Dört nesil USB özelliği vardır: USB 1.x, USB 2.0, USB 3.0 ve USB4. Ayrıca USB-C ve USB On-The-Go türleri de var.
2014 yılında piyasaya sürülen USB-C (USB Type-C olarak da bilinir), akıllı cihazların tek bir kablo üzerinden şarj edilmesini ve veri aktarımını sağlayan, kablolu bağlantı için evrensel bir standart olmayı amaçlayan arabirimdir. Bir USB-C konektörünün her iki tarafta 12 adet olmak üzere toplamda 24 pini vardır.
Birden fazla kanaldan eş zamanlı veri transferi yapabiliyor olması nedeniyle USB 3.0, kendisinden önceki USB 2.0'a oranla arttırılmış bir veri transfer hızı sunuyor. USB 3.0'ın teorik olarak ulaşabileceği en yüksek hız 4,8 Gbit/sn olarak açıklandı. Yani USB 2.0'ın 480 Mbit/sn hızının tam 10 katına ulaşması mümkün.
Bağlantı noktasının görünümüne bakarak USB 2.0 ve USB 3.0 arasında kolayca ayrım yapabilirsiniz. Bilgisayarınızdaki USB bağlantı noktasını tamamen siyah veya gri renktedir. Bu bağlantı noktası bir USB 2.0 bağlantı noktasını olduğunun kanıtıdır.
USB Type B – B tipi USB Kablo
USB standart B konektörü olarak da bilinen B tarzı konektör, yazıcı, hub üzerindeki yukarı akış bağlantı noktası veya diğer daha büyük çevresel aygıtlar gibi USB çevre birimleri için tasarlanmıştır.
İlgili 43 soru bulundu
Type-C bir tür bağlantı çeşididir. USB bağlantı noktasının teknolojisini ifade eden terim, USB bağlant çeşidini tanımlar. Telefon, dizüstü bilgisayar, flash bellek, fotoğraf makinesi bağlantılarında kullanılır. Aygıtların şarj edilmesini, güç çıkışını, araçlar arasında veri aktarımını, video çıkışlarını sağlar.
A tipi USB bağlantı kablosu günümüzde de oldukça yoğun bir şekilde kullanılan USB kablolarından biridir. USB type-a kablosu genelde bilgisayara dosya aktarmak, klavyeyi bilgisayara bağlamak gibi durumlarda kullanılan bir USB türüdür.
USB 3.0, Evrensel Seri Yolun (Universal Serial Bus'ın – USB) en son büyük değişikliğidir. Önceki USB teknolojileriyle aynı kolay kullanım ve tak-çalıştır özelliklerini sunar ancak performansı 10kat daha yüksektir ve daha başarılı bir güç yönetim sistemine sahiptir.
Konu USB 3.1 Gen 1 ve Gen 2 olduğunda tek fark hızdır ve her ikisi de USB 3.0 ve USB 2.0 ile geriye doğru uyumludur.
Birden fazla USB bağlantı ucu çeşidi olduğundan genellikle bilgisayar üzerinde birden fazla USB girişi mevcuttur. USB 2.0 ve USB 3.0 versiyonları birbirlerine görüntü olarak çok benzer. Bu nedenle USB 3.0 girişi mavi renk ya da "Super Speed" anlamına gelen "SS" harfleri ile belirtilir.
Flash bellek ya da bellek çubuğu olarak da anılan USB bellek, bilgisayarınızı USB bağlantı noktasına takılan, küçük, taşınabilir bir cihazdır. USB bellekler daha çok veri saklama, veri yedeklemesi ve cihazlar arasında dosya aktarma için kullanılır.
Standart bir Micro USB veri aktarım hızı 480 Mbps ise Type-C 5 Gbps'ye kadar çıkmaktadır.
USB bellek modellerinin hafıza kapasiteleri 2 GB ile 16 GB arasında değişir. Eğer cihazınızı yalnızca küçük boyutlu dosyaların depolanması ve bu dosyaların veri aktarımı için kullanacaksanız, 2 GB ile 8 GB arasındaki hafıza kapasiteleri sizin için uygun olacaktır.
2024 yılı sonuna kadar bütün yeni akıllı telefon, tablet, dijital kamera kulaklık, taşınabilir video oyun konsolu, hoparlör, klavye gibi cihazlarda USB Type-C şarj girişi yer alacak. Böylece tek bir şarj cihazı çeşitli elektronik cihazlarda kullanılabilecek.
Anakart üzerindeki bu header'a takılıyor. SATA portuna takmaya çalışmayın.
Farklı USB türleri
Type-A: Klavye, fare gibi birçok kablonun ucu, type-A konektörüne sahiptir. Type-B: Kare şekline yakın bu konektör, yazıcı ve diğer güç gerektiren, bilgisayara bağlı bileşenler tarafından kullanılır.
USB 2.0 Bellek 480 Mbit/sn bant genişliğine sahipken, USB 3.0 Bellek 4,80 Gbit/sn bant genişliğine sahiptir. Kısaca 2.0 ve 3.0 kavramı flash belleğin bilgisayara olan dosya alım veya aktarım hızıdır. USB Bellek 3.0, 2.0'a göre oldukça yüksek düzeyde bir aktarım hızına sahiptir.
USB portu yanındaki USB simgesi üzerinde "SS" harfleri görünen usb 3.0 olmalı.
Diğer iyileştirmelerin yanı sıra USB 3.0, SuperSpeed USB (SS) olarak adlandırılan yeni aktarım hızını ekler. 5 Gbit/s'ye (625 MB/s) kadar veri aktarabilir. 2000 yılında sunulan USB 2.0 standardından yaklaşık 10 kat daha hızlıdır.
USB 3.2 Gen 2x2, teorik 20Gbps veri aktarma hızını gerçekleştirmek için iki taneye kadar 10 Gbps hattına olanak tanıyan, yeni makineler ve cihazlar için çok kanallı bir çalışma yöntemidir. USB veri saklama biriminin temel taleplerini karşılamak için güçlü performans artışı sağlar.
Kırmızı USB portları genellikle "powered" denilen, cep telefonu vb şarj etmeye yarayan portlardır. Bunlar bilgisayar kapalı olsa bile güç çekmeye devam ederler (çoğunlukla).
USB Type-C bağlantısının 4.5W (5V, 0.9A) değeri sayesinde kablo üzerinden aktarılan enerji miktarı daha yüksek oluyor. Bu sayede cihazlar USB Type-C ile daha hızlı şarj olabiliyor. 24 pinli yapısı sayesinde USB Type-C bağlantısından HDMI ve VGA çıkışı da elde etmek mümkün.
USB-C, daha iyi bir bağlantı mıdır? Doğru veri standartları ile USB-C, USB-A'dan çok daha hızlı ve çok yönlüdür. USB-C, kendinden önce bağlantı yöntemlerinin yerini zaman içinde alacaktır. Ancak yine de USB-C'nin tamamen hakim olması uzun yıllar alacak gibi duruyor.
Micro USB, telefon ve taşınabilir cihazlarda kullanılan standart şarj etme cihazıdır. Android işletim sistemine sahip olan cep telefonları ve tabletler, micro usb şarj adaptörü ile güvenli ve hızlı bir şekilde şarj edilebilmektedir.
-Usb kablo türleri arasındaki farklar
Type B ise, kare şeklinde, genelde yazıcı gibi bilgisayara bağlı cihazlar tarafından kullanılır. 2016'da yaygınlaşmaya başlayan Type C, küçük ve işlevselliği arttırılmış bir usb'dir ve hem HDMI, hem VGA bir bağlantıyla kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri