Hava kütleleri olarak tanımlanan bulutlar, canlı varlıklar değillerdir. Çünkü, yapılarında yaşamsal hiçbir fonksiyon yoktur. Nefes alma, beslenme, sindirme, boşaltma, üreme ve çoğalma gibi faaliyetlerin hiçbirine bulutlarda rastlamak mümkün değildir. Bu yüzden cansız varlıklardır.
EVREN CANLI MIDIR?-4
Evreni oluşturan madde ve enerji ve onların uyduğu yasalar, en ufak bir şekilde bile değişmeden, canlılarda devam etmektedirler. O halde canlılık evrende, evrenin diğer bölümlerinden soyutlanabilen bir olgu değildir. Evrenin kendisi, tümü canlıdır.
Hareket etme özelliği güneşte var olsa da güneş canlı değildir. Dolayısıyla güneş hareket ettiği için canlı da değildir. Güneş birçok özelliği ve faydası ile karşımıza çıksa da cansız bir varlıktır.
Bu tanım doğrultusunda su bu özellikleri barındırmadığından suya canlı demek olanaksızdır. Peki nedir su? Su; Dünya üzerinde bol miktarda bulunan ve hayat için vazgeçilmez olan, kokusuz ve tatsız bir kimyasal bileşiktir.
Ağaçlar hareket etmediği için cansız varlıklar gibi düşünülebilir. Fakat ağaçlar da solunum yapan ve çevreyle bağı olan canlılardır.
İlgili 25 soru bulundu
Direk veya kütük cansızdır, yükümlü değildir.
Virüsler canlı değildir. Çünkü hücre yapıları yoktur ve besini enerjiye dönüştüremezler. Ancak virüsler tam olarak cansız da kabul edilemez. Çünkü genetik materyale sahiptirler ve mutasyon geçirebilirler.
Canlılar dünyasının en önemli gruplarından biri olan bitkiler, genel olarak fotosentezle kendi besinini kendisi üretebilen, kökü, gövdesi ve yaprakları olan canlılar olarak tanımlanır. Bitkilerin yüz binlerce değişik türü vardır.
3- Cansız varlıklar (kalem, ekmek, kağıt, dağ, ateş, yıldız, toprak)'dan oluşmaktadır.
Tohumlar canlı mıdır? Tohumları, döllenmiş bir yumurta ile eşdeğer tutabiliriz. Tıpkı hayvanlarda zigot oluşumu gibi, tohum da iki ebeveynden gelen eşey hücrelerinin birleşmesiyle oluşur. "Dormansi" adını verdiğimiz "uyku hali" içinde olsalar bile, bütün hücreler canlıdır.
Canlıyı bir organizma olarak ele alırsak; çevresiyle madde alışverişinde bulunan, buna göre tepkiler veren ve kendi içinde uzmanlaşmış farklı alt birimlerden oluşan sistemleri canlı diye tanımlıyoruz. Yıldızlar bu anlamda, canlı değillerdir. Minik bir virüs kadar bile canlılığı yoktur.
Bu sorulardan biri de toprağın canlı mı olduğudur. Bir unsurun canlı olabilmesi için birtakım özelliklere sahip olması gerek. Fakat toprakta var olan özellikler canlı olduğunu kanıtlayan özellikler değildir. Dolayısıyla toprak canlı değildir.
Dünya veya Yerküre, Güneş Sistemi'nde Güneş'e en yakın üçüncü gezegen olup şu an için üzerinde yaşam ve sıvı su barındırdığı kesin olarak bilinen tek astronomik cisimdir.
Hücrelerimiz atomlardan oluşmuştur ve atomlarımız da cansızdır.
Kâinattaki her bir organizmanın kollektif işbirliği sonucu evren oluşturmaktadır. Bu yüzden evren canlı bir organizmadır.
Büyüme, hareket etme, tepki verme, solunum, çoğalma, beslenme ve boşaltım canlı varlıkların yedi özelliğidir. Bu özellikleri canlı varlıkları ile cansız varlıklardan rahatlıkla ayırt edebiliriz. Toprak, su ve hava gibi varlıkları canlılık özelliği göstermediğinden cansız varlıklar olarak adlandırırız.
Kan damarlarımızda sürekli dolaşan yaşam için temel oluşturan canlı bir sıvıdır.
Ekosistemlerin görevi, canlıların yaşamlarını ve nesillerini sürdürebilmek için uygun ortamın hazırlanmasını sağlamaktır. Ekosistemler, canlı ve cansız varlıklardan oluşur ve bir ekosistemin özelliğini, o ekosistemi oluşturan su, sıcaklık, ışık, nem, toprak, hava, rüzgâr, iklim gibi cansız varlıklar belirler.
Orman ekosistemini karakterize eden canlı türü ağaçtır fakat orman sadece ağaçlardan oluşmaz, diğer bitkiler, çalılar, ağaççıklar, mantarlar, likenler vardır; fauna vardır, Türkiye şartlarında ayı, kurt, karaca, geyik gibi memeliler, kuşlar, böcekler, mikroorganizmalar gibi çok sayıda canlı türü bir arada yaşar.
Aristoteles, gökkuşağının çembersel şeklini ve maddi bir varlık olmadığını açıklayan ilk kişidir. 1267 yılında Roger Bacon gökkuşağının, yanlış bir biçimde, yalnızca ışığın yağmur damlalarından yansımasıyla oluştuğunu varsaydı.
Hem canlı hem de cansız varlıklar hareket eder. Hareket, canlı varlıkların ortak özelliğidir. Havyan ve insanların hareketleri daha özgürken bitkilerin hareketleri daha kısıtlıdır. Bitkiler kökleriyle toprağa, yapraklarıyla güneş ışığına doğru yönelerek hareket eder.
Bitkiler, ağırlıklı olarak fotosentetik ökaryot canlılardır. Tarihsel olarak bitkiler alemi, algler ve mantarlar da dahil olmak üzere hayvan olmayan tüm canlıları kapsarken, günümüzde mevcut tüm tanımlamalar prokaryotları, mantarları ve bazı algleri hariç tutar.
Bakteriler. Mikroplar aslında bakteri, virüs ve mantar gibi gözle görülemeyecek kadar küçük organizmaların genel adıdır.
Bakteriler DNA, ribozom, sitoplazma, hücre duvarı ve hücre zarına sahip tek hücreli canlılardır. Bazı bakterilerde hareket etmelerini sağlayan kuyruğa benzer kamçı ya da yüzeylere tutunmalarını sağlayan pilus adında tüye benzer yapılar bulunur. Bakteriler her türlü ortamda canlılıklarını sürdürebilir.
Evrimsel biyologlar tarafından virüslerin menşei tam olarak belirlenmemiş olsa da eldeki en güçlü teori virüslerin yaşamdan daha eski olduğu ve hücreler arasında hareket edebilen DNA parçaları olan plazmidlerden evrimleştiği yönündedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri