Türkçede “etmek, olmak, yapmak, kılmak, almak, ver- mek, görmek, bilmek” gibi fiillerin yanı sıra “bulmak” ve “bulunmak” ke- limeleri de birleşik fiil kuruluşunda yer alan yardımcı fiillerdir.
Türkçede “etmek, olmak, yapmak, kılmak, almak, ver-mek, görmek, bilmek” gibi fiillerin yanı sıra “bulmak” ve “bulunmak” ke-limeleri de birleşik fiil kuruluşunda yer alan yardımcı fiillerdir.
TÜREMİŞ: parlamak, bağışlamak, hoşlanmak, ateşlenmek, kötüleşmek, kararmak, bildirmek, buluşmak, vuruşmak, ödetmek, korkutmak, üzülmek.
Kurallı Birleşik Fiil
Bu tür fiillerde, iki eylemin birleşmesi ve bu kelimelerin kalıplaşması şeklinde ortaya çıkar. Yardımcı fiiller, fil unsuruna getirilir ve kendi anlamlarından uzaklaşarak fiile yeterlilik, tezlik, yaklaşma gibi anlamlar katar.
İlgili 24 soru bulundu
Birleşik zamanlı fiiller, Türkçede herhangi bir haber ya da dilek kipine "-di", "-miş" veya "-se" ek-fiilleri eklenerek oluşturulan fiiller. Bildirme eki olarak da bilinen "-dir" ek-fiili ise birleşik zamanlı fiil yapmaz: Bu öyküde tembelliğin zararlarından bahsedilmiştir.
Birleşik eylemler kendi arasında üçe ayrılır. ÖRNEK: vazgeçmek, yardım etmek, hissetmek, kaybolmak, burun kıvırmak, gelebilirim, düşeyazdım… İsim soylu bir sözcük ile bir yardımcı fiilin bir araya gelmesiyle oluşan birleşik fiillerdir.
Kelimelerin sonuna yapım eki getirilerek cümlede yüklem olarak kullanılan sözcüklere türemiş fiil denir. Fiiller -er, -ar, -ıl, -at, -et, -iş, üş ekleriyle türetilir. Örneğin: Bölmek, bir şeyi parçalara ayırmak demektir.
Başvurmak, bir isim soylu (baş) ve bir fiil soylu (vurmak) kelimenin birleşmesiyle oluşan birleşik bir isimdir.
yaklaşık 4600 fiil tespit edilmiştir. Buna göre 230 tane tek heceli fiil, 2068 kadar fiil kökü vardır.
durum fiili) » ağlamak (neyi, ağlamak? isteği olmadan, kendiliğinden meydana gelen, nitelikte değişiklik oluşturan ve zamanla oluşan fiillerdir. .Eylem, öznenin kendi isteği(iradesi) olmadan gerçekleşir. Oluş fiillerinde daha çok “zaman içerisinde.kendiliğinden olma” söz konusudur.
Etme, yapma bildiren eylemler geçişli fiildir. Belirtili nesne veya belirtisiz nesne alabilirler. Ne, kimi, neyi, ne sorularına yanıt verirler. Postalamak, elemek, sağmak, bölmek, bağlamak gibi örnekler üzerinden anlatmak mümkündür.
Türkçede “etmek, olmak, yapmak, kılmak, almak, ver- mek, görmek, bilmek” gibi fiillerin yanı sıra “bulmak” ve “bulunmak” ke- limeleri de birleşik fiil kuruluşunda yer alan yardımcı fiillerdir.
Fiillerin içerikleri ile ilgili de bilişsel, du- yuşsal, duygusal faaliyetleri bildiren coşmak, delirmek, huylanmak, korkmak gibi fiillerin oluş; düşünmek, öğrenmek, bilmek, anlamak gibi fiillerin kılış ve kılınış; alışmak, beğenmek, bıkmak, bunamak, gücenmek, özlemek, sevinmek, tiksinmek gibi fiillerin ise durum ve ...
İngilizcede “Hareket Bildiren Fiil” veya İngilizcedeki yaygın adıyla “Motion Verbs,” bir nesnenin bir yerden başka bir yere hareket etmesini veya belirli bir ulaşım aracını kullanmayı ifade eden fiillerdir.
Eylem adıyla da bilinen fiiller, yapılarına göre üçe ayrılır. Yapım eki almamış olan eylemlere basit, bir ya da birden fazla yapım eki almış olan eylemlere ise türemiş fiil denir. Birleşik fiiller ise iki ya da daha fazla sayıda kelimenin birleşmesiyle oluşur.
YAPI BAKIMINDAN BASİT VE TÜREMİŞ FİİLLER
Fiiller aldıkları eklere ve iki kelimeden oluşmalarına göre yapı olarak üçe ayrılırlar. Basit Fiil: Yapım eki almamış olan yalın halde veya çekimli halde olan fiillerdir. Türemiş Fiil: Yapım eki alarak yeni anlam oluşturmuş olan fiillerdir.
1- Basit Fiiller:
Yapım eki almamış olan eylemlere basit fiil denir. Kök halinde kullanılabilir ya da çekim eki alabilirler. Geçmiş, gelecek ve şimdiki zaman kipiyle çekimlenmiş fiiller de basit fiillerdir.
Ayrıca Zeynep Korkmaz, Gramer Terimleri Sözlüğü'nde birleşik fiili, “İsim soylu bir kelimeyle etmek, eylemek, olmak yardımcı fiillerinin birleşmesinden veya iki ayrı fiil şeklinin anlamca kaynaşmasından oluşmuş fiil türü: kabul etmek, yardım etmek, yarış etmek, hissetmek, emretmek, şükretmek, sağ olmak, yok olmak, ...
Özne tarafından yapılması mümkün olan eylemler ''yeterlilik fiili'' olarak adlandırılır. Bu fiiller kelimenin yapısına göre -abilmek ya da -ebilmek eklerinden biriyle oluşturulur.
Türkçe dil kurallarına göre kelimenin sonuna gelen fiil bildiren kelimeler ayrı yazılır, eğer iki kelimeden en az birinde ayrı yazıldığı zaman anlam kaybı yok ise o kelimeler ayrı yazılır. Terk etmek yazımının doğru şekli ayrı yani 'terk etmek' şeklinde kabul edilir.
Zamirlerin, varlık adlarının ve isim soylu sözcüklerin cümle içinde fiil olarak kullanılmasını sağlayan kelimelere yardımcı fiil denir. Bu fiiller -mek - mak eki almayan isimlerle birlikte kullanılır. Bu kelime isim soylu olduğu için sonuna -mek -mak eki getirilemez.
Kurallı Birleşik Fiiller İki fiilin belli kurallara göre birleşmesiyle oluşan birleşik fiillerdir. Kurallı birleşik fiiller de kendi anlamından uzaklaşarak ana fiile “yeterlik, tezlik, yaklaşma, sürerlik” gibi anlamlar katar.
1. isim + birleşik fiil = birleşik fiil, 2. fiil + birleşik fiil = birleşik fiil, 3. birleşik fiil + yardımcı fiil = birleşik fiil, 4. birleşik fiil + birleşik fiil = birleşik fiil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri