"Okumak", yazmak, çizmek, göçmek" gibi bazı fiillerin geniş zaman kipi; aynı fiillerden yapım ekleri ile türetilmiş isimlerle aynı yazıma sahiptir (okur, yazar, çizer, göçer, gibi). Bu sözcüklerin ek-fiil almış hâlleri; geniş zaman kipleri ile karıştırılabilir.
"Çiz-, oku-, kır-, at-" fiilleri nesne aldıkları için iş fiilidir.
“Okumak” anlamına gelen “to read” fiili, İngilizce'deki en yaygın fiillerden biridir.
uyumak, durmak (durum fiili)
İş fiilerine ne, neyi, kimi soruları sorulur eğer bu sorulara cevap verirse kılış fiilidir ama cevap vermezse ya durum ya da oluş fiilidir. Bu fiillerin gerçekleşebilmesi için bir nesneye ihtiyaç vardır.
İlgili 39 soru bulundu
Bu fiillerde öznenin yaptığı işten etkilenen bir nesne (varlık) vardır. Fiille sorduğumuz "ne, neyi, kimi?" sorularından birine cevap alabiliyorsak bu fiil, iş (kılış) fiilidir. Örneğin: kaldırmak, sıkıştırmak, kesmek, boyamak, budamak...
Oluş fiili cümlelerine şu örnekler verilebilir:
Bu nedenle de bu fiil istem dışı kendiliğinden gerçekleşmiştir. - Saçları çok hızlı uzamıştı: Burada uzamıştı eylemi oluş fiilidir. Cümlede yüklem üzerinden cümlenin öğeleri sorulduğu zaman belirtili nesne veya özne yer almamaktadır.
Türkçede “etmek, olmak, yapmak, kılmak, almak, ver- mek, görmek, bilmek” gibi fiillerin yanı sıra “bulmak” ve “bulunmak” ke- limeleri de birleşik fiil kuruluşunda yer alan yardımcı fiillerdir.
İş (Kılış) Fiilleri: Öznenin iradesiyle, bir nesne üzerinde gerçekleşen, öznenin nesneyi etkilediğini ve o nesnenin de etkilendiğini gösteren fiillerdir. İş fiilleri “kimi” ve “neyi” sorularına cevap verir. İş bildiren kelimelerin önüne “ONU” kelimesini koyarak da bulabiliriz.
uyanmak {fiil}
wake up {fi.}
“Oku” sözcüğü cümlede fiil görevinde. Bu yüzden –mA eki olumsuzluk ekidir. Bugün okuma dersinde yeni bir hikaye okuduk. “Oku” sözcüğü cümlede fiil görevinde değil.
(ek-fiilin geniş zaman 2. tekil şahıs çekimi. Yazmak kelimesi fiildir)
Bilinenlerle sınırlı kalınarak bir morfolojik tahlil yapmak gerekirse eğit- bir fiil kökü, eğitim de bu kökten türetilmiş bir isimdir.
yaklaşık 4600 fiil tespit edilmiştir. Buna göre 230 tane tek heceli fiil, 2068 kadar fiil kökü vardır.
durum fiili) » ağlamak (neyi, ağlamak? isteği olmadan, kendiliğinden meydana gelen, nitelikte değişiklik oluşturan ve zamanla oluşan fiillerdir. .Eylem, öznenin kendi isteği(iradesi) olmadan gerçekleşir. Oluş fiillerinde daha çok “zaman içerisinde.kendiliğinden olma” söz konusudur.
Belli bir zaman dilimi içerisinde kendiliğinden gerçekleşme anlamı varsa oluş fiilidir. Yeşermek,solmak,uzamak,ağarmak gibi. Oluş fiilleri belli aşamalardan geçerek meydana gelmiş durumları anlatır. Ağarmak da uzun bir süreçten geçtiği için oluş fiilidir.
Kılış ve kılınış fiilleri cümlede yüklemin gösterdiği işin yapma niteliği taşıdığı, yapanın dışında bir nesneye yöneldiği, yani nesne gerektiren ve dolayısıyla da geçişli olduğu fiillerdir. Durum ve tasvir fiilleri ise herhangi bir oluş ve kılışı değil, sadece içinde bulunulan bir tavrı gösteren fiillerdir.
Yani fiiller bazı ekler sayesinde fiilimsi olurlar. Bu ekler fiilden isim yapma ekleri olarak da bilinir ki bunlar eklendiği fiili isim soylu sözcük yaparak o sözcüğün cümlede “isim, sıfat ve zarf” görevinde kullanılmasını sağlarlar.
İş oluş hareket bildiren kelimelere eylem ( fiil) denir.
“İşlek olmayan bir fiilden fiil yapma ekidir. Eski Anadolu Türkçesi ile bu- gün bazı ağızlarda bulunan gör-se-t- 'göstermek' fiilinde bu ek vardır.
Birleşik eylemler kendi arasında üçe ayrılır. ÖRNEK: vazgeçmek, yardım etmek, hissetmek, kaybolmak, burun kıvırmak, gelebilirim, düşeyazdım… İsim soylu bir sözcük ile bir yardımcı fiilin bir araya gelmesiyle oluşan birleşik fiillerdir.
Fiillerin içerikleri ile ilgili de bilişsel, du- yuşsal, duygusal faaliyetleri bildiren coşmak, delirmek, huylanmak, korkmak gibi fiillerin oluş; düşünmek, öğrenmek, bilmek, anlamak gibi fiillerin kılış ve kılınış; alışmak, beğenmek, bıkmak, bunamak, gücenmek, özlemek, sevinmek, tiksinmek gibi fiillerin ise durum ve ...
“Bulmak” ve “bulunmak” fiilleri söz dizimi sırasında çeşitli kullanım özellikleriyle kalıplaşıp deyim-leşmekte ve böylece kısa ve etkili ifadenin yolu da açılmış olmaktadır. Ay-rıca bu fiiller yalnız yardımcı fiil göreviyle kullanılmayıp birleşik fiil oluş-turmakta da rol almaktadır.
Sıklıkla bir arada kullanılan bazı sözcüklerin zaman içerisinde kaynaşması, deyim haline gelmesi ile oluşmuş birleşik fiillerdir.Çoğunluğu deyimlerden oluşmuştur Örnekler: Ayak diremek. Başına gelmek. Dudak bükmek.
Kelimelerin sonuna yapım eki getirilerek cümlede yüklem olarak kullanılan sözcüklere türemiş fiil denir. Fiiller -er, -ar, -ıl, -at, -et, -iş, üş ekleriyle türetilir. Örneğin: Bölmek, bir şeyi parçalara ayırmak demektir. Bölüşmek ise paylaşmak anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri