Buna göre Müslüman bir hanımefendi dış tesettüründe siyahı tercih edebileceği gibi, kahverengiyi de tercih edebilir. Laciverti giyebileceği gibi, gri rengi de giyebilir. Bu noktada herhangi bir yasak, her hangi bir haramlık söz konusu değildir.
Bu sebeple müslüman kadın, dilediği renkte elbisegiyebilir (hicabı dilediği renkte olabilir). Ancak giydiği elbisenin rengi, erkeklere âit olan elbiselerin renginde olmaması ve zînet olan yani erkeklerin bakışlarını üzerine çeken (cezbeden) nakışlı ve süslü elbise giymemesi gerekir.
Tesettür aynı zamanda iffet, fazilet, şeref, hürriyet ve saadettir. Evet; ayet-i celile açıkça gösteriyor ki, müslüman kadınların yüzleri, elleri ve bir rivayete göre ayakları hariç, bütün uzuvlarını örtmeleri farzdır. Açmaları ise haramdır.
İslâm alimleri kadının örtünmesi ile ilgili şu hükümleri çıkarırlar: - Kadının örtüsü sadece başörtüsü ile sınırlı değildir. Kadın örtünürken elleri ve yüzleri hariç vücudunun tamamını kapatmalıdır. saçılmayın.
Âyet-i kerime ve hadis-i şeriflerde, örtünme şekli bildirilmemiştir. Belli bir şekil olsaydı, elbette Kur'an-ı kerimde ve hadis-i şeriflerde açıkça bildirilirdi. Bunun için, (Entari veya ferace giymek şarttır) demek yanlış olduğu gibi, (Çarşaf giymek şarttır) demek de yanlıştır.
İlgili 42 soru bulundu
342) Tesettür için İlla Siyah Renk Şart Mıdır? Siyah, kadın için zorunlu bir renk değildir. Dış kıyafeti kastediyoruz tabi. Siyah, süslenmeye ve ziynete en uzak renk olduğu için genelde Müslüman kadınlar siyah giyinmeyi dışarıda uygun bulmuşlardır; uygun da bir tercih yapmışlardır.
5-On yaş (ister hepsi kız olsun ister erkek) çocukların uyudukları yatakları ayırma yaşıdır. 6-Temyiz yaşında kız çocuklarına namaz ve ilgili hükümler öğretilirken başörtüsü de örtmeye alıştırılmalıdır. On yaşına bastığında ise bu mecburi kılınmalıdır.
Kadın oğlu, babası, dedesi, kardeşi, amcası, dayısı, kayınpederi ve damadı gibi kendisine nikâhı ebediyen haram olan mahremleri yanında, ziynet yeri sayılan saçını, başını, boynunu, gerdanını, dirsekten aşağı kollarını, ayaklarını ve bacaklarının diz kapağından aşağı kısmını açık bulundurabilir.
3. Başörtülerini, saçlarını, başlarını, boyun ve gerdanlarını iyice örtecek şekilde yakalarının üzerine salmaları, Dinimizin, Kitap, Sünnet ve İslâm âlimlerinin ittifakı ile sabit olan kesin emridir. Müslümanların bu emirlere uymaları dini bir vecibedir.
Ha örtünmeden önce ha örtünmeden sonra tekrar açılınca fark etmez.) Günah aynı günahtır. Dolayısıyla, sanki daha büyük bir günah işlemiş olacak gibi bir korkuya kapılmanın gereği yoktur.
Kadının ev içinde başının açık olması ve kısa kollu elbise giymesinin mahzuru yoktur. Kadının ev içinde kocasına karşı kendini son derece temiz tutması, güzel koku sürmesi ve temiz elbise giymesi müstehaptır. Kadının kocası için giysi ve takı ile süslenmesi ve makyaj yapması caizdir.
Ahmed'in argümanları arasında şunlar var: Bâzı Kur'an âyetleri genel olarak kadınlara "müminler olarak tanınmak ve kendilerine bir zarar gelmesin diye (elbiselerini ) üstlerine çekmelerini" ve "Onların [akraba olmayan erkeklerin huzurunda] avret yerlerini (iffetlerini) korumalarını ... ve göğüslerinin üzerine ...
İslam hukukunda, tesettüre riayet etmeyenlere karşı uygulanacak bir müeyyide yoktur.
Böyle bir başörtüsünün bir mahzuru yoktur denilemez. Sadece baş örtüsünde değil kadının diğer dış elbiselerinde de cazip renkli kumaşlar kullanılmamalıdır. Eğer üstten örtülecek örtünün kendisi ziynet sayılabilecek renk ve görünüşte olursa, ona tam örtü denilemez.
Bayan sürücüler kırmızı rengi çok seviyorlar, özellikle keyfi olarak araç kullanan bayanlar… Otomobillerin renklerine göre fiyat farkı bulunmuyor. Ama bizde, kırmızı araba çok nazar çeker gibi bir de inanış söz konusu.
Soru: Erkeklerin pembe ve kırmızı elbise giymesi caiz midir? Cevap: Pembe elbise hakkında her hangi bir yasak yoktur!
Şafiî fakihlerinden İbn Hacer Heytemî ve Şirvanî'nin "Aynada veya suda görünen kadın görüntüsüne bakmak haram değildir. Ancak fitneye vesile olduğu takdirde haram olur." dedikleri, Kalyûbî'nin ve Büceyremî'nin ise aynadaki ve sudaki görüntüye şehvetle bile bakmanın haram olmadığını söyledikleri aktarılmaktadır.
Reformcu yazar diyor ki: (18 yaşına kadar, bir genç kızın başını kapatmaması günah olmaz.) Dinimizde namaz, oruç, zekât, hac, tesettür gibi işlerde mükellef [yükümlü, sorumlu] olmak, yaşla değil, âkil ve bâliğ olmakla başlar.
Ahzâb Sûresi 59. Âyet: “Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve mü'minlerin kadınlarına söyle! (Herhangi bir ihtiyaç için dışarı çıkarken) dış elbiselerini giysinler. Bu (elbise) onların tanınmaları ve incitilmemeleri için en uygun olanıdır.
Namaz kılarken avret yerlerinin örtülmesi farzdır. Allah'ın huzurunda bulunurken avreti örtmenin tâzim gereği olması bu hükmün aklî; Kur'an, sünnet ve icmâ naklî gerekçeleri olarak zikredilir.
Kanbağı olan akrabalardan torun, evlat, anne, baba, dede, nine, kardeş, teyze, dayı, hala, amca, yeğen. Evlilik yoluyla edinilen (sıhrî) akrabalardan kaynana, kayınbaba, eşlerin başkalarından olan çocukları, evlatların eşleri.
Kadınların, namaz dışında, yalnız iken, diz ve göbek arasını örtmesi farz olup, sırtını ve karnını örtmesi vacip, başka yerlerini örtmesi edeptir. Erkek erkeğin ve kadın kadının avret yerlerine de bakmaları haramdır.
Cevap 1: Tesettür Allah'ın emri olup büluğa ermiş her genç kız için farzdır. Fakat bir kimse evladı dahi olsa incitip şiddet uygulayarak onu tesettüre sokması doğru değildir.
Dinî hükümlerle mükellef olma, ergen olmakla başlar. Kızlar âdet görmekle büluğa ermiş yani ergen sayılırlar. 15 yaşına kadar ergenliğe ulaşmamış bir kız, 15 yaşını bitirdiği tarihten itibaren hükmen ergen ve mükellef sayılır (Mevsılî, el-İhtiyâr, 2/95; Tahtâvî, Hâşiye, 108; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 1/408).
(7-10 yaşında olan gösterişli kızlar ve 15 yaşını dolduran veya bâliğa olan bütün kızlar, kadın hükmündedir. Böyle kızların başları, saçları, kolları, bacakları açık olarak, [zaruretsiz] yabancı erkeklere görünmeleri haram olur.) Görüldüğü gibi, yedi yaşından itibaren kapatmak gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri