kadar olgunlaşması beklenmelidir.
Çiğ olarak fazla miktarda tüketilmesinin zararlı olduğu belirtilmektedir. Üvez meyveleri pişirilerek yenilmelidir. Böylece içerdiği parasorbik asit sorbik aside dönüşerek vücutta olumlu etki gösterir. Üvez meyvesi kurusu çay şeklinde kaynar suda 2-3 dakika demlenerek de tüketilebilir.
İtiraf edelim, taze meyvelerinden büyük miktarda alındığında, tadı acı ve ekşi gelebilir; ishal ve keyifsizlik gibi şikâyetlere yol açabilir, ancak zehirli değildir. Yabanî kuş üvezi fidanı, daha çok orman kenarlarında, 2.400 m yüksekliğe kadar olan kayalık fundalıklarda yetişir.
Üvez, gülgiller familyasının en minnoş üyelerinden biri. Kışın yapraklarını döken, boyu 25 metreye kadar çıkabilen türleri olduğu söylense de ülkemizde genel olarak orta boylu bir ağaç olarak anılan bu bitkinin aslında birçok türü var.
Sorbus (Roseceae) türlerine verilen genel ad. Kışın yapraklarını döken, dikensiz, basit veya pennat yapraklı ağaç ve beyaz çiçekli ağaç veya ağaççıklardır. Eyvaz, ivaz, ivez, övez diye de bilinir.
İlgili 21 soru bulundu
Üvez ülkemizde daha çok Marmara Bölgesi, İç Anadolu'nun kuzeyi, Orta ve Batı Karadeniz Bölgesi, Ege'nin iç kısmı, Göller yöresi ve Hatay yöresinde rastlanmaktadır.
b) Halk arasında; Kuş üvezi meyvesi hem ishal hem de kabızlık yapıcıdır. Şayet tazesi yenilirse ishal yapar, kurutulmuş veya kaynatılmışı yenirse kabızlık yapar.
Taze üvez meyveleri pişirilmeden fazla miktarlarda tüketildiğinde mide ağrısı, diyare, kramp, kusma, mide bulantısı ve hatta böbrek hasarı gibi bir dizi probleme neden olabilir. Meyveler ciltte tahrişe ve kızarıklığaneden olabilir. Hamile kadınlar ve emziren annelerözellikle dikkatli olmalıdır.
Meyve sinekleri, nane, lavanta, okaliptüs, limon otu ve karanfil gibi oldukça hoş kokulu doğal kokulardan nefret eder. Meyve sineklerini uzaklaştırmak için en güzel yollardan biri bu kokuları kullanmak olabilir. Çünkü bu kokuları kullandığınızda eviniz mis gibi kokacaktır.
Sorbus sözcüğü Latince "Sorbum" sözcüğünden gelir ve "meyve" anlamı taşır. Anadolu' da üvez ismi sadece Sorbus domestica türü için kullanılır. Diğer üvez türlerinin yaygın adı "geyicek elması, geyik elması, kuş elması ya da kuş armutu" şeklindedir.
Üvez meyvesinin inanılmaz 5 faydası! Bu minik üvez meyvesi oldukça besleyicidir ve yüksek düzeyde C vitamini , sorbik asit ve diyet lifi içerir , ancak çoğunlukla benzersiz antioksidan bileşimleri nedeniyle popüler bir meyve haline gelmiştir.
Ateş Dikeni Çiçekleri Pek Hoş Bir Kokuya Sahip Değildir. Yaz Sonlarında Öbek Şeklinde Meyveleri Yetişir. Bu Meyveler Olgunlaştığında Yenilir. Meyvelerinden Reçel Yapılır.
Sarbus aucuparia türünden olan üvez ağacı, daha çok Kuzey Anadolu'da yetişen bir bitki türüdür. Özellikle de meyveleri için birçok farklı bölgede yetişen bir tür olduğunu söylemek mümkün. Türkiye'de özellikle Marmara ile Karadeniz Bölgesi'nde yetiştirilir.
Üvez denilen meyvesi, muşmula gibi olgunlaştığı zaman yenir. Türkiye'de 11 kadar üvez türü bulunur.
Göz iltihabının nedenleri bilinmese de enfeksiyonlar (toksoplazma, HPV virüsü, tüberküloz gibi), bağışıklık sistemi hastalıkları (Sedef hastalığı, MS, Behçet hastalığı gibi) ya da göze gelen darbelerin neden olduğu tahmin edilmektedir. Ağırlıkla 20-60 yaş arasında görülen üveit, ilaçlar yoluyla tedavi edilebilir.
Muşmulanın 100 gramında 49 kalori bulunmaktadır. 1 adet (20 gr) muşmula 10 kaloridir.
üvez,ısırdığında kaşıntı veren küçük bir sinek teriminin Türkçe Türkçe sözlükte anlamı sivrisineği andıran ancak ses çıkarmadığı için daha tehlikeli olan kızıl renkte sıcak ortamları seven sineklere verilen ad.
C vitamini suda eriyebilen bir vitamin olduğundan vücutta birikmez, fazla terlemeyi önler, sivrisinekler de bundan nefret eder. Fesleğen, reyhan ve karanfil kokusu sivrisinekleri uzaklaştırır. Cam önüne koyabileceğiniz bu bitkileri başucunuza koymak daha etkili olmasını sağlar.
Sivrisineklerin sevmedikleri kokuları; lavanta, portakal, limon, ada çayı, kadife çiçeği, karanfil, okaliptüs, defne, reyhan, sarımsak, soğan, sirke ve biberiye olarak sayabiliriz.
En iyisi ilk 3 ay uzak durmaktır. Üzümler hem anne hem de bebeği etkileyebilecek ısı üretme özelliklerine sahiptir. Aynı zamanda, bu dönemde hormonal dengesizliği arttırdığı bilinen resveratrol adlı bileşiği içerir. Beraberinde üzümlere genellikle kolayca temizlenemeyen ilaç kalıntıları püskürtülür.
Elma içeriğinde bulundurduğu vitamin ve mineraller sayesinde cildi güzelleştirir. Elmanın içeriğinde A, B6, C, E ve K vitamini bulunmaktadır. E vitamini cildi güzelleştirmeye fayda sağlamaktadır. Elma tüketimi bebeğin cildinin güzelleşmesine fayda sağlamaktadır.
Hamilelikte yemeniz gereken meyveler
Hamilelik sırasında tüketebileceğiniz meyveleri ise çilek, kiraz, kayısı, limon, muz, armut, kivi, mango, karpuz, portakal, elma, avokado, nar, guava olarak sıralayabiliriz.
Özellikle bir şeker olan üvez şeker hastaları rejimi için iyi bir tatlandırıcıdır. Meyveleri ve yaprakları kabız edicidir. Yine meyveleri idrar söktürücü, kadınlarda adetleri kolaylaştırıcı etkilere sahiptir.
Yapılan araştırmalarda üvez meyve kurusunun kaynatılıp içildiğinde ya da yenildiğinde yapraklarının kabız yapıcı etkisi bilindiğini anlatan Prof. Dr. Gerçekçioğlu, ''Taze meyvesi de bol tüketilirse müshil etkisi gösterebilir.
Antioksidan içeriği sayesinde kansere karşı koruyucudur. Yine barındırdığı antiosidan özelliği ile yaşlanma emarelerini azaltır. Lif içeriği yüksek olan hünnap sindirimi düzenler, kabızlığa karşı iyi gelir. İçerdiği A ve C vitaminleri ile hünnap karaciğer için de koruyucudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri