Hacılar Burdur'un 25 kilometre güneybatısında yer almaktadır. Toplam 9 yerleşim tabakası bulunan Hacılar'da ilk yerleşim M.Ö. 7000 yılları olarak tarihlendirilmiştir, Hacılar ayrıca Batı Anadolu'nun bilinen en eski yerleşimidir.
Sistemli bir yerleşim ve yaklaşık on yapı ortaya çıkarıldı.
Kazı sırasında bir bölgede evlerin duvarları 1,5 m. kalınlığında 5 x 4,5 m. Genişliğinde olduğu görülmüştür. Yerleşim yerinin dış duvarları testere dişi biçiminde girintili çıkıntılı ve son derece güçlü bir inşa tekniği ile yapılmıştır.
Hacılar, Kayseri ilinin merkez ilçesinden biridir.
Yapıların in- şasında malzeme olarak taş, ahşap, çamur harç, dal saz ve otsu bitkiler kullanılırken teknik olarak ise dal-örgü ve çamur-harç, taş temel üzeri kerpiç ve kerpiç duvar tekniği kullanılmıştır. Dal-örgü ve çamur- harçlı yapıların mimari tekniğinde genel anlamda iki farklı yapım göze çarpmakta- dır.
Bakır Taş Çağı, MÖ 5000-3000 yılları arasını kapsayan tarih öncesi dönemdir. Bakır Çağı'nın bir diğer adı Maden Taş Çağı'dır. Taş aletler yanında bakırın da kullanılmaya başlamasından dolayı Kalkolitik Çağ olarak adlandırılan bu dönem, Geç Neolitik Çağ'ın devamıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Bakırtaş Çağı olarak da bilinir. Tarihöncesi çağlarda alet yapımında taşın yanı sıra bakırın yaygın olarak kullanılmaya başlamasıyla birlikte başlayan dönemdir.
Oğuzların kayı boyu Yığılca'ya göç ederken 3 kabile reisi olan Aksak dede, Bekir dede ve Hacı dede Yığılca'yı tercih edip arazi paylaşımı yapmışlardır ve şimdiki hacılar köyünün bulunduğu yere Hacı dede yerleşmiş ve köyün adı Hacıköyü olarak tarihe geçmiştir. Köy zamanla Hacılar köyü ismini almıştır.
Türkiye Cumhuriyeti döneminde gelişmesine devam eden Hacılar köyü, gelişmesine mukabil 1930 yılında Belediye, 1931 yılında da Nahiye olmuştur. 16.05.1990 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 3647 sayılı Kanunla ilçe olmuş ve 09.09.1991 tarihinde fiilen faaliyete başlamıştır.
Hacı adayı olarak gittiler, ibadetlerini yerine getirip hacı olarak yurda döndüler. Yaklaşık 300 kişiden oluşan hacı kafilesini taşıyan uçak, Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinden havalandı. İstanbul Havalimanı'na gelen hacılar, duygularını paylaştı.
Burdur Göller Bölgesi'nde, tarihöncesi dönemlere ait ilk araştırmalar İngiliz bilim adamı James Mellaart tarafından 1957-1960 yılları arasında, Burdur il merkezinin 27 km. güneybatısında, Hacılar Köyü'nün sınırları içinde yer alan Hacılar Höyüğü'nün kazılması ile başlamış ancak kazılarda, kapsamlı sonuçlar alınmadan, ...
Çatalhöyük Neolitik Antik Kenti, Konya'nın Çumra İlçesi sınırlarında olup, ilçenin 10 km. doğusunda yer almaktadır.
Neolitik Dönem'e ait en eski yerleşimlerden bir tanesi olarak tanımlanan Çatalhöyük, ilk ev mimarisi, ilk manzara resmi, ana tanrıça kültü gibi özgün buluntuları ve inanç eserleri ile insanlık tarihine ışık tutmaktadır. Konya ilinin Çumra ilçesinde yer alan Çatalhöyük, 1958 tarihinde keşfedilmiştir.
Burdur'a bağlı 10 ilçe, bu ilçelere bağlı 4 belde ve 193 köy bulunmaktadır.
Kayseri İline uzaklığı yaklaşık olarak 10 km olan ilçenin rakımı 1350 m. olup, ilçe halkının. Oğuz Türklerinin Kayı Boyuna mensup olduğu, Hacılar halkının bölgeye ilk yerleşiminin 13. yüzyıla Selçuklulara kadar uzandığı tahmin edilmektedir.
Burdur ili, Akdeniz Bölgesinin iç kısmında ve Göller Yöresi adı verilen bölgede Akdeniz Bölgesi'nden Ege ve Orta Anadolu Bölgeleri'ne geçiş alanında, 29º-24' ve 30º-53' Doğu Boylamları ve 36º-53' ve 37º-50' Kuzey Enlemleri arasında yer almaktadır.
Hac farizasını yerine getirmek üzere Suudi Arabistan'da bulunan yaklaşık 2,5 milyon hacı adayının haccın en önemli rükünlerinden olan Arafat'a yolculuğu başladı.
Diyanet'in açıkladığı takvime göre Hac çıkışları 2023 yılında 30 Mayıs-24 Haziran tarihleri arasında olacak. Dönüşler ise 3-28 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Medine'deki ziyaretlerini ve ibadetlerini yaptıktan sonra onların da dönüş yolculuğu başlayacak. Türkiye'den giden son kafile ise 24 Temmuz'da kutsal topraklardan ayrılarak yurda dönecek.
Bütün işlerini bitirdikten sonra Mekke'den ayrılmadan önce “vedâ tavafı yapar”, böylece hac görevini tamamlamış olarak memleketine veya Medine'ye gider.
Hacılar köyü şelalesi Ankara ilinin Çubuk ilçesinde ilçe merkezine 20 km uzaklıkta Hacılar köyündedir.
Hacılar, Ankara ilinin Gölbaşı ilçesine bağlı bir mahalledir.
Neolitik ( Yeni Taş/ Cilalı Taş) Çağı olarak adlandırılan bu çağ yaklaşık M.Ö. 10.000- 6000 tarihleri arasındaki bir zaman dilimini kapsar.
Kaba Taş Devri, Yontma Taş Devri veya bilimsel adıyla Paleolitik Çağ olarak tanımlanan Eski Taş Çağı günümüzden yaklaşık 2 milyon yıl önce başlamış ve 12.000 yıl önce son bulmuştur.
Sosyal, dinsel ve teknolojik değişime tanıklık eder. Bu yeni dönem, önceki çağların tarım hayvancılık, dokumacılık, çömlekçilik gibi buluşlarına, daha güçlü silahların üretilmesine, daha ince süs eşyalarının yapılmasına olanak veren bakır ve kalay alaşımı olan tuncun keşfini eklemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri