Kararnameye göre, Milli Eğitim Bakanlığı'nda sözleşmeli destek personeli olarak, alım ilanlarına göre aynı şartlarda olan aşçı ile aşçı yardımcısı kadrolarına atananlardan aşçı olanlar memur kadrosu olarak aşçı kadrosuna, aşçı yardımcısı ise memur kadrosu olarak 'hizmetli' kadrosuna atanacağı öngörülmüştür.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bakanlık taşra teşkilatında sözleşmeli aşçı yardımcısı olarak görev yapan 3 bin 85 personelin aşçı kadrosuna atandığını bildirdi.
Teknik hizmetler sınıfı, teknik konularda uzmanlaşan ve genellikle mesleki lise ve üniversite mezunu olan kişileri kapsayan bir sınıftır. Aşçı ve aşçı yardımcıları da, yemek pişirme teknikleri, gıda güvenliği, hijyen kuralları, menü planlama gibi konularda uzmanlaşabilirler.
Restoran, kafe, gemi, otel gibi birtakım işletmelerde mutfakta çalışan ve mutfak şefine ya da aşçıya yardım eden kişiye aşçı yardımcısı denir.
Aşçı yardımcısı, bir aşçının yemekleri hazırlamasına yardımcı olan kişidir. Aşçı yardımcısı, malzemeleri keser, pişirir ve servis eder. Ayrıca, aşçının talimatlarını uygulamak ve mutfakta temizlik yapmak da görevleri arasındadır.
İlgili 45 soru bulundu
Kararnameye göre, Milli Eğitim Bakanlığı'nda sözleşmeli destek personeli olarak, alım ilanlarına göre aynı şartlarda olan aşçı ile aşçı yardımcısı kadrolarına atananlardan aşçı olanlar memur kadrosu olarak aşçı kadrosuna, aşçı yardımcısı ise memur kadrosu olarak 'hizmetli' kadrosuna atanacağı öngörülmüştür.
Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 20.200 TL ile 37.500 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Aşçı Yardımcısı maaşı 17.900 TL iken, en yüksek ise 42.500 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Okullarda; aşçıya yardımcı olmak, yemeklerin pişmeye hazırlanması, dağıtımı, bulaşık ve temizlik işlerini yürütmek üzere aşçı yardımcısı görevlendirilir. Aşçı bulunmadığı zaman onun görevlerini yapmak.
Aşçı yardımcıları, aşçıya ihtiyaç duyulan hemen hemen her işletmede çalışabilirler. Genelde büyük kafelerin ve restoranların mutfak bölümünde çalışan ve aşçıya yardımcı olan bu kişiler, mutfağı sağlık kurallarına uygun bir şekilde düzenlemek ve aşçının verdiği görevleri de eksiksiz yerine getirmek durumundadır.
Aşçı yardımcısı; restoran, kafe, kurum mutfağı, gemi ve yemek üzerine hizmet veren diğer işletmelerde çalışan ve bu işletmelerde aşçıya yardımcı olan kişilere denir.
Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Dolayısıyla aşçı ve aşçı yardımcılarının mezuniyet durumlarına uygun Unvan verilerek Teknik Hizmetler sınıfında değerlendirilmesinde yasal bir engel bulunmamaktadır.
GEÇİCİ MADDE 47 - Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla bu Kanun kapsamında Yardımcı Hizmetler Sınıfı dahilinde görev yapan personel, başka bir işleme gerek kalmaksızın hizmet sınıfı Genel İdare Hizmetleri olarak değiştirilerek aynı dereceli Memur unvanlı kadrolara atanmış sayılır.
I - GENEL İDARE HİZMETLERİ SINIFI: Bu Kanunun kapsamına dahil kurumlarda yönetim, icra, büro ve benzeri hizmetleri gören ve bu Kanunla tespit edilen diğer sınıflara girmeyen memurlar Genel İdare Hizmetleri sınıfını teşkil eder.
DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin "X- YARDIMCI HİZMETLER SINIFI" başlıklı bendi, başlığı ile birlikte yürürlükten kaldırılmıştır.
Aşçı yardımcısı, aşçının yanında yemek hazırlamaya ve mutfak içi ihtiyaçları karşılamaya destek olan kişilere verilen isimdir.
Mutfakta aşçı yardımcısı olarak da bilinen demi şef, aşçıya bağlı olarak çalışmaktadır.
Restoranlar, oteller, kafeler, yemek fabrikaları ve diğer gıda işletmeleri gibi birçok sektörde aşçı yardımcısı olarak çalışabilirsiniz. Ayrıca, bu sertifika sayesinde kendi işinizi açma veya kendi yemeklerinizi hazırlayarak kendi markanızı oluşturma şansınız da bulunmaktadır.
Mutfak personeli kademeleri ve görevleri
Bu hiyerarşi olayı bütün mutfaklar için geçerlidir. Mutfaktan çıkan yemekler bir ekip tarafından hazırlanmaktadır. Bu ekip; Aşçıbaşı, kalfa, usta aşçı, yardımcı aşçı, çırak ve bulaşıkçıdan oluşmaktadır. Ancak günümüzde bu kademelerin profesyonel isimleri vardır.
Bel ve diz arası, göğüs ve diz arası olmak üzere önlükler iki çeşittir. Şef aşçılar kısa önlüğü, yardımcı aşçılar ise uzun önlüğü takarlar. o Mutfak bezi: Mutfak bezi, temizlik bezi değildir.
Komi, restoranların mutfak ya da servis kısmında çalışıp, aşçı ve garsonlara yardımcı olan kişidir.
Aşçı yardımcılığı eğitimi almak için herhangi bir ön şart yoktur. Eğitime katılmak isteyenlerin sadece ilkokul mezunu olması yeterlidir. Eğitim süresi ise kuruma göre değişmekle birlikte ortalama 6 aydır. Eğitim sonunda başarılı olan öğrencilere aşçı yardımcılığı sertifikası verilir.
eleman.net verilerine göre, Pasta Ustası 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 40.100 TL maaş alıyor. Pasta Ustası, 2024 yılında en düşük 28.100 TL alırken, en yüksek 60.500 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Pasta Ustası, Temmuz 2023 yılında ortalama 29.700 TL maaş alıyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri