Kaza tutanağı polis tarafından düzenlendiğinde ve bir örneği teslim edilmezse kazada sadece maddi hasar meydana gelmişse tutanak ilgili polis karakolundan talep edilir; eğer ki kaza ölümlü, yaralanmalı bir kaza ise kazaya ait evraklar savcılığa gönderilecektir, bu nedenle bu tür kazalarda kaza tutanağı savcılıktan da ...
Trafik kazası sonrası, kaza anında tutulan hasar tutanağının 5 iş günü içinde sigorta şirketine iletilmesi gerekir. Ardından sigorta şirketi, kaza tutanağını inceleyerek hasar dosyası açar ve hasar dosyasını da Sigorta Bilgi Merkezine (TRAMER) iletir.
Yaralanmalı kaza tespit tutanağı polis veya jandarma tarafından tutulmalıdır. bu nedenle kazaya karışan araçların yeri değiştirilmeden kolluk kuvvetini çağırın. Yaralanan şahısların kaza yerine çağrılan ambulanslar ile hastaneye intikal ettirilmesini sağlayın.
Olay yerinde mutlaka kazanın hasarının gösterildiği farklı açılardan fotoğraflar çekilmeli ve bunlar da tutanak ile birlikte teslim edilmelidir. Kaza tespit tutanağı süresi 5 iş günüdür. Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde gerekli belgeler sigorta şirketlerine iletilmelidir.
Bu kapsamda; vatandaşlarımız tarafından 3 Ocak 2022 tarihinden itibaren Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanaklarına e-Devlet üzerinden ulaşılabilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Sigorta şirketlerinin; kaza sonrasında oluşan hasarları tespit edebilmeleri ve hasarı karşılayabilmeleri için kaza tespit tutanağının olması şarttır. Kazadan sonra tutanak tutulmazsa, kaza dolayısıyla meydana gelen hasarı sigorta şirketi karşılamaz ve ödemeyi kendi cebinizden yapmak zorunda kalırsınız.
Yaralamalı trafik kazası tazminat davaları, sürücülerin veya yolculuk yapanların kazada yaralanması sonucu oluşan ekonomik veya fiziksel zararlar için talep edilen bir tazminat türüdür. Bu tür davalar kaza sonucu oluşan sağlık harcamaları, gelir kaybı, hizmet kaybı, bedensel hasar gibi zararları kapsamaktadır.
Bu tür davaların ortalama olarak 1,5-3 yıl arasında bir zamanda sonuçlanması beklenir. Mağduriyet yaşayan kişi sigorta tahkim komisyonlarına başvuruda bulunur ise bu dava süresi de kısalabilmektedir.
Eğer ki kaza sonrası yaralandıysanız ve kendi imkanlarınızla hastaneye gittiyseniz veya herhangi bir nedenle kazaya ilişkin “Yaralanmalı Kaza Tespit Tutanağı” tutulmadıysa, şikayetçi olmanızı öneririz.
Mutlaka kaza yerinin ve kazaya karışan araçların fotoğrafları çekilmelidir. Arabada bir fotoğraf makinesi ya da fotoğraf çekebilme özelliği olan cep telefonu bulundurulması gerekmektedir. Kaza yapıldığında aracın boş alana çekilmeden farklı açılardan fotoğrafları çekilmelidir.
Trafik kazasının ardından yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir: Kazayı polise bildirmek, kaza yerinde tutanak düzenlemek, kaza anına ait fotoğraflar çekmek ve tüm tarafların bilgilerini toplamak. Polis çağırmanın maliyeti, kazanın ciddiyetine ve durumuna bağlı olarak değişebilir.
Kazaların ardından trafik incelemeleri sonrasında kusur oranı %100 olan taraf için herhangi bir hasar karşılaması yapılmaz. Aynı zamanda %100 kusurlu tarafın sigortası ile karşı tarafın mali hasarı karşılanır.
Ölümlü ve yaralanmalı çarpışmalarda siz şikayetçi olmasanız bile kamu davası açılır.
Kaza tutanağı polis tarafından düzenlendiğinde ve bir örneği teslim edilmezse kazada sadece maddi hasar meydana gelmişse tutanak ilgili polis karakolundan talep edilir; eğer ki kaza ölümlü, yaralanmalı bir kaza ise kazaya ait evraklar savcılığa gönderilecektir, bu nedenle bu tür kazalarda kaza tutanağı savcılıktan da ...
Suçun TCK md. 89/2-3-4'te düzenlenen nitelikli halleri bilinçli taksirle işlendiği takdirde takibi şikayete tabi değildir, savcılık tarafından resen soruşturulur.
Maluliyete uğrayan kişinin kazadaki kusur oranının % 20, yaşının 30 ve maaşının da 10 bin TL olduğunu düşünelim. Tazminat hesaplamasında 10 bin TL maaştan kusur oranı düşülmelidir. Çıkan miktar da maluliyet oranı ile çarpılmalıdır. 10.000 – % 20 kusur oranı=8000 TL.
Trafik kazalarında ölüm, yaralanma, araç hasarı, değer kaybı maddi tazminat kapsamındadır. Kazanın oluş şekli, nerede meydana geldiği ve ortaya çıkan hasarlar maddi tazminatı güvence altına alan zorunlu trafik sigortası tarafından karşılanmaktadır.
Trafik Sigortası Hasar Bedeli Ödeme Süresi
Sigortacı; kaza ve zararın tespit edilmesini sağlayan gerekli belgelerin sigortacıya iletildiği tarihten sonra 8 iş günü içinde hak sahibine tazminat, hastane ve tedavi giderlerini öder.
Yapılan ufak bir trafik kazası bile adli sicil kaydına işlenir. Trafik güvenliğini tehlikeye sokmak suçu itibari ile hapis ya da para cezası şeklinde bir cezai işleme tabi tutulduğu için kişilerin sicillerinde yer alacaktır.
Yaralamalı Trafik Kazası Kamu Davası
Türk Ceza Kanunu madde 89'a göre trafik kazalarında kusurlu kişiye 'Taksirle Yaralama' suçundan dolayı ceza davası açılabilmektedir. Açılan ceza davasında kazaya sebebiyet veren kusurluya 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası uygulanmaktadır.
Trafik Kazası Tazminat Davası Ne Kadar Sürer? Prosedürlerin zorluğu ve yoğunluk nedeniyle, ülkemizdeki mahkeme süreleri uzayabilmektedir. 1 ila 3 yıl arasında değişen ortalama dava süreci, farklı etkenler nedeniyle daha da uzayabilir.
Geçmişe yönelik gelmediği günler için tutanak düzenlemeniz hukuka aykırıdır. Ayrıca düzenleyecek olsanız bile bu hukuken bir anlam ifade etmez.
Tutanakların vuku bulan olay ile aynı gün içerisinde tutulması gerekmektedir. Eğer işe devamsızlık nedeninden tutulan bir tutanak ise devamsızlık yapan personel şahitler huzurunda ev ve cep telefonundan aranarak işe neden gelmediğinin sorulması gerekmektedir.
Kazaya sebep olan kişiye açılan değer kaybı davasında, Borçlar Kanununa göre kusursuz ya da daha az kusurlu tarafın haklılığının kanıtlanması beklenir. Ardından haklı tarafın araç değer kaybı, kazada kusurlu olan kişi tarafından ödenir.
Bir başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. Bu tanım, taksirle yaralama suçunun basit halidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri