Bulutlu ( Cloudy) : Cloudy ayarı gün ışığı ve gölge arası tonlara sahiptir. 6000 Kelvin'e ayarlanmış beyaz dengesi ayarıdır.
Flaş ayarı : Harici ve dahili olarak kullanılır ve 5000 kelvin civarlarında ayar yapılır.
Doğru beyaz dengesini elde etmenin en iyi yolu “Preset (PRE)” ayarını kullanmaktır. Objektifin önünde beyaz bir kart tutun ve deklanşöre basın. Kamera daha sonra beyaz karttan yansıyan ışığın doğru renk sıcaklığını okuyacak ve bu değeri kullanacaktır.
Gün ışığı ve gölge arasında tonlara sahiptir. Tungsten: 3200 Kelvin'e ayarlanmış beyaz ayarı değeridir. Soğuk tonlara sahiptir. Beyaz floresan ışığı: 4000 Kelvin'e ayarlanmış beyaz ayarı değeridir.
Beyaz Dengesi ( White Balance ):
Yani beyaz dengesi ayarı manuel çekim tercihinde tamamen fotoğrafçının inisiyatifine kalmıştır. İstenen etkiyi verecek beyaz dengesi ayarını fotoğraf çekim anında yapmak, bilgisayarın başında yorucu ve uzun zaman harcamamak için dikkat edilmesi gereken konudur.
İlgili 38 soru bulundu
Beyaz dengesi ayarı için seçilen değerler 2800-10000 arasında değişim gösteren Kevin olmaktadır. Kelvin değeri 2800 e yaklaştıkça fotoğrafta soğuk tonlar yani mavi renk tonları yoğunlukta olacak ya da 10000 değerine yaklaştıkça sıcak renk tonları hâkim olacak yani fotoğrafta kırmızı renkler daha çok hâkim olacaktır.
Binek araçlar için teker sökme, takma, balans ve rot ayarı işlemleri ortalama 200 ile 500 TL dolaylarında seyir etmektedir. SUV, 4x4 gibi araçlarda yapılacak rot balans ayarları için ise yaklaşık olarak 500 ile 800 TL dolaylarındadır.
Soğuk beyaz ışık 5500-6500 Kelvin aralığında renk sıcaklığıdır.
2400K-3500K aralığı akkor flamanlı lambalar, 4500K-6500K aralığı LED Lambalar, floresan ve gün ışığı olarak kabul edilir.
Farklı yöntemlerin tümü, Güneş yüzeyinin etkin sıcaklığının yaklaşık 5.800 kelvin (9,980 derece Fahrenheit [5.520 santigrat derece]) olduğunu göstermektedir.
Doğal ışık (4000-5000 Kelvin)
Doğal beyaz ışık 4000 – 5000 kelvin renk sıcaklığındadır. Kişilerde ve çalışanlarda enerjik ve ferahlatıcı bir ruh hali yarattığı için ofis, girişler ve diğer çalışma ortamlarında tercih edilir.
Bitki tanklarında genelde 5300-6500 Kelvin değerlerinde floresanlar tercih edilmekte.
Bitkili akvaryum aydınlatma tavsiyesi olarak ışık kaynağı 6500-7500 Kelvin renk aralığında olmalıdır. Bu sayede su bitkileri sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişebilecektir. Eğer akvaryumun içerisinde su bitkisi yoksa akvaryum aydınlatma tavsiyesi olarak ışık kaynağı ortalama 5500-6500 Kelvin renk aralığında olabilir.
Genelde eski tp enkandesan ampuller 2500K ışık rengine sahiptr. Bunun dışında 2700K sarı ışık, 3000K gün ışığı (veya sıcak beyaz), 4000K nötr beyaz, 5000-6500K soğuk beyaz ışık rengi olarak tabir edilir. Renksel Geri Verim nesnenin belli bir ışık kaynağı altnda renk kalitesini ifade eder.
Kelvin birimiyle birlikte kullanılan bu değer küçüldükçe ışık rengi turuncuya doğru gider, büyüdükçe maviye yaklaşır. Yaygın olarak karşımıza çıkan renk sıcaklıkları 1000 K – 12000 K aralığındadır. 1700 K – 1800 K aralığı, ateşin, mum ışığının ve gün doğumu ile batımında ortaya çıkan kırmızımsı renge denk gelmektedir.
Çünkü sarı ışık rengi olarak tabir ettiğimiz 2700-3000 Kelvin aralığındaki ışıklar gözlerimiz için daha yararlıdır. Sarı ışık gözlerimizi çok yormaz. Fakat 6000-6500 Kelvin aralığına sahip beyaz ışıklar gözlerimize zarar veren mavi bir ışık yayarlar.
Bozuk rot ayarına sahip bir araçta dönüş esnasında tekerleklerden rahatsız edici seslerin gelmesine sebep olabilir. Rot ayarı bozuk araçlarda direksiyon doğrultusu ile tekerlek doğrultusu arasında fark oluşmasına yol açar. Bundan dolayı tepkime süresi düşer ve sürüş güvenliği konusunda tehlikeler meydana gelebilir.
Rot balans ayarı yapılmazsa aracın ağırlık merkezinde kaymalar olur ve ayrıca, lastik taban yüzeyi yerle tam temas edemez. Bu durumlar da yol tutuşunun azalmasına ve özellikle keskin virajlarda, ani manevralarda vb. durumlarda aracın devrilmesine neden olabilir. Seyir halinde tekerlekler patlayabilir.
Rot ayarı lastik aşınmasını önlemenin yanı sıra süspansiyonlar üzerindeki gerilimi azaltmak ve aracın yol tutuşunu iyileştirmek gibi güvenli sürüş ihtiyaçlarından dolayı da yapılabiliyor.
Beyaz Ayarı nedir, kısaca açıklamak gerekirse; insan gözü her ortamda ve farklı ışıklarda objelerin renklerini gerçeğe yakın bir biçimde algılayabilir. Kameralar veya fotoğraf makineleri ise her ortamda objelerin renklerini doğru görebilmek için Beyaz Ayarı yapılmasına ihtiyaç duyarlar.
WB simgesi hem cep telefonlarında hem fotoğraf makinelerinde bulunan bir ayardır. Ortam ışığının rengi ortamdaki objelerin rengini değiştirir. Örneğin sarı ışığın altında duran beyaz gömlekli birinin gömleği sarı tonlarda görülür.
S modu (Deklanşör Önceliği modu), deklanşör hızını istediğiniz gibi ayarlamanıza olanak tanıyan bir moddur. Bu modda fotoğraf makinesi, diyafram açıklığını (f değeri) ve ISO hassasiyetini iyi pozlanmış bir fotoğraf çekecek şekilde otomatik olarak ayarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri