Türk Dil Kurumu'nun sözlüğünde yer alan bilgilere göre “ketumiyet” ağzı sıkılık anlamına geliyor. Yani iş ilanlarında karşılaşılan özellikler arasında bulunan ketumiyette kişinin ağzının sıkı olması isteniyor.
Güdü kelimesi TDK'ya göre, bilinçli veya bilinçsiz olarak davranışları doğuran anlamına sahiptir. Bir işin gizli sebebi anlamına da sahiptir.
TDK'ya göre şark kelimesi doğu manasına gelir. Bu kelimeden türetilen birçok tamlama ve sözcük de edebi eserlerde ve tarih, sosyoloji, coğrafya gibi bilimlerde sıklıkla kullanılıyor.
Arapça kökenli bir kelime olarak afaki kelimesi Türkçede 'gereksiz, önemsiz' anlamlar taşımaktadır. Özellikle eski kaynaklı edebi metinlerde sıkça karşılaşılan bir kelime olarak öne çıkıyor.
Teveccüh, yönelmek demektir. Bir tasavvuf terimidir. Tasavvufta teveccüh, şeyhin, bütün manevî gücünü adeta bir aşılama sebep olacak şekilde müridin kalbi üzerine yöneltmesi ve aktarmasıdır. Camide toplanıp sırt sırta oturulur ve mürşit, sufilere tek tek teveccüh eder.
İlgili 21 soru bulundu
Normatif kelimesinin sözlük anlamı kural koyucudur. Bunun dışında idealize edilmiş ve değiştirilmesi söz konusu olmayan tüm yaptırımlar da normatif olarak nitelendirilir. Örneğin tüm dogmalar normatiftir çünkü tartışmaya açık değildir. Normatif değerler ve sistemler, değer yargıları ve kurallar ortaya koyar.
Bilinçaltı bilinç dışı olmak ile birlikte kapsamındakilerin bilince çağrılabildiği zihin bölgesi, şuuraltı ve tahteşşuur anlamına gelmektedir. Bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı ise bitişik şeklinde olmaktadır. Bilinçaltı Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi, Ayrı mı?
Sinerji Nedir? Sinerji aynı zamanda ve aynı sonuca ulaşmak için ortaya çıkarılan uyumlu ve ortak güç olarak açıklanmaktadır. Aynı hedef doğrultusunda farklı kişilerin ortak bir çabada bulunması sinerji kavramının bir özetidir.
Ajitasyon, pek çok psikiyatrik ve tıbbi durumun seyri sırasında ortaya çıkabilen yaşamı tehdit edebilen bir durumdur. Ajitasyon, bir kişinin, kendisi ya da yakın çevresinin güvenliğini tehlikeye sokan her türlü sesli, sözlü ve/veya motor davranışlar kümesidir.
Süreç kelimesi, TDK'daki sözlük anlamına göre, aralarında birlik olan ya da belli bir düzen olan veya zaman içinde tekrarlanan, gelişen, ilerleyen, vetire, olay ve hareketler dizisi, proses anlamına gelir.
Sinerji, farklı özelliklere sahip iki maddenin birleşmesi demektir. Sinerjiyle oluşan karışımların diğer karışımlardan en büyük farkı, maddelerin potansiyel güçlerinden daha büyük bir kuvvete ulaşmasıdır.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
DAĞ EVİ KELİMESİNİN ANLAMI
Şehirlerin kirli havasından uzaklaşmak, tabiat varlıklarından ve güzelliklerinden yararlanmak için dağlık bölgelerde yapılmış ev anlamına gelir. Bu kelime genellikle dağevi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı dağ evi şeklinde olmalıdır.
Kümülatif kelimesi, birikerek artması yani verilerin birikerek üst üste toplanması anlamına geliyor. Kümülasyon kelimesinin anlamı 'kümelenme' şeklinde de tabir edilebilmekte.
Objektif kelimesinin birinci anlamı nesnellik, sübjektif karşıtı, tarafsızlıktır. İkinci anlamı ise dürbün veya mikroskoptur. Objektif kelimesi Latince nesne kelimesinden türemiştir. Bu sebeple Nesnel anlamına gelmektedir.
Felsefe ve bilimde önemli bir kavram olan rölatif kelimesi dilimize Latinceden geçmiştir. Kelime mutlak olmayan ve kesinlik taşımayan anlamına gelir. Matematiksel ya da bilimsel olarak ispatlanmamış, henüz hipotez aşamasında olan tüm teoriler rölatif olarak tanımlanır.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Bu kelime her daim cümle içerisinde kullanılırken bitişik bir şekilde yazılmalıdır. Bu önemli bilgilerden yola çıktığımızda önayak doğru yazılışı şu şekildedir: Önayak (doğru kullanım) Ön ayak (yanlış kullanım)
Yazım yanlışlarının başlarında gelen bu kelimenin yazılışı TDK'ye göre bitişik yazılır. Altüst kelimesinin doğru ve yanlış kullanımı şu şekildedir: Alt üst (Yanlış kullanım) Altüst (Doğru kullanım)
Sinerji, Buchholz ve Roth (1987) tarafından da birbirinden ayrı bağımsız varlıkların eş zamanlı faaliyetlerle bir araya gelerek bireysel etkilerinin toplamından daha büyük bir etki oluşturmasıdır şeklinde tanımlanmıştır.
Toplam sinerjinin negatif yönde etkilendiği durumlarda negatif sinerjinin varlığından, pozitif yönde etkilendiği durumlarda ise pozitif sinerjinin varlığından söz edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri