Bunaltı (Kaygı / Anksiyete), strese ya da tehlikeye karşı verilen normal psikolojik bir tepkidir. Böylesi zamanlarda, kaygının işlevsel bir doğasının olduğunu söylemek mümkündür, çünkü bu duygu vücudu harekete geçmesi yönünde hazırlarken aynı zamanda performansının daha iyi / başarılı olmasına da yardımcı olur.
Yaygın bunaltı bozukluğu belli bir nesneye, yere, organa, saplantılı düşünceye ya da zorlantıya odaklanmamış, yani belli bir düşünsel ya da devinimsel içeriği olmayan, organizmada yaygın ruhsal ve fizyolojik bunaltı belirtileri ile yaşanan bir bozukluktur.
İç sıkıntısı, kötü bir şey olacakmış hissi, sinirlilik, huzursuzluk, gelecekle ilgili endişeli beklentiler, olayların hep kötü yönlerini görme, karamsarlık, kontrolünü ya da yaşamı kaybetme korkusu anksiyete durumlarında sık rastlanan belirtilerdir.
Anksiyete bozukluklarının nedenleri kesin olarak anlaşılamamıştır. Fakat travmatik olaylar, çeşitli deneyimler, sağlık sorunları, kalıtsal faktörler gibi etmenlerin kaygı bozukluklarını tetikleyebildiği görülmektedir. Genetik sebeplerden kaynaklı anksiyete bozuklukları ortaya çıkabilmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Anksiyete krizi stres veren belli bir olay tarafından tetiklenebilir. Örneğin, sosyal kaygı bozukluğu olan bir kişi kalabalık bir ortama girdiği zaman ya da bir gruba konuşma yapacağı zaman anksiyete krizi geçirebilir. Ya da yükseklik korkusu olan bir kişi için yüksekte olmak anksiyete krizini tetikleyebilir.
Anksiyete, vücudun strese verdiği doğal bir tepki olarak kontrol edilemeyen kaygı, korku ve huzursuzluk gibi duyguların ani ve yoğun bir şekilde yaşanmasıdır. Kan basıncının yükselmesi, kalp atışlarının hızlanması, nefes alış verişinin değişmesi ve terleme anksiyete belirtileridir.
Konumuz olan anksiyete duygusunun temelinde fiziksel veya ruhsal bir tehdit veya tehlike algısı/yorumu yatar. Gerçek ya da değil, herhangi bir durum veya duyum, birey tarafından tehlikeli olarak yorumlandığında anksiyete oluşmaya başlar.
Anksiyetenin temel tetikleyicileri arasında çevresel stres faktörleri, genetik yatkınlıklar, diğer hastalıklara bağlı komplikasyonlar ve beyin kimyasındaki düzensizlikler sayılmaktadır.
Yürüyüş yapmak veya internet üzerinde video izleme, iç sıkıntısına iyi gelen aktivitelerdir. Bireyler yaparken mutlu oldukları aktivitelere yönelmesi gerekiyor. Kendini huzurlu ve mutlu hissedecek ortamlarda bulunmalıdır. Kişilerin huzursuz olması ve iç sıkıntı yaşaması, kısa süre içinde düzeltilebilir.
Kaygının yoğun olduğu süreçlerde kimi zaman uykuda ve/veya uyanıkken diş sıkma, gıcırdatma görülebilir. Genel kas ağrıları ise süregelen anksiyete karşısında görülebilen bir diğer ağrı çeşididir. Kol, sırt, omuz ve boyun kasları genellikle ağrıların yoğun olduğu bölgelerdir.
Yaygın anksiyete bozukluğu tedavi edilmezse genelde kendiliğinden düzelmez. Kronikleşir ve zamanla bireyde depresyon gelişir. Bu durumda tedavisi daha da zorlaşır.
Eğer kişinin herhangi bir ilaç kullanmaya ihtiyacı olursa bir psikiyatriste yönlendirilir. Kişinin günlük faaliyetlerini bile etkileyen bu durumun tedavisi için bir uzmana başvurmak şarttır çünkü anksiyete tedavi edilmeden düzelebilen bir hastalık değildir.
Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu Neden Olur? Genel anksiyete bozukluğu, sıklıkla kişinin iç stresi ile baş edememesi sonucunda gelişir. Yapılan araştırmalara rağmen rahatsızlığın kesin nedeni henüz tespit edilememiştir.
Yoğun bir kaygı içinde olma, korku duyma, belirsizlik ya da bilinmezlik içinde olma, insanlardan uzak yaşama gibi etkenler, zaman içinde, kişinin depresyona girmesine yol açabilirler. Bir kaygı bozukluğunun olması, kişinin depresyona girebileceğinin önemli bir göstergesidir.
Anksiyete Bozukluğu “akıl hastalığı”, “delilik”, “zeka geriliği” veya “kişilik bozukluğu” DEĞİLDİR.
Yaygın Anksiyete Bozukluğu Kimlerde Görülür? Yaygın anksiyete bozukluğu her insanda ortaya çıkabilecek bir durumdur. Bununla birlikte kadınlarda yaygın anksiyete bozukluğuna erkeklerden daha sık rastlanır. Yaygın anksiyete bozukluğu 35-60 yaş arasındaki kişilerde daha yaygındır.
Bu fiziksel belirtiler; ağızda kuruluk, kalp çarpıntısı, nefes almada güçlük, yoğun terleme, ciltte yoğun sıcaklık ve ateş bazı durumlarda olabilir, odaklanmada sorunlar, ellerde ve kollarda yoğun titreme gibi durumlar anksiyete krizinin belirtileri arasında sayılabilir.
Araştırmaya dikkat çeken Psikiyatrist Dr. Zuhal Doğruer Lüleci ise; “Tedavi edilmeyen kronik anksiyete uzun vadede kalp ve damar hastalıkları, felç, hafıza problemleri, bağışıklık sisteminin baskılanması, mide ülseri gibi hastalıklara, çeşitli bağırsak problemlerine, kas ağrılarına yol açar.
Sürekli olabilecek olumsuz durumları düşünüp kaygılanırlar. Olumsuz bir ruh hali ve her şeyin en kötüsünü bekleme hali içindedirler. Yaygın Anksiyete Bozukluğu Tablosuna Eşlik Eden Diğer Belirtiler: Halsizlik, iştahsızlık.
Anksiyete Bozukluğu Nedir? Ani başlayan yoğun korku, ölüm hissi, yaklaşan kıyamet veya özdenetim kaybıdır. Bu yoğun korku, kişinin yaşamı için herhangi bir risk içermeyen durumlarda ortaya çıkar. Panik atak yaklaşık otuz dakika sürer.
Kaygı bozukluğu, öfke, mutsuzluk, hayattan keyif almama, iştahsızlık, sürekli tedirgin yada endişeli hissettirdiği için sosyal ortamlardan da uzaklaşmaya neden olur.
Anksiyete ruhsal dünyamızın önemli işlevlerinden biridir. Beynimizin bir şeye ihtiyaç duyduğunun açık ifadesidir. Yani açlık, susuzluk, cinsel ihtiyaçlar gibi birtakım gereksinmelerin varlığı anksiyete ile hissedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri