İstanbul, Avrupa Hun Devleti'nin zayıflaması üzerine Karadeniz'in kuzeyindeki bölgelerde siyasi birliklerini kurmaya başlayan Bulgar Türkleri tarafından da kuşatılmış, ancak Tuna Bulgar Devleti hükümdarları Kurum Han (803-814), Omurtag (814-831) ve Malamir Han (831-836) dönemlerinde yapılan kuşatmalar sonuçsuz kalmıştı ...
1453 Osmanlı Padişahı 2. Mehmed'in yanı sıra Atilla'nın, Vikinglerin, Bulgarların ve Gotların da kenti kuşattığı bazı kaynaklarda yer buluyor.
İstanbul'u sadece Avarlar kuşatmamıştır. Çünkü bu şehir yüzyıllardır ilgi gören bir yer olmayı başarmıştır.
Orhan Bey ve I. Murat zamamnda henüz İstanbul'u kuşatacak güce erişememiş olan Osmanlılar bu gücü kendilerinde ilk defa I. Bayezit zamamnda buldu ve bu hükümdar zamamnda şehir iki kez kuşatıldı. Daha sonra Musa Çelebi ve II. Murat tarafından birer kez kuşatılan İstanbul, 1453 'te II. Mehmet tarafından ele geçirildi.
İstanbul, Avrupa Hun Devleti'nin zayıflaması üzerine Karadeniz'in kuzeyindeki bölgelerde siyasi birliklerini kurmaya başlayan Bulgar Türkleri tarafından da kuşatılmış, ancak Tuna Bulgar Devleti hükümdarları Kurum Han (803-814), Omurtag (814-831) ve Malamir Han (831-836) dönemlerinde yapılan kuşatmalar sonuçsuz kalmıştı ...
İlgili 17 soru bulundu
Araplar iki yıl bu şehri tahkim edip bir donanma üssü haline getirdiler. Ayrıca orada donanmalarındaki gemilerini kuşatma silahları (büyük mancınıklar vb) ile donattılar. 674 yılında bu donanma Kyzikos'tan ayrılarak denizden Konstantinopolis'i kuşatmaya aldı.
İstanbul'u kuşatan ilk Türk topluluğu Avarlardır.
İstanbul, bu dönemde adı "Byzantion" olan bir Antik Yunan şehir devleti olarak kurulmuş, kısa zamanda gelişip güçlenmiş ve ardından dönemin süper gücü olan Roma İmparatorluğu tarafından ele geçirilmiştir.
İstanbul'u kuşatan ilk Türk devleti Avarlar'dır. 619 yılında tek başına 629 yılında ise Sasanilerle ortaklaşa İstanbul'u kuşatmışlardır. Bir Türk devleti tarafından meydana gelen ilk İstanbul kuşatması olarak tarihe geçen bu olay Avar Kağanlığının hâkimiyetinin zayıfladığı yıllar olarak biliniyor.
Avrupa Hunları, Avrupa'da kurulan ilk Türk Devleti olduğu için diğer Türk boylarına yol gösterici olmuştur. Ayrıca Orta ve Doğu Avrupa'ya hakim olarak Balkanların Germen Kavimleri tarafından istilasına engel olmuştur. Avrupa Hunları; Bulgarların ve Macarların bugünkü topraklarına yerleşmesinde de etkili olmuştur.
Asya Hun Devleti, tarihte bilinen ilk Türk devletidir ve Orta Asya'da yaşayan Türk boylarını bir araya getirerek, siyasî birliği sağlamıştır.
İlk ciddi muhasara teşebbüsü Eylül 1394'te İstanbul'u fethederek hem kendisinden önceki halife ve sultanlarını hem de ecdadını geçmek amacından olan Yıldırım Bayezid tarafından gerçekleştirildi.
Bulgaristan'daki Türkler, Oğuzların ve Kıpçakların soyundan gelmektedirler. Oğuz Türkleri, Anadolu üzerinden ve çoklukla Osmanlı devrinde o bölgeye geçen Türklerdir. Kıpçak Türkleri ise bölgeye Proto-Bulgarlar olarak gelmiştir.
Öz. Arkeolojik kalıntılar, Bulgarların, Türk menşeli bir kavim olduğuna işaret etmektedir. Göktürklerin, idaresi altında yaşayan Bulgarlar, Göktürklerin güçsüz döneminde, 630'da ''Büyük Bulgarya Devletini'' kurmuşlardır. Bu devlet, Hazar Hakanlığı tarafından parçalanmıştır (665).
Bulgarlar (Bulgarca: българи veya bǎlgari), Bulgaristan nüfusunun çoğunluğunu oluşturan bir Güney Slav halkıdır.
Bu adlar tarihsel sırayla, Byzantion, Augusta Antonina, Nova Roma, Konstantinopolis, Kostantiniyye, İslambol ve İstanbul'dur.
29 Mayıs 1453'te şehrin Fatih Sultan Mehmed tarafından fethi sonrasında Osmanlı İmparatorluğu'nun başkentlik dönemi başlar. Müslümanlarca Konstantiniyye olarak adlandırılan şehri, Rumlar 'E Stin Polis' (Başkente/Şehirden) olarak anmışlardır. Osmanlılar da bu ismi kullandılar ve İstanbul şekline getirdiler.
Roma'nın merkezi olduğu Batı Roma İmparatorluğu çökmüş olsa da, Doğu Roma İmparatorluğu Bizans İmparatorluğu olarak ayakta kalmıştır. Bizans İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu'nun yıkılmasından sonra bin yıl varlığını sürdürmüş ve 1453'teki Osmanlı fetihleri sonrasında da tamamen ortadan kalkmıştır.
1391 yılında Bizans İmparatoru olan II. Manuil, Yıldırım Bayezid'in İstanbul'da bir Türk mahallesi kurulması, bir cami inşa edilmesi ve Bizans'ın ödeyeceği yıllık vergiyi arttırması gibi isteklerini reddetmiş ve bu durum üzerine İstanbul, 1391 ile 1400 yılları arasında aralıklı olarak 4 defa Osmanlı Devleti tarafından ...
İstanbul'un ikinci kez kuşatılması, çok daha uzun sürecektir. İlk kuşatmadan yaklaşık 4-5 sene sonra, yine Muâviye'nin hilâfeti sırasında başlatılan ikinci kuşatma 7 sene sürmüş (674-680 / 54-60) ve bu sebeple yedi sene harbi diye de anılmıştır.
Konstantinopolis Kuşatması (674-678)' den sonra Araplar şehir üzerinde kararlı ataklı bir ikinci deneme girişiminde bulundular. 80.000 kişilik bir ordu Emevi Halifesi Süleyman bin Abdülmelik'in kardeşi Mesleme tarafından yönetiliyordu.
Bizans İmparatorluğu dönemi
324 – 1453 yılları arasınındadır. İstanbul bu dönemde Roma'nın doğusunun yönetim merkezi olmuştur. Bu dönemde; yeni bir mimari yapıyla şehir her bakımdan genişlemiş, gelişmiştir. 100.000 kişilik bir hipodromun (Sultanahmet Meydanı) yanı sıra, limanlar ve su tesisleri yapılmıştır.
İran, Mısır ve Anadolu'nun büyük bölümüne egemen olan Pers İmparatorluğu'nun Kralı 1. Dara (Darius), M.Ö 513 yılında ordusunu İstanbul önlerine getirmişti.
Orhan Bey ve I. Murat zamanında henüz İstanbul'u kuşatacak güce erişememiş olan Osmanlılar bu gücü kendilerinde ilk defa I. Bayezit zamanında buldu ve bu hükümdar zamanında şehir iki kez kuşatıldı. Daha sonra Musa Çelebi ve II. Murat tarafından birer kez kuşatılan İstanbul, 1453 'te II. Mehmet tarafından ele geçirildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri