geçişsiz f. (< bun+a-mak) Bunama durumuna gelmek, ateh getirmek: Bu yaşında sen bunamışsın… Ne dediğini bilmiyorsun (Hüseyin R. Gürpınar).
“Bunama” beynin hasar görmesi sonucunda ortaya çıkan çeşitli belirtiler için kullanılan jenerik bir terimdir. Beynin hangi bölümlerinin etkilendiğine bağlı olarak kendini farklı biçimlerde gösterebilir. Genellikle, kişinin zihni ve günlük görevleri planlama, gerçekleştirme yetileri zarar görür.
Bunamak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: nesnesiz Çeşitli sebeplerle zihin gücünü yitirerek ne yaptığını bilemez duruma gelmek, ateh getirmek.
Bunama TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,tıp Yaşlanma veya bazı sinir hastalıklarına bağlı olarak başta bellekte olmak üzere zihinsel işlevlerde bozulma, ateh.
birisi tarafında olan (kimse)
İlgili 43 soru bulundu
Bendeniz, alçakgönüllülük göstergesi olarak ben anlamını taşımaktadır. Bendeniz Ne Anlama Gelir? Bendeniz alçakgönüllü bir davranışla ben manasını taşımaktadır.
BENDENİZ KELİMESİNİN ANLAMI
Alçak gönüllülük göstererek ben yerine kullanılır. Köleniz anlamına da gelmektedir. Bu kelime genellikle ben deniz şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı bendeniz şeklinde olmalıdır.
Demans (bunama), günlük hayatı sekteye uğratacak şiddette hafıza, düşünme ve sosyal becerileri etkileyen semptomların genel adıdır. Demans bir hastalık adı değildir. Birden fazla hastalık demansa neden olabilir. Demans genellikle hafıza kaybıyla ilgili olsa da hafıza kaybının farklı nedenleri olabilir.
Demans, beynin herhangi bir yerinde bulunan sinir hücrelerinin zarar görmesi sonucunda ortaya çıkar. Beyinde her bir bölgenin farklı görevleri vardır. Bu bölgelerde bulunan sinir hücreleri zarar gördüğü zaman; hesaplama, hatırlama, konuşma gibi bilişsel fonksiyonlar olumsuz yönde etkilenir.
Demans, sinir hücrelerinin ve bunların beyindeki bağlantılarının hasar görmesinden dolayı ortaya çıkar ve bu duruma da birçok hastalık neden olur. Toplumda en sık demansa yol açan hastalık Alzheimer Hastalığı'dır. Beynin hasar gören bölgesine bağlı olarak insanları farklı şekilde etkileyebilir.
Bulgular genellikle 60 yaşından sonra ortaya çıkar, nadir olarak daha erken yaşlarda da görülebilir, bu durumda sıklıkla ailevi özellikler gösterir. Birçok olguda Alzheimer hastalığına yol açan kesin neden tam olarak bilinemese de, beyin hücrelerinde (nöronlarda) iki tipte hasar temel bulgulardır.
Erken bunama hastalığı, hafızada olumsuz etkilenme, konuşma ve iletişim güçlüğü, muhakeme zorluğu ve günlük aktivitelerle ilgili sorunları içerebilen bilişsel işlevde bozulmanın ilk aşamalarını ifade eder.
[1] Bulduğundan daha çoğunu isteyip şükretmemek, daha iyisini istemek.
Demans hastalığının ilerlemesini durdurmak ya da yavaşlatmak mümkün ancak hastalığının tamamen yok etmek mümkün değildir. Demansa neden olan hastalıkların çoğunun kesin tedavisi yoktur ve kullanılan ilaçlar genellikle semptomatik tedaviye yöneliktir.
Demans ya da yaygın adıyla bunama ise kişinin bilişsel işlevlerinde, daha önce edindiği işlev düzeyine göre kötüleşme ile giden bir klinik sendromdur. Buna ilaveten davranış bozuklukları, sosyal ve mesleki aktivitelerde bozulma gözlenir.
Demans unutkanlığın ön planda olduğu birçok hastalığa verilen genel bir isimdir. Özellikle yaşlı popülasyonda sıkça rastlanan demans, farklı hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Halk arasında bu rahatsızlık bunama olarak da adlandırılabilir.
Demans ya da halk arasındaki adıyla bunama hastalığı özellikle ileri yaş hastalarda yaygın görülen ciddi bir sorundur. Hastadaki belirtilerin erken dönemde fark edilip doktora başvurulmasıyla demansın ilerlemesi kontrol altına alınabilir.
İleri Yaşlarda Yapılan Aerobik Egzersiz Sizi Demanstan Koruyabilir. Yapılan yeni bir araştırmanın bulgularına göre aerobik yapmak, demansa (bunamaya) karşı beyne yardımcı olabilmektedir. Genel olarak egzersiz yapmanın da Alzheimer veya demans riskinin azalmasına yardımcı olduğu bilinmektedir.
Izbandut Osmanlılarda Rum deniz eşkıyasına verilen ad. Korsan olarak tanımlamak doğru olmayabilir. Osmanlılara karşı başlayan Rum ihtilalinde denizlerde faaliyet göstermişlerdir. İzbandid veya İzbandit olarak da yazılmıştır.
Kelimen Osmanlı Türkçesinde: bağ, kuşak, ayak bağı ve ayak kösteği olarak tanımlanmaktadır. Yine Osmanlı döneminde kullanılan bu sözcük bend-i miyan olarak bel kuşakları için kullanılmıştır.
Demans; yani bunama ileri yaş hastalığıdır. Bazı istisna durumlar haricinde genç yaşta görülme olasılığı düşüktür.
Demans tanısı
Özel bir test yoktur. Hastanın öyküsü, klinisyenin detaylı incelemesi, psikolojik testler, kan testi ve görüntülemeler ile tanı konur.
Alzheimer Hastalığı Demansın (Bunamanın) en sık nedeni olup geri dönüşü olmayan ilerleyici bir hastalıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri