Burdur'n En Meşhur Tatlısıdır Ceviz Ezmesi . Burdur cevizi, irmik ve şekerden imal edilen bu tatlıyı bir kere tadan her Burdur'a gidişinde hediyelik olarak almaktadır.
Burdur yöreye has Akdeniz özelliklerini taşıyan bir şehirdir. Burdur tekenin başkenti olarak meşhur olmuş ve merkezinde birçok yerde teke heykelleri vardır. Burdur tekeleri halk oyunlarına ve türkülere konu olmuştur. Teke yöresi olarak da meşhur olan Burdur, tarihten gelen geleneksel değerlerini koruyan bir şehirdir.
Burdur'a gidenler bu lezzeti tatmadan kentten ayrılamıyor - YouTube. Ceviz ezmesi Burdur'un en meşhur tatlısı. Burdur'a gidenler bu lezzeti tatmadan kentten ayrılamıyor. Lezzetinin sırrı ise yörede yetişen ceviz ve şekerde saklı.
Burdur'a gittiğinizde almadan dönmemeniz gereken hediyelik eşyalar şunlardır:bakır çaydanlık, cezve, ceviz ezmesi, İbecik bezi, alaca dokumalar ve İbecik bebekleri.
İlgili 22 soru bulundu
Burdur Dimrit'i Türkiye'de yalnızca ilimizde yetişir ve ildeki üzüm üretiminin %60'ını oluşturur.
Başlı başına bir ziyafet: Çekme
Eskiden daha çok düğün gibi özel günlerde hazırlanan bu nefis yemek, kuzu etinin salça ile buluşup bir güzel kızartılması, et suyu ve bolca tereyağı ile yapılan pilavın üzerine yerleşmesiyle oluşuyor. Daha doyurucusu zor bulunuyor.
Salep'in Öyküsü
Biliyorsunuz Türkiye'nin en iyi salebi Burdur Bucak'ta çıkar.” demesiyle Bucak salebi ününe ün katmış oldu. Bucak salep kelimeleri artık birlikte anılmaya başlandı.
Burdur, Güney'de Antalya, Batı'da Denizli, Güneybatı'da Muğla, Doğu ve Kuzey'de Isparta ve Afyon illeri ile çevrilidir. İlin yüzölçümü 7.176 km², rakımı 950 metredir. İl arazisinin %60.6'sı dağlık, %2.7'si yayla, %19'u ova %17.6'sı engebelidir. Topraklar genel olarak killi ve kireçli bir yapıya sahiptir.
Yapılan değerlendirmede en güzel damızlık Honamlı teke kategorisinde yetiştirici Engin Aksoy'un "Yiğit" adlı tekesi, Merinos koç kategorisinde Halil Ekici'nin "Sultan" adlı koçu, Oğlak kategorisinde ise Hayrettin Akan'ın "Yenaldo" adlı oğlağı birinci oldu. Yarışmada dereceye girenlere ödülleri verildi.
Zengin fauna ve florası ile eko turizmcilerin dikkatini çekerken ormanlar içerisinde çeşmeleri, eski medeniyet kalıntıları, göl kıyılarında temiz kumsalları, leziz yemekleri, şifalı suları, kıvrak Burdur ezgileri ve Burdur folkloru turizm yönünden ön plana çıkan değerlerindendir.
Genel Bilgiler / Rehber. Akdeniz Bölgesi'nde yer alan ve yüksek dağlarla Antalya'dan ayrılan Burdur, 300.000 nüfuslu sakin ve huzurlu bir şehir olarak etkileyici gölleri, doğa güzellikleri ve tarihi hazineleriyle turistlerin ilgisini çekiyor.
Bucak, Burdur ilinin en büyük ilçesidir. Eski adı Oğuzhan'dır. Bu isim, ilçeye yerleşenlerin Büyük Hun Hükümdarı Oğuz'un soyundan geldiklerini ifade etmektedir. 30 Mayıs 1926 tarihinde çıkarılan bir kanunla ilçenin adı “Bucak” olarak değiştirilmiştir.
Kaş ile Çukurbağ Yarımadası arasında kalan Bucak Denizi geniş bir coğrafyada, Üçağız'dan sonra her mevsim barınabileceğiniz tek alternatiftir. Girişinde sizi karşılayan Köfte Adacığının her iki yanı da geçişe müsaittir. Önce güneye, sonra doğuya kıvrılan Bucak Denizi'nin sonlarına doğru Kaş SETUR Marina yer alır.
Bucak veya nahiye; coğrafya, ekonomi, güvenlik ve mahalli hizmet bakımlarından aralarında ilişki bulunan kasaba ve köylerden meydana gelen, ilçeden küçük idari bölüm.
BURDUR İSMİ (BURDADUR)
Burdur şehrini kuran Türkmen boylarından Kınalı aşireti mensupları burayı bulduklarında, bölgenin güzelliği karşısında "Cennet buradadır. Burda dur!" demişler ve "Burda dur!" sözü zamanla halk arasında "Burdur" haline dönüşmüştür.
Göynek, İç gömlek (zıbın), içlik (sıkma), iç don (top don), şalvar (bol don), bağırlık (yakalık), üç etek, peştamal, acem şalı, cepken (kepe), delme yelek, şal kuşak, önecek.
Makalede yer alan araştırmada; Burdur Gölü ana havzası ile alt havzalarında bulunan Acıgöl, Akgöl, Yarışlı Gölü, Karataş Gölü, Salda Gölü olmak üzere 6 gölün, 1985-2021 yılları arasındaki alan değişiklikleri ortaya konuldu.
Karamanlı Cevizi - Burdur. Karamanlı cevizi üretiminde Şebin, Kaman 1 ve Yalova 1 ceviz çeşitleri kullanılır. Karamanlı ilçesinde toprağın pH değeri 7.6 organik madde yoğunluğu %3,09'dur. Bu değerler normal ceviz yetiştiriciliği için belirlenen sınırların üstündedir.
İlçemiz toprak yönünden zengindir. Çeltikçi ovası oldukça geniştir. Sulanabilen arazilerde ağırlıklı olarak sebzecilik, bunun yanında az miktarda pancar ve tütün üretimi yapılmaktadır. Suyun büyük çoğunluğu sondajla elde edilmektedir.
Akdeniz Bölgesi'nde yer alan Burdur, denize kıyısı olmayan oldukça engebeli coğrafi alana sahip bir ilimizdir. İlin %61'i dağlık arazidir. Burdur deniz seviyesinden 950 metre yükseklikte yer almaktadır. Göller Yöresi'nde yer alan Burdur'un nüfusu yaklaşık 260.000'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri